Universitatea din Pitești

Universitatea din Pitești

Logo incredere
Universitate cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Gânduri pentru Săptămâna Mare și Sfintele Paști din anul 2020

Pr. Conf. univ. dr. Radu TASCOVICI

Departamentul de Teologie Ortodoxă

Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte

17 aprilie 2020

Anul acesta, chiar în timpul Postului Mare, peste sufletele românilor s-a așternut negura provocată de pandemia noului corona virus (covid-19). Autoritățile, pe bună dreptate, au impus Starea de Urgență, care presupune respectarea unor restricții, mai ales de circulație, ce țintesc către limitarea răspândirii molimei și, în final, eradicarea ei.

 

Acum, în Săptămâna Mare, pentru clerici și pentru creștinii practicanți, este cu atât mai greu, căci restricțiile de care am amintit și pe care le cunoaștem, îi împiedică pe toți să ia parte la frumoasele slujbe din această perioadă, să se spovedească și să se împărtășească, după rânduială. Noua situație le creează credincioșilor o mare suferință sufletească, cu atât mai grea pentru cei mai în vârstă. Însă, un bun creștin este optimist. El știe că Domnul Hristos este stăpânul întregii creații și de aceea lumea trebuie să își împlinească rostul ei. Creștinul credincios are și experiența prezenței Mântuitorului Hristos, alături de el, în împrejurările cele mai dificile ale vieții. Prin urmare, el nu va deznădăjdui, ci așteaptă plin de speranță ca negura acestei perioade să treacă, iar viața să își reia cursul firesc, însă cu o lecție morală dobândită! Iar lecția este despre o viață înnoită după modelul Domnului Hristos, Cel care ne-a oferit cea mai frumoasă credință și cel mai autentic exemplu de altruism, de bunătate și de dăruire față de semeni.

 

Această perioadă de restricții este însă și una de încercare a credinței noastre, a atașamentului sincer față de Fiul lui Dumnezeu și față de credința curată în El, așa cum au primit-o și au trăit-o strămoșii noștri. În timpul celor mai grele epoci ale istoriei, în timpul năvălirilor barbare, ale înrobirilor, ale molimelor, ale foametei, multîncercații noștri înaintași au putut rezista grație credinței creștine, care le-a dat puterea de a nu-și dezlipi ochii de cer; așa au trecut prin încercări și toate greutățile le-au înfrânt. S-au luptat cu o istorie grea și cu Hristos au biruit!

 

În această Săptămână a Pătimirilor Domnului, ni se înfățișează suferițele pe care Mântuitorul lumii le-a îndurat pentru fiecare dintre noi. Și-a asumat cu hotărâre și credincioșie misiunea din această lume, de aceea a biruit moartea cu moartea Sa și înviind pentru noi, a dăruit celor care Îl vor urma viața veșnică. Aceste convingeri ne dau puterea de a trece cu răbdare peste încercările și greutățile Stării de Urgență, căci suntem urmașii și ucenicii Lui, nu doar simpli admiratori ai vieții și ai învățăturilor Sale. Așadar, ne vom aminti de cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Romani (8, 35) care ne învață că nimic nu ne poate despărți de dragostea lui Hristos.

 

În această perioadă, în biserici, pot sluji numai preoții și cântăreții, credincioșilor fiindu-le interzisă prezența din motive sanitare, dictate de virus. Dar trupurile noastre, după învățătura Apostolului deja citat, sunt "temple ale lui Dumnezeu” (I Cor., 3,16), deci și casele pot deveni biserici prin rugăciune și o viață frumoasă. În aceste biserici de acasă, cu nestrămutată nădejde, așteptăm Sfânta Înviere anul acesta, la fel ca și strămoșii noștri atunci când, pentru a-și salva viața, erau nevoiți să pribegească prin păduri și munți.

 

Iar când apăsarea pandemiei va trece, ne vom bucura împreună cu Mântuitorul Hristos, de care nimic nu ne-a putut despărți. Atunci vom putea săvârși sfintele slujbe după rânduială și primind Sfânta Împărtășanie vom auzi, tainic, cunoscutele cuvinte ale Domnului: ”Bine, slugă bună și credincioasă, ... intră întru bucuria Domnului Tău” (Matei, 25,21).

 

La finalul acestor gânduri, de la suflet la suflet, dorim întregii comunități academice a Universității din Pitești și tuturor cititorilor acestor rânduri ca Sfânte Înviere a Domnului și Sfintele Paști să le aducă sănătate, mângâiere sufletească, curaj și încredere!

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.