Româna         English         Français        

Universitatea din Pitesti

Universitate cu grad de încredere ridicat

Universitatea din Pitești coordonează un proiect Erasmus+

pentru dezvoltarea competențelor asistenților sociali din mediul rural

 

 

 

Universitatea din Pitești găzduiește, în perioada 10-12 decembrie, în calitate de coordonator, prima întâlnire a echipei care va implementa, în următorii doi ani, proiectul Empowering Practitioners in Social Work from Rural Communities - EPSWRA (Împuternicirea practicienilor în asistență socială din comunitățile rurale),număr 2018-1-RO01-KA204-049515. 

 

 

Prorectorul UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel SOARE, prezent la sesiunea de lansare, a declarat că are așteptări mari de la acest proiect și, adresându-se reprezentanților partenerilor străini, și-a exprimat interestul pentru extinderea colaborării și în alte domenii de acțiune. „Universitatea din Pitești are a realizat cu succes peste 140 proiecte cu finanțare europeană și are o experiență bogată în acest domeniu. Suntem interesați să identificăm proiecte comune noi, pe care să le dezvoltăm”, a precizat conf.univ.dr.Emanuel SOARE.

 

 

Conf.univ.dr.Claudiu LANGA, Decanul Facultății de Științe ale educației, Științe sociale și Psihologie i-a asigurat pe reprezentanții țărilor partenere de profesionalismul echipei coordonatoare, din partea Universității din Pitești și și-a exprimat încrederea că la finalul proiectului se vor vedea rezultate concrete.

 

 

Prin acest proiect care se lansează la Universitatea din Pitești se urmărește perfecționarea abilităților profesionale ale asistenților sociali care lucrează cu grupuri vulnerabile în zone defavorizate”, a afirmatManagerul proiectului ESPWRA, asist. univ. dr. Diana RĂDUȚ.

 

 

Valoarea noului proiect, finanțat în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 - Parteneriate Strategice pentru Educația Adulților - Schimb de bune practici, este de aproximativ 150.000 de euro. Coordonarea este asigurată de Facultatea de Științe ale educației, Științe sociale și Psihologie, prin Departamentul de Psihologie, Științe ale comunicării și Asistență socială.

 

 

La întâlnirea de lucru de la Universitatea din Pitești participă reprezentanți din cele șase țări partenere în proiect: St. Cyril and St. Methodius University of Veliko Turnovo - Bulgaria, The Institute of Psychosocial Development  - IPSA - Grecia, Associazione Dar Voce - Italia, Asociația Contextos - Portugalia, Association for Developing Voluntary Work Novo Mesto - Slovenia, The Andalusian Municipality Fund for International Solidarity - FAMSI - Spania.

 

 

Grupul țintă al proiectului este format din asistenți sociali și persoane care au atribuții în domeniul asistenței sociale, dar fără o diplomă care să ateste acest fapt, și care lucrează în zone defavorizate (mediu rural și chiar orașe mici). Scopul proiectului este dezvoltarea unui cadru non-formal și permanent de împuternicire a practicienilor în domeniul asistenței sociale din zonele rurale a șapte țări europene (România, Bulgaria, Italia, Grecia, Portugalia, Slovenia și Spania), în vederea creșterii gradului de participare a acestora la viața comunității și dezvoltării de abilități complementare care să îi ajute să facă față problemelor sociale curente ale grupurilor vulnerabile din comunitățile lor.

 

___________________________________

 

 

Educație pentru prevenirea faptelor de corupție - Sesiune de prezentare la Universitatea din Pitești

 

 

Universitatea din Pitești a găzduit vineri, 7 decembrie 2018, sesiunea de prezentare cu tema Educație pentru prevenirea faptelor de corupție, susținută de Subcomisar Denisa Zaharia, din partea Serviciului Județean Anticorupție Argeș. Evenimentul se înscrie în seria de activități de informare și educație pe care Direcția Generală Anticorupție le organizează în întreaga țară pentru conștientizarea populației asupra riscurilor implicării în fapte de corupție și a importanței pe care o are adoptarea unui comportament integru.

 

 

Prin corupție se înțelege abaterea de la moralitate, de la cinste și datorie, folosirea discreționară a poziției sau funcției, prin recurgerea la mijloace ilicite sau ilegale, în scopul obținerii unor interese personale sau de grup. Principalele fapte de corupție, așa cum sunt menționate în Codul Penal, sunt dare de mită, luare de mită, primirea de foloase necuvenite, traficul de influență și cumpărarea de influență, a declarat Subcomisar Denisa Zaharia.

 

 

Actele de corupție pot fi eradicate atunci când cetățenii le semnalează autorităților competente. Preferăm prevenirea, mai degrabă decât combaterea faptelor de corupție, iar acest lucru este posibil dacă cetățenii refuză să se mai complacă în a fi martori la situații degradante sau abuzive ce deseori rămân sub tăcere. Există un Call Center-ul Anticorupție 0800.806.806, ce poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă și ne-am bucura dacă oamenii ar fi mai cooperanți, a mai precizat reprezentantul Serviciului Județean Anticorupție Argeș.

 

 

Subcomisar Denisa Zaharia a prezentat apoi audienței un scurt film documentar despre Codurile Penale din istoria României, faptele de corupție și sancțiunile prevăzute de-a lungul timpului pentru pedepsirea lor.

 

 

Prorectorul UPIT pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic,conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, a apreciat drept extrem de utilă sesiunea de prezentare pentru conștientizarea tinerilor asupra riscurilor și consecințelor implicării în fapte de corupție, și și-a exprimat speranța într-o continuitate a unor astfel de dezbateri, în sensul educării morale a tinerilor.

 

 

Sesiunea de prezentare de la Universitatea din Pitești a avut loc în contextul Protocolului de colaborare încheiat cu Direcția Generală Anticorupție și a vizat marcarea Zilei Internaționale Anticorupție (9 decembrie).

 ___________________

 

 

Săptămâna Multiculturală a Studenților Internaționali de la Universitatea din Pitești

 

 

Centrul pentru Relații Internaționale din cadrul Universității din Pitești a organizat, în perioada 3-7 Decembrie 2018, Săptămâna Multiculturală a Studenților Internaționali, în care s-au desfășurat activități ce au pus în valoare elemente specifice ale culturii române și ale culturilor țărilor din care provin studenții internaționali prezenți anul acesta la UPIT.

 

 

’’Universitatea din Pitești organizează încă din anii ’60 programe de studii pentru învățarea Limbii Române, dedicate studenților străini, fiind unul dintre cele mai vechi centre universitare din România dedicat unor astfel de cursuri. Ca în fiecare an înainte de Sărbătorile de iarnă, am organizat o serie de evenimente pentru studenții internaționali, în care am urmărit să-i familiarizăm cu oportunitățile pe care le au în perioada pe care o petrec aici’’, a declarat Prorectorul UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel Soare.

 

 

Studenții străini înscriși la Programul Pregătitor de Limbă Română, organizat în cadrulFacultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, s-au întâlnit cureprezentanți ai autorităților locale și ai serviciilor de imigrări,  Rectoratul UPIT a găzduit o expoziție de obiecte tradiționale și artizanale reprezentative din țările de origine ale studenților internaționali, iar Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie a organizat o ceremonie de împodobire a Bradului de Crăciun, în cadrul căreia s-au cântat Colinde și s-au prezentat diverse tradiții și obiceiuri.

 

 

Săptămâna Multiculturală a Studenților Internaționali s-a încheiat cu evenimentul special intitulat ’’Diversitate în multi-culturalitate’’, în cadrul căruia au concertat studenții UPIT de la Departamentul de Arte - Specializarea Muzică  și studenți străini, iar apoi au fost oferite mâncăruri tradiționale românești și arabe.

 

 

Prorectorul UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel Soare a anunțat, în final, faptul că  profesorii și studenții Universității din Pitești au reușit să realizeze o colectă de 662 de cărți care urmează să fie donate în perioada următoare unor biblioteci din mediul rural din județul Argeș.

 

 

La ceremonia de încheiere a Săptămânii Multiculturale a Studenților Internaționali de la Universitatea din Pitești a participat și o delegație a Universității Mansoura din Egipt, condusă de Directorul Centrului pentru Relații Internaționale, Prof.Mohammed Sallah.

 

_______

 

Career Hub:Magia Meseriilor - Oferta educațională a Universității din Pitești pentru 2019-2010

 

VIDEO

 

 

Universitatea din Pitești a lansat oficial, miercuri, 5  Decembrie 2018, oferta educațională pentru anul universitar 2019-2020 în cadrul evenimentului intitulat Career Hub:Magia Meseriilor. Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing. Dumitru Chirleșan, și Președintele Senatului UPIT, prov.univ.dr.Mihaela Diaconu s-au declarat încântați de mulțimea de liceeni care a împânzit Corpul Central al universității și i-au îndemnat să se informeze despre toate programele de studiu pe care le pot urma la Universitatea din Pitești.

 

 

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, Prorector UPIT pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, prof.Mihaela Crișan, Inspector General Școlar Adjunct, Lucca Rabia și Olimpia Dorureprezentanți ai mediului de afaceri argeșean. Cu toții i-au încurajat pe liceeni să-și urmeze studiile în domeniile de care sunt atrași, iar Ioana Rusu și Alin Stan, membri ai comunității Alumni a Universității din Pitești, au împărtășit din experiența pe care au avut-o ca studenți UPIT și i-au încurajat pe liceeni să se folosească de toate oportunitățile ce li se oferă, pentru împlinirea lor personală și profesională.

 

 

Prorectorul UPIT pentru Calitatea Învățământului, prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae a deschis oficial evenimentul, după care, în ropote de aplauze, în mijlocul liceenilor a apărut Moș Crăciun, din desaga căruia fiecare invitat a primit câte un Ghid al Candidatului UPIT, cu informații despre cele 54 de programe de licență, 58 de masterat, 300 de firme cu care colaborează Universitatea din Pitești, burse sau programele artistice și sportive dedicate studenților.

 

 

Într-o atmosferă electrizantă, specifică sărbătorilor de iarnă, pe fondul muzical al unor frumoase Colinde de Crăciun, liceenii argeșeni au participat cu entuziasm la toate atelierele de lucru organizate de cele șase Facultăți ale Universității din Piteșticurioși să descopere Magia Meseriilor pe care le-ar practica dacă ar absolvi această universitate.

 

 

Robotica, ornamentele și cadourile de Crăciun realizate la Specializarea Horticultură, Atelierul de Muzică, Standul Specializării Asistență Medicală sau Kinetoterapie, imprimanta 3D și Microsimularea traficului rutier în zona centrală a Municipiului Pitești au fost câteva din standurile asaltate de liceeni. Un alt punct de atracție a fost standul unde a avut loc testarea intereselor vocaționale și a stimei de sine.

 

 

Cu prilejul Career Hub: Magia Meseriilor, Universitatea din Pitești a lansat și apelul la candidaturi pentru tinerii care doresc să devină Ambasadori UPIT și să reprezinte Universitatea din Pitești în comunitatea de elevi din județul Argeș, în cadrul unor proiecte complexe de promovare și dezvoltare de imagine.

 

 

Evenimentul - coordonat de conf.univ.dr.Amalia Duțu, Director al Centrului de Marketing Universitar în cadrul UPIT – a avut loc cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Argeș.

 

Colaj foto Facebook

_____________________________

 

 

Simpozion Internațional EV&HEV 2018 - Inovare în Mobilitatea Electrică și Hibridă

 

 

 

Centrul de Cercetare „Ingineria Automobilului” din cadrul Universității Pitești a găzduit marți, 4 decembrie 2018, cea de-a VII-a ediție a Simpozionului Internațional „EV&HEV 2018 – Inovare în Mobilitatea Electrică și Hibridă”, organizat anual de UPIT în colaborare cu Universitatea „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria, sub atenta coordonare a conf.dr.ing. Dănuț Gabriel Marinescu, de la Universitatea din Pitești.

 

 

Prorectorul UPIT pentru Calitatea Învățământului, prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae a salutat faptul că Simpozionul a ajuns la a VII-a ediție și și-a exprimat speranța unor noi proiecte comune în domeniile de interes. „Sunt sigur că Simpozionul va constitui un pas înainte în consolidarea și dezvoltarea parteneriatelor dintre Universitatea din Pitești și Universitatea ‚Angel Kanchev’ din Ruse, Bulgaria”, a precizat prof.univ.dr.ing. Viorel Nicolae, transmițând astfel mesajul Rectorului Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, dedicat participanților la Simpozion. „La Universitatea din Pitești, grație colectivului creat în jurul domnului profesor Dănuț Marinescu, au început să se specializeze absolvenți de licență și master, care sunt în prezent la studii doctorale”, a afirmat prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae.

 

 

Specialiști din România și Bulgaria, cu preocupări în materie de mobilitate durabilă și energii regenerabile aplicate în domeniul automobilelor, au prezentat lucrări de cercetare și au discutat despre viitoare colaborări și schimburi de experiență. Prof.dr.ing. Andrei Marinescu, Vice-Președinte al Academiei de Științe Tehnice din România - (ASTR), Filiala Craiova a vorbit despre Transmiterea energiei de mare putere pe cale inductivă (wireless). Dr.ing.Mihai Neacșu, ICPE București, Președinte al Asociației pentru Promovarea Vehiculelor Electrice în România (AVER – membru AVERE Europa) a prezentat un scurt istoric al cercetării realizate de ICPE București în materie de electro-mobilitate, iar conf.dr.ing. Dănuț Gabriel Marinescu a trecut în revistă realizările Universității din Pitești în materie de inovări la vehiculele electrice și hibride.

 

 

„Suntem foarte fericiți pentru faptul că am reușit să continuăm această manifestare care a devenit deja o tradiție și care s-a consolidate prin colaborările avute de-a lungul timpului cu actori din domeniul industriei de automobile și al echipamentelor electrice și electronice - Renault Tehnologie Roumanie, Asociația pentru Compatibilitate Electromagnetică, al cărei președinte este dl profesor Andrei Marinescu, aici prezent, și societăți cu preocupări în domeniu, precum REV-TEAM, a afirmat, în deschiderea Simpozionului, conf.dr.ing.Dănuț Gabriel Marinescu, coordonator al evenimentului, din partea Universității din Pitești.

 

 

„Suntem deschiși pentru colaborări viitoare, pentru schimburi de experiență și diseminare a rezultatelor cercetărilor pe care le realizăm în comun în acest domeniu de viitor”, a declarat, la rândul său, prof.dr.ing. Rosen Ivanov, coordonator al evenimentului, din partea Universității “Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.

 

 

Conf.dr.ing. Dănuț Gabriel Marinescu a apreciat în mai multe rânduri proiectele interesante și inovatoare în domeniul mobilității electrice, realizate de studenții, masteranzii și doctoranzii de la Universitatea din Pitești.  “La UPIT realizăm un Modul de formare pentru Renault Tehnologie Roumanie, On-the-car training, unde ne ocupăm de vehicule electrice. Începând cu anul 2002, au fost cel puțin doi-trei studenți de la cursurile de licență - Specializarea Autovehicule Rutiere și masteranzi și doctoranzi de la Universitatea din Pitești, care au lucrat pe proiecte, atât la partea teoretică cât și cea practică. Am avut privilegiul de a coordona proiecte extrem de interesante de dizertație pentru licență, master și doctorat”, a subliniat conf.univ.dr.ing.Dănuț Gabriel Marinescu.

 

 

La Simpozion au participat reprezentanți de la Renault Technologie Roumanieprofesori și decani ai Universității din Pitești, doctoranzii Adrian Sibiceanu și Iorga Adrian, cu lucrări în domeniul vehiculelor electrice, coordonate de profesori din cadrul Școlii Doctorale „Ingineria Autovehiculelor”. 

 

Drd.Adrian Sibiceanu: „Dezvolt o lucrare în domeniul vehiculelor electrice și hibride, ce urmează să fie încheiată anul viitor. Sunt încrezător și îmi doresc să mă dezvolt pe partea de cercetare în domeniul vehiculelor electrice, un domeniu de viitor”.

 

 

Drd.Iorga Adrian: „Teza mea își propune să elaboreze un vehicul electric cu prelungitor de autonomie (Range Extender). În prezent desfășurăm mai multe teste, colaborăm pentru testele de verificare și pentru simulări cu cei de la AVL Cruise Austria. Am reușit să facem un stand funcțional compus dintr-un motor electric, controler, baterie de tracțiune și alte componente specifice vehiculului electric. Sperăm ca rezultatele să fie concludente și să obținem performanță”.

 

 

În cea de-a doua parte a Simpozionului a avut loc o masă rotundă în care s-au discutat teme legate de Vectorii de promovare pentru mobilitatea electrică, Soluțiile inovative de încărcare a vehiculelor electrice (încărcarea inductivă, conectarea bidirecțională la rețea, încărcarea rapidă în curent continuu), Posibilitățile de creștere a autonomiei vehiculelor electrice (pila de combustie/fuel cell versus bateria de tracțiune cu capacitate energetică sporită) și, nu în ultimul rând, Oportunitățile de colaborare între universități, institute de cercetare și întreprinderi din România și Bulgaria, în domeniul mobilității electrice.

 

 

Dr.ing.Mihai Neacșu a subliniat importanța dezvoltării programelor de formare profesională continuă între mediul academic și industrie, în domeniul vehiculelor electrice, dar și importanța esențială a educației populației în ce privește avangajele recurgerea la noile tehnologii, mult mai eficiente.  „Munca asiduă a specialiștilor și a cercetătorilor în domeniul mobilității electrice trebuie adusă la cunoștința publicului larg, nu doar a celui specializat. Avantajele noilor tehnologii și ale achiziționării autovehiculelor electrice și hibride trebuie explicate clar, pe înțelesul tuturor”, a subliniat dr.ing.Mihai Neacșu, care a anunțat, cu prilejul Simpozionului de la Pitești, ediția cu numărul 13 a Conferinței Internaționale și Showului de Electro-Mobilitate EV2019, prevăzută să se desfășoare în Octombrie 2019 la București.

 

 

Expoziția vehiculelor ecologice, organizată cu prilejul Simpozionului în interiorul clădirii Centrului, a prezentat concepte de vehicule electrice realizate în Centrul de Cercetare „Ingineria Automobilului” din cadrul Universității Pitești.

 

 

 

Centrul de Cercetare „Ingineria Automobilului” a fost inaugurat de Universitatea din Pitești în colaborare cu Automobile Dacia in 2009, cu ocazia aniversării a 40 de ani de activitate a catedrei „Autovehicule Rutiere”. Centrul cuprinde 8 laboratoare noi, pe care constructorul român le-a dotat cu echipamente și aparatură de specialitate. Centrul aparține Facultății de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești și a fost creat pentru a susține activitățile de cercetare specifice acestui domeniu. Centrul abordează teme noi de studiu, precum „Sisteme alternative de propulsie pentru automobile – vehicule electrice și hibride”. Activitatea sa cuprinde organizarea de conferințe, simpozioane, programe de formare a tinerilor ingineri și activități de cercetare în domeniul Ingineriei Automobilului.

 

    

   

_______________

 

„De ce sunt românii mândri”: Proiect al studenților de la Jurnalism, prezentat de Ziua Națională a României

 

VIDEO

 

Studenții anului III de la specializarea Jurnalism din cadrul Universității din Pitești au sărbătorit 1 Decembrie, Ziua Națională a României - anul acesta Ziua împlinirii Centenarului de la Marea Unire - printr-un seminar special în care au prezentat rezultatele sondajului lor de opinie cu tema „De ce sunt românii mândri”.

 

 

Timp de câteva săptămâni, studenții de la Jurnalism au efectuat un colaj cu mărturisiri ale celor din țară și din străinătate, cărora li s-a cerut, cu prilejul Centenarului, să identifice trei motive care-i determină să fie mândri că sunt români.

 

 

La finalul materialului video pe care l-au editat, studenții au ajuns la concluzia că indiferent de greutăți, percepția oamenilor despre sentimentul național și despre patrie se raportează la istoria demnă a românilor, la bogăția și diversitatea culturală, ospitalitatea, tradițiile, frumusețile naturale ale României, bucătăria autentică românească și performanțele sportivilor români.

 

 

Proiectul jurnalistic a fost realizat în cadrul Cursului de Relații Publice, sub coordonarea conf.univ.dr. Georgiana Drăghici.

 

 

_____________________________

 

1 Decembrie 2018: Ziua Națională a României. Centenarul Marii Uniri. Seminar special la Universitatea din Pitești

 

Studenții de la programul de studii Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie a Universității din Pitești au marcat ziua de 1 Decembrie (Ziua Națională a României) printr-un seminar special dedicat împlinirii, anul acesta, a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor provinciilor române.

 

După intonarea imnului național, profesorul și istoricul George Ungureanu a prezentat studenților detaliile contextului politico-istoric al înfăptuirii acestui deziderat de veacuri al românilor.

 

Evenimentul a fost coordonat de conf.univ.dr.Gruioniu Octavian.

 

 

  

 

____________

 

CS Universitatea Pitești câștigă 21 de medalii la Campionatul Național de Natație de la Miercurea Ciuc

 

 

Clubul Sportiv Universitatea Pitești a obținut 21 de medalii, între care cinci de aur, la Campionatul Național de Natație - Bazin scurt, desfășurat în perioada 22-25 Noiembrie la Miercurea Ciuc.

 

 

Reprezentativa Universității din Pitești a obținut cinci medalii de aur, 11 medalii de argint și cinci medalii de bronz, toate la categoria Seniori.

 

 

La Campionatul Național de Natație de la Miercurea Ciuc au participat circa 300 de sportivi de la 70 de cluburi de profil din România. Competiția  a fost organizată de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.

 

Colaj foto Facebook

 

______________________________________________________________________

 

Echipa CSU-CSM Pitești – Campioană Națională la Judo U23

 

 

Echipa Club Sportiv Universitatea Pitești – Club Sportiv Municipal Pitești a ocupat locul I obținând astfel titlul de "Campioană Națională a României 2018" la Finala Campionatului Naţional de Judo, pe Echipe Tineret U23, desfășurată la Sala Sporturilor din Drobeta Turnu -Severin în perioada 23-25 Noiembrie 2018.

 

Echipa ce a reprezentat Argesul a fost următoarea: Botofei Ionuț, Ionican Adelin, Baloi Mihai, Grigore Florin, Sterpu Victor, Nacu Ion, Licaciu Remus, Rotaru Rareș, Păcuraru Ionuț, Șerban George Eduard, Negrea Iulian.

Antrenori: conf.univ.dr. Rabolu Emilian, CS Universitar Pitești, prof. Pălărie Corneliu și prof. Valentin Ioniță, CSM Pitești.

Fizioterapeut: conf.univ.dr.Toma Ștefan - Universitatea din Pitești

 

Colaj foto Facebok

________________________________

 

Seminar de diseminare a rezultatelor proiectului iDecide la Universitatea din Pitești

 

Universitatea din Pitești a organizat luni, 26 Noiembrie 2018, un seminar de diseminare a rezultatelor proiectului cu finanțare europeană iDecide, destinat integrării practicilor de educație inclusivă în școli, proiectul fiind dedicat cu precădere reducerii discrepanțelor dintre rezultatele învățării și a marginalizării în școli, și adaptării metodelor educaționale la nevoile copiilor proveniți din medii defavorizate sau cu diverse dizabilități.

 

În fața audienței formată din șefi de catedră, șefi ai unor comisii de specialitate, șefi de cercuri pedagogice, coordonatorul din partea Universității din Pitești, conf.univ.dr.Georgeta Chirleșan a prezentat proiectul iDecide și platforma sa online de eLearning, unde utilizatorii vor putea găsi informații și materiale legate de cursurile de pregătire specializată, vor putea participa la activități de învățare și vor putea folosi instrumente pentru evaluarea propriilor performanțe.

 

„Astăzi a avut loc al doilea seminar de diseminare a rezultatelor proiectului iDecide, grupul țintă fiind format din șefi de catedră, șefi ai unor comisii de specialitate, șefi de cercuri pedagogice. Primul seminar a avut loc la 23 Noiembrie 2018, în fața inspectorilor școlari și ai directorilor de școli, urmând ca la 7 decembrie 2018 să ne întâlnim cu factori de decizie politică, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, consilieri, psiho-pedagogi, secretari, iar la 17 Decembrie 2018 cu profesori”, a declarat conf.univ.dr.Georgeta Chirleșan.

 

La rândul său, conf.univ.dr.Valentina Stîngă, membru în echipa de proiect a Universității din Pitești, a prezentat Setul de Instrumente (toolkit) și procedurile prin care școlile se pot înregistra pe platforma electronică a proiectului.

 

La Seminarul de diseminare desfășurat luni, 26 Noiembrie 2018 la Universitatea din Pitești au mai participat prof.Monica Benghe și prof.Veronica Diaconu, de la Școala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” din Pitești, beneficiar al proiectului iDecide, care au prezentat câteva Studii de Caz și noțiuni introductive referitoare la Setul de Instrumente.

 

’Setul de instrumente este extrem de util, deoarece oferă o gamă de recomandări la care se poate apela imediat. Ce pot face în cazul unui elev care are o afecțiune sau alta ? Găsesc imediat răspuns pe platforma proiectului, foarte bine realizată și documentată, accesez secțiunea Setul de instrumente și îmi aleg din multitudinea de reguli opțiunea care se potrivește la problema pe care o am de rezolvat’’, a declarat prof.Gabriela Fianu, de la  Centrul Școlar de Educație Incluzivă "Sfânta FilofteiaȘtefănești, Argeș, prezentă la seminarul de diseminare.

 

iDecide

 

Proiectul iDecide (cu perioadă de derulare 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2018) este finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ și are numărul de referință: 562184-EPP-1-2015-1-CY-EPPKA3-PI-FORWARD. Scopul principal îl constituie reducerea discrepanțelor dintre rezultatele învățării, care afectează elevii ce provin din medii defavorizate și consolidarea cooperării și schimbului de informații și de bune practici între diferite zone ale Europei.

 

Coordonator: Ministerul Educației și Culturii (MOEC), Cipru.

 

Parteneri:

  • Universitatea din Pelponez (UOP), Grecia,
  • Universitatea din Pitești (UPIT), Romania,
  • Municipalitatea Lousada, Portugalia
  • Centrul pentru Avansarea Cercetării și Dezvoltării în Tehnologia Educațională (CARDET), Cipru,
  • INNOVADE LI, Cipru,
  • Consiliul de Educație și Formare Louth Meath (LMETB), Irlanda.

 

Platforma online iDecide poate fi accesată și pe telefoane Smart.

 

https://idecide-project.eu/index.php/ro/

 

  

_____________________________

Concert Extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri la Universitatea din Pitești

 

Universitatea din Pitești a găzduit, la 26 Noiembrie 2018, un Concert Extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, organizat de Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității din Pitești, în colaborare cu Școala Populară de Arte și Meserii Pitești. Concertul se înscrie în seria de manifestări cultural-artistice cu tema „100 de ani de la Marea Unire”, organizată de Universitatea din Pitești pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

 

Concertul, care a avut loc în Sala Mare a Universității din Pitești, a fost susținut de Corul de studenți al Specializării Muzică (UPIT),  dirijor prof. dr. Gheorghiță Stroe, Corurile reunite ale Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului și Departamentului de Teologie (UPIT), dirijor preot prof. dr. George Neacșu și Orchestra Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești, dirijor prof.dr.Iancu Cătălin.

 

Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului s-a declarat încântat de performanțele Corului de studenți al Specializării Muzică din cadrul Universității din Pitești, pentru prima oară dirijat de studenți pregătiți de prof.dr.Gheorghiță Stroe – Ștefania Herăscu (anul II), Sandra Galtău (anul II) și Vera Pădureanu (anul I). Înaltpreasfințitul Calinic a fost, totodată, impresionat de expoziția foto-documentară dedicată Centenarului, intitulată “Martirii Marii Uniri - destinele unei generații de excepție” (realizată sub coordonarea conf.univ.dr.Constantin Augustus Bărbulescu, Decanul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității din Pitești) cu sprijinul Asociației Identitate Cuturală Europeană și a Institutului Cultural Român - care a prezentat personalități cu o contribuție decisivă la realizarea idealului românesc, plătit cu prețul libertății și al vieții.

 

Corurile reunite ale Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului și Departamentului de Teologie din cadrul Universității din Pitești au încântat audiența cu cântece patriotice celebre și piese populare din mai multe zone ale României.

 

La Concertul Extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, desfășurat în Sala Mare a Universității din Pitești, s-au aflat Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, Președintele Senatului Universității din Pitești, prof.univ.dr. Mihaela Diaconu, Prorectorul UPIT pentru Relația cu Studenții, Absolvenții și Mediul Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, Decanul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte,conf.univ.dr.Constantin Augustus Bărbulescu, profesori, Managerul Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești, Elena Iagăr, studenți ai Universității din Pitești.

 

Colaj foto Facebook

 

__________________________

 

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor - marcată la Universitatea Pitești

 

 

Studenții de la programul de studii Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie a Universității din Pitești au marcat luni, 26 Noiembrie 2018, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor printr-un seminar interactiv al cărui invitat a fost Andreea Teodorescu, Șef ServiciuIntervenție în situație de abuz, neglijare, trafic, migrație, repatrieri și telefonul copilului, în cadrul Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, (DGASPC) Argeş.

 

 

Studenţii au avut oportunitatea de a afla bune-practici în ceea ce privește protecția femeilor abuzate, au avut  ocazia să cunoască exemple concrete instrumentate şi soluţionate la nivelul DGASPC Argeş, măsurile legislative care asigură protecția imediată a femeilor, cât și rețele și servicii de sprijin pentru victime. Dezbaterea a adus în discuţie  şi importanţa conștientizării fenomenului, prin campanii publice de educare a cetățenilor şi mai ales prin implicarea directă a asistenţilor sociali din comunităţi.

 

 

Din 1999, ziua de 25 noiembrie a devenit prin Rezoluţia ONU nr. 54/134, Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor şi este marcată în toată lumea prin manifestaţii şi acte de condamnare a diverselor forme de violenţă îndreptate asupra femeilor.

 

 

Evenimentul de la Universitatea din Pitești a fost coordonat de lect.univ.dr. Ana-Maria Dumitrescu.

 

  

 

______________________

Universitatea din Pitești a găzduit Sesiunea de Comunicări Științifice a profesorilor de istorie din Argeș

 

Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității din Pitești a găzduit, la 24 Noiembrie 2018, cea de-a V-a ediție aSesiunii de comunicări științifice a profesorilor de istorie din județul Argeș, cu tema Orientări vechi și noi în cercetarea istorică,eveniment pregătit sub atenta coordonare a conf.univ.dr.Constantin Bărbulescu, Decanul acestei facultăți.

 

Lucrările au fost prezentate de cadre didactice universitare, pre-universitare, doctoranzi, studenți și elevi. Despre relațiile Moldovei și Țării Românești cu Poarta Otomană în a doua jumătate a veacului al XV-lea, Liturghierul lui Macarie (1508), debutul cultural în Țara Românească, Politica externă a Țării Românești la începutul secolului al XVI-lea. Domniile lui Radu cel Mare și Neagoe Basarab au fost unele dintre titlurile lucrărilor prezentate în secțiunea Istorie Veche, Medievală și Pre-Modernă (mediator prof.dr.univ.Nicolae Zaharia), iar Învățământul românesc din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, între tradiție și modernitate, Marea Unire din 1918. Desăvârșirea idealului național și Marea Unire în fapte și scrieri sunt titluri ale unora din lucrările prezentate în secțiunea Istorie Modernă și Contemporană (moderator prof.dr.Elena Ștefănică).

 

Conf.univ.dr.habil Claudiu Neagoe (coordonator al Sesiunii Științifice, din partea Universitatea din Pitești): “La Sesiunea de comunicări științifice participă profesori de istorie, cercetători, muzeografi, iar de anul acesta elevi de la liceele din Pitești și Câmpulung și doctoranzi de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște. Anul acesta, majoritatea lucrărilor de la secțiunea Istorie Modernă și Contemporană sunt legate de Centenarul Marii Uniri”.

 

Inspector școlar Elena Șerbănică (profesor de istorie): „Evenimentul continuă o tradiție între profesorii de liceu și profesorii universitari, acum la cea de-a V-a aniversare. Anul acesta, evenimentul se înscrie într-un proiect mai amplu al Inspectoratului Școlar Județean, intitulat Marea Unire din 1918, un vis împlinit și un nou început și deci majoritatea temelor sunt centrate pe acest eveniment. De la an la an, a crescut calitatea prezentărilor din cadrul Sesiunii de Comunicări, și mulțumim Universității din Pitești pentru faptul că încurajează cercetarea științifică și în domeniul istoriei, ceea ce creează punți între generații”.

 

Lucrările prezentate în cadrul Sesiunii de Comunicări Științifice urmează să fie publicate, în 2019, în seria Istorie, Civilizație și Cultură în spațiul Românesc.

 

Parteneri în organizarea evenimentului științific au fost Inspectoratul Școlar General (ISJ) Argeș (prof.Elena Ștefănică) și Liceul Teoretic “Dan Barbilian” din Câmpulung (prof.Nicolae Zaharia).

   

_____________________________________

 

Conferința Internațională “PHYSICAL EDUCATION SPORT & HEALTHPitești 2018- Ediția a XI-a”

 

VIDEO

 

Conferința Internațională “PHYSICAL EDUCATION SPORT & HEALTH, Pitești 2018- Ediția a XI-a”, organizată de Departamentul de Educație Fizică și Sport al Universității din Pitești și desfășurată în perioada 22-23 Noiembrie 2018, a constituit prin lucrările prezentate, o bază de promovare a cercetărilor interdisciplinare din Domeniul ,,Stiința Sportului și Educației Fizice”, un prilej de dezbatere științifică națională și internațională, prin care educația fizică și sportul își amplifică prezența în societatea modernă, bazată pe unitate, evoluție, eficiență și inovație.

 

Cercetători, cadre didactice, doctoranzi și masteranzi ai educației fizice și sportului, kinetoterapiei și managementului sportiv din Franța, Italia, Ucraina, Grecia, Rusia, Slovacia, Portugalia, Bulgaria, Republica Moldova și Turcia au diseminat rezultatele propriilor cercetări, fructificând din plin noi oportunități de cunoaștere, inspirație științifică și academică.

 

În deschiderea manifestărilor s-a organizat workshop-ul cu tema: Tendințele sportului recreațional și de timp liber în societatea modernă, condus de conf. univ. dr. Daniel Roșu- Centrul de Cercetare pentru Performanță Umană - Universitatea din Pitești, având ca invitați pe Prof. univ. dr. Dana Bădău, de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Conf.univ.dr.George Mihail Man, Decanul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității din Pitești, Daniela Pandulcheva și PhD Dancho Pandulchev, Universitatea St. Cyril and St. Methodius, Veliko Tarnovo, Bulgaria și Kursad Sertbas, Universitatea Kocaeli, Turcia.

 

Discuțiile interdisciplinare au analizat concepte specifice și studii de caz, subliniind pe de o parte legătura directă dintre sănătate, starea de bine, mișcare, sport și turism, iar pe de altă parte, necesitatea introducerii, în oferta academică, a unor discipline noi, care să formeze specialiști în direcția sportului recreațional adaptat cât mai multor categorii de cetățeni.  

 

Deschiderea celei de-a doua zile de conferință a debutat cu scurte luări de cuvând din partea unor personalități locale și centrale ale lumii academice și politice dar și cu o ceremonie de marcare a 15 ani de la înființarea Școlii Doctorale în Domeniul Științei Sportului și Educației Fizice, în cadrul Universității din Pitești. Cu această ocazie s-au acordat distincții și plachete omagiale, D-lui Prof. Univ. Dr. Evuleț Dumitru Colibaba- postmortem, D-lui Prof. Univ. Dr. Gheorghe Simion, și D-lui Prof. univ dr. Ion Ioan Lador pentru contribuția și prestigiul aduse Școlii Doctorale piteștene, precum și plachete de recunoaștere a contribuției academice și didactice adresate D-nei Prof univ dr. Liliana Mihăilescu, D-lui Prof. univ dr. Viorel Năstase și D-lui Conf. univ dr. Emilian Rabolu.

 

Prezentarea lucrărilor conferinței a debutat cu prezentările în plen ale lucrărilor ,,Teste funcționale în practica zilnică a specialiștilor în reabilitare și recuperare”- Nicolas Forestier, Universitatea Savoie Mont Blanc, Franța și ,,MusTone- dispozitiv de analiză musculară”- Doctorand Alexandru Nistorescu, Institutul de Științe Spațiale. Lucrărite deosebit de interesante au suscitat întrebări, și discuții, lansând noi perspective de abordare științifică a tematicilor prezentate.

 

În partea a doua a zilei, lucrările au fost prezentate pe secțiunile: Educație fizică, Performanță Sportivă, Management, Marketing și Varia în variantele oral șau poster, ocazie cu care participanții, doctoranzii dar și masteranzii prezenți au pus întrebări, au analizat și au purtat discuții constructive.

 

Ca o încununare a unei manifestări științifice reușite, în finalul conferinței, Prof.univ dr. Liliana Mihăilescu- Directorul Scolii Doctorale în Știința Sportului și Educației Fizice a Universității din Pitești, a organizat un fructuos schimb de idei și experință, prin care numeroși doctoranzi au putut dialoga cu  PhD. Ass. Prof. Nicolas Forestier, Universitatea Savoie Mont Blanc, Franța, pe teme specifice cercetărilor avansate și a unor proiecte de cercetare aflate în desfășurare în universitatea menționată, aflată în poziții importante de top mondial. Prezentarea realizată de ilustrul invitat a făcut referire la elemente de bază ale cercetării științifice precum strategii de cercetare, teme de cercetare de actualitate, infrastructură de cercetare, legătura cercetării cu mediul economic materializată prin finanțare și tranfer tehnologic, elemente care au alimentat noi căi de colaborare și activitate științifică pentru Scoala Doctorală a Universității din Pitești.

 

Șeful comitetului de organizare, Prof. univ. dr Marian Crețu consideră că prin varietatea și ineditul lucrărilor prezentate și a tuturor activităților conexe, Conferința Internațională PHYSICAL EDUCATION SPORT & HEALTH Pitești 2018- Ediția a XI-a” a fost o reușită. Lucrările sunt publicate în volumul conferinței, iar cele mai bune lucrări urmează să fie selecționate pentru a fi publicate în revista de specialitate ,,Journal of Physical Education and Sport”, indexată în bazele de date internaționale Scopus Elsevier.

 

Foto Colaj Facebook

 

_________________________

 

Prima ediție a evenimentului Let’s Celebrate Cultural Heritage, Traditions, Thanksgiving încununată de succes

 

 

Centrul de Cercetare și Formare Didactică Lingvistică și în Comunicare LITTERA, Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității din Pitești a organizat, joi, 22 Noiembrie, evenimentul intitulat Let’s Celebrate Cultural Heritage, Traditions, Thanksgiving, la care au participat aproape 70 de studenți și elevi din liceele județului Argeș.

 

 

Evenimentul a cuprins mai multe secțiuni: Concurs de eseuri, la care s-au înscris circa 102 elevi din liceele argeșene, având ca temă sugestii de acțiuni guvernamentale viitoare pentru prezervarea patrimoniilor naționale,piese de teatru, Peretele recunoștinței și Concurs gastronomic cu bucate tradiționale românești, pregătite de studenți de la Facultatea de Teologie, Istorie și Arte a Universității din Pitești și elevi de la Liceul Astra din Pitești.

 

 

La prima ediție a acestui eveniment - Let’s Celebrate Cultural Heritage – Thanksgiving am încercat să transpunem ideea de a fi recunoscători pentru tot ceea ce avem. Au venit foarte mulți elevi de la licee din Pitești, Curtea de Argeș, Câmpulung. La Concursul de eseuri, premianții au primit cărți, iar sumele de bani strânse la Concursul gastronomic urmează să fie donate unei case de copii”, a declarat conf.univ.dr.Cristina Arsene-Onu.

 

 

Comitetul de organizare și evaluare a fost format din: conf.univ.dr. Amalia Mărăşescu (președinte), conf.univ.dr. Valentina Stîngă, lect.univ.dr. Cristina Miron, lect.univ.dr. Adela Dumitrescu, lect.univ.dr. Cristina Arsene-Onu (membri).

 

 

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul prof.Daiana Toboiu, Inspector Limbi Moderne în cadrul Inspectoratului Școlar General (ISJ) Argeș.