Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Etica spirituală. Ştiinţa de a sărbători Crăciunul

Ion IORGA-SIMĂN, prof. univ. dr.

Facultatea de Ştiinţe, Educație Fizică și Informatică

24 decembrie 2020

(timp de lectură: 4 - 5 min)

 

 

”Lumea are nevoie de ajutorul tău, dar cu disperare de schimbarea ta.”

 

Majoritatea oamenilor din prezent nu mai au nici o altă relaţie cu sărbătoarea Crăciunului decât împodobirea bradului. Crăciunul, adică Nașterea Domnului, nu este o sărbătoare folclorică, ci este cea mai importantă sărbătoare a Bisericii, alături de Învierea Domnului. A folcloriza Crăciunul, adică a-l acoperi cu simboluri golite de sens, a ne limita la niște lucruri secundare, este o greșeală. Acest eveniment mântuitor universal nu poate fi asemănat cu nici o altă sărbătoare folclorică, indiferent de popularitatea și seriozitatea ei. Putem vorbi chiar de un sacrilegiu, săvârșit asupra unuia dintre cele mai importante momente din istoria omenirii, cu adevărat "singurul lucru nou sub soare", adică Întruparea Fiului lui Dumnezeu, din Fecioara Maria, pentru că bradul împodobit și Moș Crăciun, înscăunat într-o sanie trasă de reni, ajung să înlocuiască tot mai mult sărbătoarea Nașterii Domnului. În apropierea Nașterii Domnului, ,,zarva exterioară” se amplifică, curățenie, cumpărături și surprize, și nu cunoașterea Celui născut din Fecioara Maria. Comercializarea sărbătorii rămâne, de departe, cel mai urât și grav aspect al secătuirii duhului acesteia. Nici tradițiile locale precreștine sau agricole, nici avântul comercial, nici chiar colindele nu trebuie să acopere semnificația de bază a Crăciunului, adică bucuria lumii pentru întruparea Fiului lui Dumnezeu. Într-o lume în care tot mai mulți oameni pierd știința sărbătoririi Crăciunului, trebuie să nu uităm că ziua cea sfântă în care se naște trupește Fiul lui Dumnezeu este o sărbătoare cu un înțeles adânc, precum este descrisă în Sfânta Scriptură, nicidecum un prilej de distracție și îmbuibare inconștientă.

 

Există o știință a sărbătoririi, pe care cei tineri ar trebui să o învețe de la cei bătrâni. Lumea însă, pe an ce trece, uită tot mai mult să sărbătorească după cuviință. Astfel, aproape orice sărbătorire eșuează rapid în formalism sau îmbuibare și beție. Pentru că orice sărbătoare are un conținut sfânt și sfințitor, slăbirea în credință aduce cu sine și pierderea științei de a sărbătorii. Astăzi, noi înțelegem sărbătoarea creștină de Crăciun prin concepția spiritual-științifică despre lume, drept sărbătoarea care a fost percepută timp de două milenii ca sărbătoare a Marelui Ideal.

 

Există patru sărbători cardinale, Crăciunul, Paștele, Sfântul Ioan și Sfântul Mihail, doar că acestea nu au fost stabilite la întâmplare, ci pentru că au o corespondență cu anumite fenomene cosmice. Pe parcursul unui an, soarele străbate patru puncte cardinale (echinocțiul de primăvară, solstițiul de vară, echinocțiul de toamnă și solstițiul de iarnă). În timpul acestor perioade, în natură se produc acumulări și circulații de energie ce influențează Pământul și toate ființele care-l populează. În luna decembrie se fac simțite în plan terestru energiile Fiului Divin, este luna în care Esența Hristică se manifestă cel mai puternic în noi sub formă de energie.  Este bine să fim conștienți de ceea ce se manifestă în jurul nostru, fără a uita, însă, că în interiorul nostru, Scânteia Divină este eternă: a existat, există și va exista totdeauna; este sufletul sau conștiința interioară primită din câmpul universal la naștere, așa cum precizează fizica cuantică, sau esența lui Dumnezeu, asa cum precizează unele religii orientale și occidentale. În interiorul nostru este lumina care este mai luminoasă, mai vie decât toate aparițiile materiale ale luminii - lumina spirituală.

 

Existența marii lumini în interiorul nostru este conținutul sărbătorii creștine de Crăciun. Acest eveniment se produce numai o dată pe an: ”nu sărbătorim ziua de naștere a Domnului, ci Nașterea Domnului”. Nașterea lui Iisus se produce în fiecare an în Univers pentru ca întreaga natură să pregătească o schimbare, o nouă viață. 

 

Nașterea lui Hristos constituie:

  • un eveniment istoric pentru că Iisus s-a născut acum două secole în Palestina. El a venit să ne salveze, să conștientizăm că în noi luminează Lumina lui Dumnezeu care ne călăuzește.
  • un eveniment cosmic pentru că Iisus se naște în fiecare an în Univers, emanând lumina și energia sa, curenții divini, pentru fiecare om de pe Pământ.
  • un eveniment mistic pentru că Hristos trebuie să se nască în sufletul uman ca principiu de lumină și de iubire divină. În fiecare clipă, Hristos se poate naște în noi.

 

Lumina interioară, sinele este conștientizat, iar omul este eliberat de forțele exterioare, răutate, ură, invidie, frică...în schimb apar iubirea, dragostea..

 

Pentru unii, Hristos s-a născut deja, pentru alții se va naște curând, dar mai sunt unii pentru care se va naște peste ani. Crăciunul este singura perioadă din an în care oamenii pot să-și asculte impulsurile naturale și să-și exprime adevăratele sentimente, iubire, dărnicie, liniște fără ca ego-ul lor să se simtă în pericol.

 

Crăciunul este momentul în care simțim tandrețe pentru trecut, curaj pentru prezent și speranță pentru viitor. Crăciunul nu este o perioadă sau un sezon al anului, ci este mai degrabă o stare a minții noastre. Să prețuiești pacea și bunăvoința, să simți compasiunea, aste înseamnă adevăratul Spirit al Crăciunului

 

Pentru a explica cele prezentate mai sus, fizicienii au pătruns pe tărâmul a ceea ce a fost cândva fantezie. Fizica cuantică reprezintă pur și simplu explicația științifică a iubirii, iar iubirea este descrierea poetică a fizicii cuantice. Începând cu Platon și continuând cu Einstein, Hawking, Planck, Bohr... și o pleiadă de minți uluitor de luminate au demonstrat că Universul, întreaga materie și toate forțele izvoresc dintr-un ”singur” care vibrează. Teoria cuantică dezvăluie existența unui câmp energetico - informațional, cosmic, universal în care toate elementele sunt corelate la nivel subatomic/cuantic, apropiindu-se de concepțiile religioase din Orient și Occident. Acest câmp este un ocean de particule virtuale care există pretutindeni în univers, iar noi suntem tipare alcătuite din lumina și informația acestui câmp. Prin corpul nostru și prin câmpul nostru energetic trec în fiecare moment al vieții noastre, nenumărate forțe. Pe foarte multe dintre ele nu le conștientizăm deoarece nu suntem încă capabili să le detectăm, dar ele există, Hristos nu s-a născut încă in noi.

 

Tot ce trebuie să facem, este să schimbăm modul de percepție al realității din jurul nostru.

 

Pe aripile liniștii, vă las acum să reflectați la cele spuse aici, iar eu sunt fericit pentru tot ce am transmis celor dragi la zi de mare sărbătoare.

”Nașterea Domnului Iisus Hristos - 25 decembrie 2020”

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.