- Cercetare Ştiinţifică și Informatizare
- Regulamente și proceduri
REGULAMENTE ÅžI PROCEDURI
Regulamentele, metodologiile È™i procedurile privind activitatea de cercetare È™tiinÈ›ifică È™i creaÈ›ie universitară în Universitatea din PiteÈ™ti sunt postate pe platforma S.I.I.M.A.D.C.
REGULAMENTE
REGULAMENT PRIVIND CERCETAREA ÅžTIINÅ¢IFICÄ‚ ÅžI CREAÅ¢IA UNIVERSITARÄ‚ ÎN UNIVERSITATEA DIN PITEÅžTI
Principiile strategiei de susÅ£inere a cercetării ÅŸtiinÅ£ifice în plan managerial constau în:
- Cercetarea ştiinţifică şi creaţia universitară este o componentă fundamentală a activităţii cadrelor didactice din mediul universitar şi reprezintă un criteriu important de evaluare a calificării şi de apreciere a performanţei academice;
- Planificarea activităţii de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică ÅŸi creaÅ£ie universitară urmăreÈ™te creÅŸterea calităţii academice, având ca bază implementarea de planuri de cercetare localizate în departamentele în care cercetătorii respectivi îÈ™i desfășoară activitatea;
- Cercetarea È™tiinÈ›ifică avansată este sprijinită prin aport colaborativ la nivel instituÈ›ional cu Centrul regional de cercetare – dezvoltare pentru materiale, procese ÅŸi produse inovative destinate industriei de automobile / CRC&D-Auto;
- Sunt încurajate colaborările intra-universitare, regionale, naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale;
- Valorificarea rezultatelor cercetării urmăreşte transferul lor către agenții socio-economici din regiune;
- UPIT promovează cercetarea È™tiinÈ›ifică inter- È™i trans-disciplinară, în acord cu specificul universității.
Activitatea de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică ÅŸi creaÅ£ie universitară din UPIT cuprinde următoarele categorii: a) cercetarea ÅŸtiinÅ£ifică (fundamentală ÅŸi aplicativă); b) dezvoltarea ÅŸi inovarea; c) servicii de expertiză ÅŸi consultanţă; d) creaÅ£ia artistică; e) performanÅ£a sportivă. Toate acestea sunt denumite în continuare activitate de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică.
Activitatea de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică din cadrul UPIT se desfăşoară în concordanţă cu strategiile ÅŸi direcÅ£iile prioritare la nivel regional, naÅ£ional ÅŸi internaÅ£ional, precum ÅŸi strategia la nivel instituÅ£ional.
REGULAMENT DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A CENTRULUI DE CERCETARE, DEZVOLTARE, INOVARE ȘI TRANSFER TEHNOLOGIC DIN CADRUL UNIVERSITĂŢII DIN PITEŞTI
Centrul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare È™i Transfer Tehnologic (CCDI&TT) din cadrul Universităţii din PiteÅŸti este un centru suport, înfiinÈ›at prin Hotărârea Senatului Universităţii din PiteÅŸti din 18.05.2020 ÅŸi funcÅ£ionează ca structură internă a Universităţii din PiteÅŸti, în subordinea Prorectorului pentru Cercetare ȘtiinÈ›ifică È™i Informatizare.
Misiunea Centrului de Cercetare, Dezvoltare, Inovare și Transfer Tehnologic (CCDI&TT) este de a asigura managementul operativ al acţiunilor suport pentru cercetarea științifică și creația universitară la nivelul Universității din Pitești.
REGULAMENT PRIVIND ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA CENTRULUI PENTRU TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI, CALCULATOARE ȘI INFORMATIZARE (C.T.I.C.I.)
Centrul pentru Tehnologia InformaÅ£iei, Calculatoare ÅŸi Informatizare (CTICI) din cadrul Universităţii din PiteÅŸti este un centru suport, înfiinÈ›at prin Hotărârea Senatului Universităţii din PiteÅŸti nr. 160 / 25.07.2016 ÅŸi funcÅ£ionează ca structură internă a Universităţii din PiteÅŸti, în subordinea Prorectorului pentru Cercetare ȘtiinÈ›ifică È™i Informatizare.
Misiunea CTICI este de a asigura managementul operativ al acţiunilor suport pentru tehnologia informaţiilor, calculatoarelor şi informatizării.
METODOLOGIE
Metodologie privind finanţarea formelor de stimulare a desfăşurării activităţilor de cercetare științifică şi creație universitară
Metodologia stabileşte modul de finanţare a formelor de stimulare a desfăşurării activităţilor de cercetare științifică şi creație universitară din Universitatea din Pitești.
Stimularea desfăşurării activităţilor de cercetare È™tiinÈ›ifică ÅŸi creaÈ›ie universitară din Universitatea din PiteÈ™ti urmăreÅŸte: creÈ™terea calității activităţilor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică ÅŸi creaÅ£ie universitară, a impactului rezultatelor acestora È™i a vizibilității internaÈ›ionale a UPIT; susÅ£inerea diseminării rezultatelor activităţilor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică ÅŸi creaÅ£ie universitară; dezvoltarea competenÅ£elor tinerelor cadre didactice È™i cercetători în legătură cu dezvoltarea de proiecte de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică; sprijinirea financiară a tinerilor cercetători cu rezultate de excelenţă în activitatea de cercetare È™tiinÈ›ifică.
PROCEDURI
Procedura operaÅ£ională privind înregistrarea ÅŸi monitorizarea contractelor de cercetare
Procedura stabileÅŸte documentaÅ£ia specifică ÅŸi etapele necesare pentru activitățile de înregistrare ÅŸi monitorizare a contractelor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică. FinanÈ›area contractelor de cercetare È™tiinÈ›ifică se realizează pe baza programelor naÈ›ionale È™i internaÈ›ionale, cât È™i prin contractele de prestări servicii la cerere pa baza contractelor de parteneriat.
Procedura operațională privind stimularea activității de cercetare știintifică și creație universitară de excelență din UPIT
Procedura stabileşte modul și condițiile de stimulare a cercetării științifice şi a creației universitare de excelenţă din Universitatea din Pitești prin:
- acordarea de ore în regim de „plata cu ora” pentru publicarea de articole în reviste cotate ISI;
- acordarea de ore în regim de „plata cu ora” pentru obÅ£inerea de brevete de invenÈ›ie;
- acordarea de ore în regim de „plata cu ora” pentru rezultate de performanţă în creaÈ›ia universitară.
Procedura operațională privind stimularea publicării de lucrări științifice detinate procesului didactic
Procedura stabileÅŸte modul de sprijinire a publicării prin Editura Universității din PiteÈ™ti a unor lucrări ÅŸtiinÅ£ifice cu ISBN realizate de cadre didactice ÅŸi cercetători din UPIT, în vederea susÅ£inerii diseminării rezultatelor activităţilor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică, a creÅŸterii gradului de transmitere către studenÅ£i a rezultatelor propriilor cercetări ÅŸtiinÅ£ifice ÅŸi a măririi fondului de carte al Bibliotecii Universităţii din PiteÅŸti.
Procedura se aplică cadrelor didactice ÅŸi cercetătorilor titulari ai UPIT care îndeplinesc cumulativ următoarele condiÅ£ii:
a) au vârsta până în 40 ani la depunerea manuscrisului lucrării ÅŸtiinÅ£ifice pentru care solicită acoperirea unor cheltuieli;
b) au funcÅ£ia didactică de asistent universitar, lector / ÅŸef de lucrări, asistent de cercetare ÅŸi cercetător ÅŸtiinÅ£ific III în momentul apariÅ£iei lucrării ÅŸtiinÅ£ifice pentru care solicită acoperirea unor cheltuieli;
c) publică prin Editura UPIT lucrări ÅŸtiinÅ£ifice cu ISBN de tip monografie, carte de specialitate, tratat, dicÅ£ionar, studiu tematic sau îndrumar de laborator, care sunt destinate procesului didactic.
Procedură operațională privind stimularea participării la competițiile de proiecte de cercetare - dezvoltare - inovare
Procedură stabileÅŸte modul È™i condiÈ›iile de stimulare a cercetării È™tiinÈ›ifice ÅŸi a creaÈ›iei universitare de excelenţă din Universitatea din PiteÈ™ti (UPIT) prin acordarea de ore în regim de „plata cu ora” pentru depunerea de proiecte de cercetare eligibile în competiÈ›iile internaÈ›ionale È™i naÈ›ionale.
Procedura se aplică pentru toate cadrele didactice şi cercetătorii titulari ai UPIT.
Bugetul alocat acestor forme de stimulare a cercetării È™tiinÈ›ifice ÅŸi a creaÈ›iei universitare de excelenţă este stabilit conform „Metodologiei privind finanÅ£area formelor de stimulare a desfăşurării activităţilor de cercetare È™tiinÈ›ifică ÅŸi creaÈ›ie universitară.
Procedura operatională privind competiția interna de proiecte de cercetare știintifică
Procedura stabileşte condițiile de sprijinire a cadrelor didactice și cercetătorilor titulari ai UPIT pentru dezvoltarea şi desfăşurarea unor programe de cercetare științifică.
Procedura vizează două posibilități de finanÈ›are, aplicându-se astfel:
- fie cadrelor didactice ÅŸi cercetătorilor titulari ai UPIT cu vârsta până în 40 de ani ÅŸi funcÅ£ia didactică de asistent universitar, ÅŸef de lucrări / lector sau funcÈ›ie de cercetare de A.C.S. sau C.S.III în momentul încheierii perioadei de depunere a cererilor de finanÅ£are,
- fie cadrelor didactice ÅŸi cercetătorilor titulari ai UPIT care, indiferent de vârstă, depun proiecte de cercetare È™tiinÈ›ifică inter-facultăți (multi- È™i inter-disciplinare).
Bugetul alocat competiţiei este stabilit conform "Metodologiei privind finanţarea formelor de stimulare a desfăşurării activităţilor de cercetare științifică şi creație universitară".
CompetiÅ£ia se desfăşoară pe domenii competiÅ£ionale, rezultate din gruparea domeniilor È™tiinÈ›ifice (stabilite de CNATDCU în legătură cu standardele minimale pentru ocuparea funcÅ£iilor didactice ÅŸi de cercetare). Domeniile competiÅ£ionale se stabilesc în funcÅ£ie de numărul de tineri cercetători titulari ai UPIT din anul desfăşurării competiÅ£iei, urmărind încurajarea proiectelor multi- ÅŸi interdisciplinare prin colaborări inter-departamente. Acestea sunt propuse de Prorectorul pentru cercetare È™tiinÈ›ifică È™i informatizare ÅŸi sunt aprobate de Consiliul de AdministraÈ›ie, în luna septembrie a anului curent.
Procedura operațională privind stimularea tinerilor cercetători cu rezultate de excelență
Pentru creÈ™terea calității activităţilor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică ÅŸi stimularea tinerilor cercetători, tinerii cercetători din UPIT cu rezultate de excelenţă în activitatea de cercetare È™tiinÈ›ifică vor fi recompensaÅ£i financiar prin acordarea de ore în regim de „plata cu ora”, pe baza unei competiÅ£ii.
Prin tânăr cercetător se înÅ£elege un cadru didactic sau cercetător, titular al UPIT, cu funcÅ£ia didactică de asistent universitar, ÅŸef de lucrări ÅŸi cu vârsta până în 35 de ani în momentul încheierii perioadei de depunere a cererilor de acordare a sprijinului financiar.
Bugetul alocat acestei competiţii este stabilit conform "Metodologiei privind finanţarea formelor de stimulare a desfăşurării activităţilor de cercetare științifică şi creație universitară".
Domeniile È™tiinÈ›ifice (stabilite de CNATDCU în legătură cu standardele minimale pentru ocuparea funcÅ£iilor didactice ÅŸi de cercetare) sunt grupate pe domenii competiÅ£ionale, în funcÅ£ie de numărul de tineri cercetători titulari ai UPIT din anul desfăşurării competiÅ£iei, la propunerea Prorectorului pentru cercetare È™tiinÈ›ifică È™i informatizare ÅŸi sunt aprobate de Consiliul de AdministraÈ›ie, în luna septembrie a anului calendaristic curent.
Consiliul Cercetării Ştiinţifice stabileşte, pentru fiecare domeniu competiţional:
a) criteriile de evaluare a activităţilor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică de excelenţă (dintre criteriile CNADTCU în legătură cu ocuparea funcÅ£iilor didactice ÅŸi de cercetare asociate activităţilor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică din domeniile ÅŸtiinÅ£ifice asociate domeniului competiÅ£ional),
b) punctajele asociate criteriilor de evaluare a activităţilor de cercetare ştiinţifică de excelenţă,
c) punctajul minimal care trebuie obÅ£inut de un aplicant pentru a putea fi recompensat financiar în cadrul acestei competiÅ£ii.
Acestea sunt supuse aprobării Consiliului de Administraţie de Prorectorul pentru cercetare științifică și informatizare.
Procedura operationălă privind decontarea cheltuielilor de publicare și de participare la manifestări științifice
Procedura stabileÅŸte condiÈ›iile de sprijinire a acÈ›iunilor cadrelor didactice în legătură cu diseminarea rezultatelor cercetării È™tiinÈ›ifice, respectiv:
- decontarea taxei de publicare a articolelor ÅŸtiinÅ£ifice în reviste cu recunoaÈ™tere ISI (cotate ISI sau indexate ISI);
- decontarea taxelor de participare ÅŸi a cheltuielilor de deplasare (transport ÅŸi cazare) la conferinÈ›e ÅŸtiinÅ£ifice internaÈ›ionale, organizate în Å£ară ÅŸi în străinătate.
A. Decontarea taxei de publicare a articolelor ÅŸtiinÅ£ifice în reviste cu recunoaÈ™tere ISI
A.1. Pentru susÅ£inerea diseminării rezultatelor activităţilor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică ÅŸi creaÅ£ie universitară, a creÅŸterii impactului acestora È™i a vizibilității internaÈ›ionale a UPIT, cadrelor didactice È™i cercetătorilor titulari ai UPIT li se decontează taxele de publicare a articolelor ÅŸtiinÅ£ifice în reviste cu recunoaÈ™tere ISI (reviste cotate ISI sau reviste indexate ISI).
A.2. Decontarea taxei de publicare se realizează numai pentru autorii articolului care şi-au declarat afilierea la UPIT.
B. Decontarea taxelor de participare şi a cheltuielilor de deplasare la conferințe ştiinţifice internaționale
B.1. Pentru susţinerea diseminării rezultatelor activităţilor de cercetare ştiinţifică şi creaţie universitară, a creşterii impactului acestora și a vizibilității internaționale a UPIT, cadrelor didactice și cercetătorilor titulari ai UPIT li se decontează taxele de participare și cheltuielile de deplasare (transport şi cazare) la conferințe internaționale, care se finalizează cu publicarea de lucrări ştiinţifice.
B.2. Decontarea taxei de participare È™i a cheltuielilor de deplasare se realizează pentru un singur participant din colectivul de autori ai unei lucrări ÅŸtiinÅ£ifice, titular al UPIT, în limitele prevăzute de prezenta procedură. Dacă acelaÅŸi participant susÅ£ine mai multe lucrări ÅŸtiinÅ£ifice, la aceeaÅŸi conferinţă, decontarea taxei de participare È™i a cheltuielilor de deplasare se acordă o singură dată.
Procedură operaţională: Planificarea activităţilor de cercetare ştiinţifică și raportarea rezultatelor acestora
Procedura stabileşte documentaţia specifică şi etapele necesare pentru planificarea activităţilor de cercetare ştiinţifică şi pentru raportarea rezultatelor acestora.
A Planificarea activităţilor de cercetare ştiinţifică
A.1 Planificarea activităţilor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică se realizează anual, la nivelul unităţilor de cercetare, departamentelor academice ÅŸi facultăţilor, urmărindu-se armonizarea ÅŸi integrarea acestora în strategia de dezvoltare instituÈ›ională a UPIT, în strategia regională, respectiv, în strategia naÈ›ională.
A.2 Planul intern de cercetare-dezvoltare È™i inovare (PICDI) cuprinde una sau mai multe direcÅ£ii de cercetare. DirecÅ£iile de cercetare cuprind una sau mai multe teme de cercetare, cărora le sunt asociate colectivele de lucru (cadre didactice ÅŸi studenÅ£i). Pentru realizarea unei teme de cercetare se dezvoltă un proiect de CDI. Structura unui PICDI este prezentată în Anexa 1.
A.3 Temele de cercetare cuprinse în planurile de cercetare-dezvoltare-inovare ale departamentelor didactice trebuie să se înscrie în ariile ÅŸtiinÅ£ifice ale domeniilor de studii coordonate de departament / domeniilor ÅŸtiinÅ£ifice specifice unităţii de cercetare È™i să fie corelate cu OMEN 5376/19.10.2017 privind domeniile de specializare inteligentă, publicat în MO 851/27.10.2017.
B Raportarea activităţilor de cercetare ştiinţifică
B.1 Rezultatele obÅ£inute în cercetarea ÅŸtiinÅ£ifică se concretizează, în principal, în: articole ÅŸtiinÅ£ifice publicate în reviste de specialitate ori volume ale manifestărilor ÅŸtiinÅ£ifice; cărÅ£i de specialitate, monografii, tratate, antologii, studii; brevete de invenÅ£ii; metode ÅŸi tehnologii noi; produse cu drept de proprietate intelectuală; produse informatice, produse materiale, alte produse asimilate activităţii de CDI ÅŸi creaÅ£ie universitară; creare de noi unităţi de cercetare; teze de doctorat finalizate.
B.2 Raportarea rezultatelor cercetării ştiinţifice se realizează pe mai multe paliere, respectiv, individual (cadru didactic sau cercetător), laborator / centru de cercetare, departament, facultate.
B.3 Raportarea activităților de cercetare È™tiinÈ›ifică se realizează pe baza unei aplicaÈ›ii informatice a UPIT, cu sopul de a crea un cadru unitar de raportare a activităţilor ÅŸi de calcul al punctajelor cadrelor didactice, conform criteriilor CNATDCU È™i a genera rapoarte unitare cuprinzând rezultatele cercetării la diferite niveluri: cadru didactic / program de studii / departament / facultate / unitate de cercetare / universitate, pe diferiÅ£i ani ÅŸi cu scopuri definite: ARACIS, Raport cercetare
Procedură operaÈ›ională: ÎnfiinÅ£area, certificarea internă È™i evaluarea unităților de cercetare
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Procedura operaţională privind cuantumul şi destinaţia regiei UPIT
Procedura stabileÈ™te cuantumul È™i destinaÈ›ia regiei aferentă proiectelor È™i contractelor de cercetare, desfășurate în Universitatea din PiteÈ™ti.
Regia UPit, percepută pentru proiectele şi contractele de cercetare, se stabilește la valoarea de 20% din cheltuielile directe ale unui astfel de proiect. Excepție de la această valoare fac proiectele de cercetare a căror regie este stabilită explicit de finanțator sau de autoritatea contractantă (prin pachetul de informaţii al competiţiei).
Actualizat: 04.01.2022
PARTENERIAT ÎNTRE UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI, S.C. CARIERĂ FEROVIARĂ și S.C. CLUB FEROVIAR
PARTENERIAT ÎNTRE UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI, S.C. CARIERÄ‚ FEROVIARÄ‚ È™i S.C. CLUB FEROVIAR
Biblioteca Digitală a Universității din Pitești Bibliografii în format digital – un nou serviciu online oferit utilizatorilor - Ghid de acces -
Ghid de acces la Biblioteca Digitală a Universității din PiteÈ™ti Bibliografii în format digital – un nou serviciu online oferit utilizatorilor
UEFISCDI - Chestionar studenți
InformaÈ›ii studiul european EUROSTUDENT VIII În perioada următoare – martie-mai 2023 –, România va participa, prin Ministerul EducaÈ›iei, pentru a È™asea oarÄ...
GOLDPLAST Group
#GOLDPLAST had the honour to host in its plant Dr. Eng. Dumitru Chirlesan, Rector of the University of Pitesti, for the inauguration of the new production line in Topoloveni. We are proud to share ...
NOUTĂȚI ANOSR
NOUTĂȚI ANOSR Activitate_ANOSR_2015-2016 Adresă_ANOSR Universitatea din Pitești ANOSR_Viitorul_Implică_Studenții_15_obiective_pentru_educație Propuneri_ANOSR_Legea_bugetului_2017...