Româna         English         Français        

Universitatea din Pitesti

Universitate cu grad de încredere ridicat

Rezultatele Delegației Universității din Pitești la

Jocurile Europene Universitare de la Coimbra, Portugalia

 

Universitatea din Pitești a participat, în perioada 15-28 iulie, la Jocurile Europene Universitare de la Coimbra, Portugalia. Peste 4000 de studenți de la universitățile cu profil sportiv de vârf din Europa au concurat în 13 categorii de sporturi: badminton, baschet, baschet 3×3, kaiac-canoe sprint, handbal, fotbal, futsal, judo, canotaj, rugby, tenis de masă, tenis și volei.

 

România, prin Federația Sportului Școlar și Universitar, a fost reprezentată de următoarele echipe, campioane naționale universitare pe ramuri de sport:

 

 

 1. Handbal femininUniversitatea din Pitești 
 2. Handbal masculin - Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava
  3. Volei feminin - Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău
  4. Baschet 3x3 masculin - Universitatea din Pitești
  5. Fotbal masculin - Universitatea Babeș Bolyai din Cluj
  6. Baschet 3x3 feminin - Universitatea din Pitești
  6. Rugby 7 - Universitatea Ecologica din București
  7. Baschet feminin - Universitatea din Pitești

 

Rezultatele delegației UPIT la fiecare disciplină sportivă

 

Baschet

 • Titlul de Campioni Europeni Universitari la baschet feminin 3x3 (Medalie de Aur)
 • Locul 5 la Campionatul European Universitar de baschet masculin 3x3
 • Locul 6 la Campionatul European de baschet feminin 5x5

 

Handbal

 • Locul 5 la Campionatul European de handbal feminin 5x5

 

Delegația Universității din Pitești a fost condusă de conf.univ.dr.Fleancu Leonard, Prodecan al Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică, prof.univ.dr.Paul Mihăilăconf.univ.dr.Corina Popescu și prof.Victor Neagu (antrenor handbal).

 

Colaj foto Facebook

_______________________________________________________

Profesorul UPIT Paul Mihăilă încearcă să aducă în România 

al doilea titlu mondial universitar la handbal masculin

 

 

Prof.univ.dr.Paul Mihăilă, de la Departamentul Educație Fizică și Sport din cadrul Universității din Pitești, și Eliodor Voica sunt cei doi antrenori ai echipei naționale universitare de handbal masculin a României, care participă, la Rijeka, Croația, la Campionatul Mondial Universitar. 

 

O dată la doi ani au loc întrecerile Campionatului Mondial Universitar de Handbal, rezervat echipelor naționale care au în componență numai jucători-studenți. România a obținut cea mai strălucitoare medalie la ediția din 2016, de la Malaga, Spania, iar acum ”tricolorii” pregătiți de Eliodor Voica și Paul Mihăilă se gândesc din nou la titlul suprem.

 

Lotul condus de antrenorii Paul Mihăilă și Eliodor Voica a învins, luni 30 iulie, reprezentanta Poloniei cu scorul de 28-20 (15-10 la pauză), urmând ca miercuri, 1 august, să întâlnească reprezentanta Japoniei.

 

Din grupa României mai fac parte, în afară de Polonia și Japonia, două naționale asiatice: Coreea de Sud și Taiwan.

 

Întregul lot este conștient de importanța acestei competiții. Ne dorim foarte mult să păstrăm titlul de campioni mondiali, ceea ce ar însemna un pas înainte pentru handbalul masculin românesc”, a declarat prin telefon, din Croația, pentru UPIT MEDIA, prof.univ.dr.Paul Mihăilă.

 

Cinci din cei 14 jucători ai echipei naționale universitare de handbal masculin a României sunt studenți ai Universității din Pitești.

 

 

_____________________________________________________

 

Absolvent UPIT - Campion național la atletism - 100 și 200 metri plat

 

Ionuț Andrei Neagoe - absolvent al Departamentului Educație Fizică din cadrul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității din Pitești, promotia 2018 – a câștigat două medalii de aur în probele de 100 și 200 metri plat din cadrul Campionatului Național de Atletism pentru Seniori și Tineret, care a avut loc la 26-27 iulie pe Stadionul Municipal Nicolae Dobrin din Pitești.

 

”Este prima dată când sunt campion național la Seniori la 100 de metri. Sunt foarte mândru de acest lucru și voi continua să alerg cu multă plăcere”, a declarat Ionuț Andrei Neagoe, cel mai rapid atlet din România.

 

Ionuț Andrei Neagoe este legitimat în prezent la CSM Slatina și CSU Pitești. El va reprezenta România în probele de 100 de metri plat, 200 de metri plat și ștafeta 4x100, la Campionatele Europene de Atletism ce se vor desfășura la Berlin, Germania, în perioada 7-12 august 2018.

 

                            

(foto Marius Ionescu - Gazeta Sporturilor)                         (foto Răzvan Marinescu - Argeș Sport)

 

_____________________________________________________

Înmatriculările după admiterea din iulie 2018 

Interes crescut pentru noul Colegiu Terțiar Nonuniversitar

 

 

La doar două luni de la anunțul înființării Colegiului Terțiar Nonuniversitar în cadrul Universității din Pitești, deja la sesiunea de admitere din iulie 2018, tinerii au manifestat foarte mult interest pentru aceste locuri de formare profesională.

 

 

Specializările la care s-au înregistrat cereri pentru admitere la sesiunea din iulie sunt cu precădere Agent de Turism-Ghid, Agent Fiscal, Analist Programator, Asistent Medical de Farmacie, Asistent Medical Generalist.

 

 

Universitatea din Pitești se află printre puținele universități din România care au avut ințiativa de a înființa un Colegiu Terțiar Nonuniversitar, demersul fiind motivat de absența unor calificări căutate pe piața muncii.

 

 

Menținem dialoguri susținute cu agenții economici, avem o dinamică foarte bună cu oamenii de afaceri, care ne informează cu privire la meseriile pentru care caută calificări. Anul acesta nu avem locuri subvenționate, însă de anul viitor vom avea cu siguranță. Ne dorim, totodată, să ne extindem cu Colegiul și la Râmnicu Vâlcea”, a declarat Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan.

 

 

„Suntem printre primele Universități din țară care au avut curajul să meargă și la acest nivel. Vom da drumul în acest an și vom dezvolta în anii următori 13 clase pe 6 domenii”, a precizat, la rândul său, Directorul Colegiului Terțiar Nonuniversitar, conf.univ.dr.Mădălina Marian.

 

 

Colegiul Terțiar Nonuniversitar din cadrul Universității Pitești acceptă absolvenți cu sau fără diplomă de Bacalaureat, care vor primi o calificare pentru meserii solicitate pe piața muncii. 

 

Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul Colegiului are o durată de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite, şi se derulează pe baza Standardelor de Pregătire Profesională (SPP) aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale pentru calificările respective.

 

 

În anul 2018- 2019, școlarizarea pentru nivelul postliceal, nivel 5 de calificare, se face prin învățământ forma de zi și cuprinde un număr de 13 clase în diferite domenii: Sănătate și Asistență Pedagogică (Asistent medical generalist, Asistent medical de farmacie),Informatică (Analist programator, Tehnician echipamente de calcul), Comerț (Agent comercial), Turism și Alimentație (Agent de turism-ghid, Agent de gestiune în unități de cazare și alimentație, Asistent manager în unități hoteliere, Organizator de conferințe, congrese, târguri, expoziții), Economie (Asistent de gestiune, Funcționar bancar, Agent fiscal), Producție Media (Cameraman, Fotoreporter).

 

 

La fiecare dintre aceste specializări sunt disponibile câte 30 de locuri, durata de şcolarizare fiind de 3 ani, 2 ani sau de 1,5 ani (în funcţie de specializare), iar taxa de şcolarizare pe an fiind între 2.000 și 2.500 RON (în funcție de specializare).

 

 

Taxa de înscriere pentru examenul de admitere este de 100 lei.

 

 

Următoarea sesiune de admitere are loc în perioada 1-7 septembrie 2018.

 

 

Informații suplimentare se pot obține de la Secretariatul Colegiului Terțiar Nonuniversitar, Rectorat, Târgul din Vale nr.1, etajul 1, camera 44, telefon 0348.453.109, de luni până vineri de la ora 8,00 la 16,00.

 

https://www.upit.ro/ro/academia-reorganizata/colegiul-tertiarnonuniversitar

 

 

__________________________________________________________________________________

Premiile Concursului de Eseuri UPIT – O Universitate pentru Viitor”             

(organizat de Centrul de Reușită Universitară din cadrul Universității Pitești) 

 

 

Universitatea din Pitești, prin Centrul de Reușită Universitară (CRU) a anunțat câștigătorii Concursul de eseuri ”UPIT- o universitate pentru viitor”, adresat studenților Universității din Pitești (UPIT), care au fost invitați să propună idei și soluții de îmbunătățire a tot ceea ce înseamnă pentru ei Universitate.

 

Premiul I – Tirică Alina-Mihaela, Facultatea de Științe Economice și Drept, specializarea Drept, anul I, cu lucrarea “UPIT – O universitate pentru viitor”.

 

Premiul II – Petrescu Irina, Facultatea de Mecanică și Tehnologie, specializarea Inginerie Economică Industrială, anul IV, cu lucrarea „Idei și soluții de îmbunătățire pentru Universitate”.

 

Premiul III, Maria Ionela Monica, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, specializarea Traductologie Limba Engleză/Franceză, anul II, cu lucrarea „O universitate mai bună, un oraș în viață”.

 

Sondaje printre liceeni, pentru a afla ce opțiuni au aceștia în ce privește cariera pe care doresc să o urmeze, iar în funcție de rezultat, universitatea să demareze noi programe de studiu, (...) simularea principalelor profesii din fiecare ramură studiată la UPIT, (...) Cadoul de acomodare pentru studenții care aleg să stea la cămin, (...) amenajarea parcărilor existente și crearea unora noi pe lângă toate corpurile universității și, nu în ultimul rând, cât mai multe evenimente, concerte, festivaluri (...) sau asigurarea unor activități pe timpul verii, în care studenții să se implice” – sunt unele dintre sugestiile studentei Trică Alina-Mihaela, al cărei eseu a obținut Premiul I.

 

Încurajarea studenților să contribuie la evenimente sportive și la crearea unor cluburi de teatru, sau de muzică – prin care Universitatea să fie reprezentată la diferite zile speciale și evenimente, și prin care să se dezvolte spiritul de echipă și interacționarea între studenți (...) și asigurarea unei echipe de studenți UPIT voluntari, care să acorde sprijin imediat studenților străini și să-i ajute să se integreze mai rapid în Municipiul Pitești” – sunt subliniate în lucrarea studentei Petrescu Irina, care a obținut Premiul al II-lea.

 

Îmbunătățirea serviciilor administrative în campusul universitar și oferirea unor condiții de cazare la standarde înalte, esențiale pentru progresul studenților, (...) creșterea numărului de proiecte interactive în care să fie implicați studenții, complementare metodelor tradiționale de predare, (...) facilități sportive și în alte locații în afară de Gheorghe Doja, dar mai ales publicarea pe site-ul Universității a unui Catalog Online în care fiecare student să-și poată găsi cu ușurință notele obținute la examene” – sunt unele dintre ideile studentei Maria Monica, care a obținut Premiul al III-lea la acest Concurs de Eseuri.

 

Studenții premiați au fost încântați de recunoasterea ideilor lor de către Centrul de Reușită Universitară (CRU).

 

Cele trei lucrări au fost premiate cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei, după cum urmează: Premiul I - 150 lei (voucher Emag), Premiul II – 125 lei (voucher Emag) și Premiul III – 100 lei (voucher Emag). Tuturor studenților din cadrul proiectului s-au acordat Diplome de participare.

 

 

________________________________________________________________

Universitatea Pitești, campioană europeană universitară la baschet feminin 3×3

 

Echipa de Baschet Feminin 3x3 a Universității din Pitești a câștigat finala Jocurilor Europene Universitare 2018 de la Coimbra, după ce a învins reprezentativa Universității Naționale Vasyl Stefanyc Precarpathian din Ucraina cu 20 la 9, iar în semifinală a învins Universitatea din Ljublijana (Slovenia), cu scorul de 20 la 17.

 

Jucătoarele - Dora Ardelean, Ely Pavel, Sonia Ursu și Ioana Ghizilă - au fost pregătite de conf.univ.dr.Leonard Fleancu și conf.univ.dr.Florin Cojanu.

 

La Baschet Masculin 3x3, Echipa Universității din Pitești a pierdut în sferturile de finală în fața reprezentativei Universității Istanbul Arel din Turcia (scor 12-14). Băieții au încheiat competiția pe locul 5(din 24), prin înfrângerea echipei St. Cyril și St. Methodius din Veliko Târnovo (Bulgaria) cu scorul de 17-13. La băieți au jucat  Marius Ciotlăuș, Alexandru Neguț, Gheorghe Balmuș și Andrei Damian.

 

La Handbal feminin, echipa Universității din Pitești a învins reprezentativa Universității de Științe Aplicate pentru Politici și Administrația Publică din Germania, cu scorul de 33 la 31, încheind competiția pelocul al cincilea.

 

Jocurile Universitare Europene se desfăşoară din doi în doi ani şi sunt organizate de European University Sports Association (EUSA), în parteneriat cu International University Sports Federation (FISU).

 

La EUG Coimbra, Portugalia (15-28 iulie 2018), peste 4000 studenți de la universitățile cu profil sportiv de vârf din Europa concurează în 13 categorii de sporturi: badminton, baschet, baschet 3×3, kaiac-canoe sprint, handbal, fotbal, futsal, judo, canotaj, rugby, tenis de masă, tenis și volei.

 

Ediţia 2018 este cea de-a patra, după cele desfăşurate în Cordoba, Spania (2012), Rotterdam, Olanda (2014) şi Zagreb – Rijeka, Croaţia (2016). Este cel mai mare eveniment universitar al anului şi cel mai mare eveniment multi sportiv organizat în Portugalia.

 

Colaj foto Facebook

 

________________________________________________________________________________________________

Universitatea din Pitești la Jocurile Universitare Europene de la Coimbra, Portugalia

 

Rezultatele primelor patru zile de competiție

 

 

Universitatea din Pitești (UPIT) este una din cele cinci universități care reprezintă România la cea de-a patra ediție a Jocurilor Universitare Europene (European Universities Games/ EUG) de la Coimbra, Portugalia (15-28 iulie 2018), unde peste 4000 de studenți de la universitățile cu profil sportiv de vârf din Europa concurează în 13 categorii de sporturi: badminton, baschet, baschet 3×3, kaiac-canoe sprint, handbal, fotbal, futsal, judo, canotaj, rugby, tenis de masă, tenis și volei.

 

 

România, prin Federația Sportului Școlar și Universitar, este reprezentată de următoarele echipe, campioane naționale universitare pe ramuri de sport:

 

 

1. Handbal feminin - Universitatea din Pitești
2. Handbal masculin - Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava
3. Volei feminin - Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău
4. Baschet 3x3 masculin - Universitatea din Pitești
5. Fotbal masculin - Universitatea Babeș Bolyai din Cluj
6. Baschet 3x3 feminin - Universitatea din Pitești
6. Rugby 7 - Universitatea Ecologica din București
7. Baschet feminin - Universitatea din Pitești

 

 

Delegația Universității din Pitești este condusă de conf.univ.dr.Fleancu Leonard, Prodecan al Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică, prof.univ.dr.Paul Mihăilă, conf.univ.dr.Corina Popescu și prof.Victor Neagu (antrenor handbal).

 

 

Până acum, echipele Universității din Pitești nu au suferit nicio înfrângere. Sperăm să ne întoarcem acasă cu cel puțin o medalie”, a declarat prof.univ.dr.Paul Mihăilă.

 

Rezultatele primelor patru zile de competiție

 

Baschet 3x3 masculin: Universitatea din Pitești (UPIT) a învins echipa Universității St.Cyril și St.Methodius din Veliko Tarnovo (Bulgaria), cu scorul de 21-19, respectiv echipa Universității din Pecs (Ungaria), cu 21 la 16, impunându-se cu 21 la 5 în fața echipei Institutului Politehnic din Porto (Portugalia). Totodată, UPIT a învins echipa Universității din Coimbra, cu scorul de 20 la 14, cedând în fața reprezentativei Universității Vytautus Magnus (Lituania) și intrând astfel în optimile de finale.

 

Baschet 3x3 feminin: Echipa Universității din Pitești a învins reprezentativa Middlle East Technical University (Turcia) cu scorul de 14 la 4, a învins în primul meci reprezentativa Universității din Pau și Pays de L'Adour (Franța) cu scorul de 21 la 10, respectiv echipa Universității din Lucerna (Elveția), cu 18 la 8, încheind seria cu a treia victorie consecutivă, 20 la 10, împotriva echipei Universității din Rouen (Franța). Fetele s-au calificat astfel în optimi, unde au dispus de reprezentativa Universității de Educație Fizică din Ungaria cu scorul de 21 la 11, calificându-se, astfel, în semifinalele competiției.

 

 

 

Handbal feminin: UPIT a învins echipa Universității Akdeniz (Turcia) cu 31 la 25 și reprezentativa Universității din Rijeka (Croația) cu scorul de 31 la 24, astfel asigurându-și calificarea în sferturi de pe primul loc în grupă.

 

Jocurile Universitare Europene de la Coimbra 2018 sunt organizate de European University Sports Association (EUSA) și sunt prezentate drept cel mai important eveniment sportiv universitar al anului.

 

Colaj foto Facebook

 

 

 

_________________________________________________

Universitatea din Pitești - partener în proiectul BRAMIR „Dincolo de pensionare - O resursă de integrare pentru migranți”

 

 

Universitatea din Pitești a organizat miercuri, 27 iunie 2018, sesiunea de închidere a proiectului BRAMIR „Dincolo de pensionare - O Resursă de integrare pentru migranți”, finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

 

 

Proiectul BRAMIR implică pensionarii dornici să se înscrie ca voluntari în folosul comunităților de migranți, pentru ca aceștia să-și dezvolte competențe civice și sociale, să-și găsească mai ușor un loc în societatea românească, scopul final fiind acela de a-i insera pe piața muncii în România. 

 

 

Proiectul s-a derulat în perioada 2016-2018, iar conceptul-cheie - respectiv apelarea la pensionari care să realizeze acțiuni de voluntariat cu emigranții, pentru a-i ajuta să se integreze în societate – poate fi folosit și în alte domenii, cu grupuri marginalizate sau cu tinerii șomeri, de exemplu. Beneficiul este dublu, pe de o parte pensionarii sunt implicați în multe activități în care pot fi mentorii celor tineri, își pot folosi și împărtăși experiența, iar pe de altă parte, tinerii își croiesc mai ușor un drum și au sprijin în rezolvarea problemelor lor. Din județul Argeș există deja circa o sută de pensionari dornici să se implice în acest proiect”, a declarat Anca Socolovschi, membru al echipei de implementare a proiectului, din partea Universității Pitești.

 

 

De sesiunea de închidere a proiectului BRAMIR au beneficiat și unii studenți străini aflați în anul pregătitor de limbă română la Universitatea din Pitești, care s-au folosit de acest prilej pentru a se pune la punct cu legislația românească și cu informații utile legate de drepturile rezidenților străini în România.

 

 

Proiectul ne ajută să ne integrăm, să aflăm care ne sunt drepturile și obligațiile în România”, a declarat unul student egiptean venit în România să studieze Medicina la București, care urmează în prezent cursurile Anului Pregătitor de Limbă Română la Universitatea din Pitești.

 

 

Partenerii proiectului sunt Jugendförderverein Parchim/Lübz e.V.. (coordonator – Germania), CARDET (Cipru), Meath Partnership and Future in Perspective (Irlanda), E-Seniors (Franța), Oxfam Italia Intercultura (Italia), Universitatea din Pitești (România), Innoventum OY (Finlanda) și E.N.T.E.R (Austria), în colaborare cu Schweizerische Verband für Weiterbildung (SVEB) Elveția (partener asociat).

 

 

________________________________________________________

Ziua universală a Iei sărbătorită la Universitatea din Pitești

 

VIDEO

Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte și Centrul de Reușită Universitară (CRU) din cadrul Universității Pitești a organizat vineri, 22 iunie 2018, cea de-a a cincea ediţie dedicată Zilei Universale a Iei. Cu acest prilej, toți participanții au purtat tradiționala ie românească.

 

 

Din partea conducerii Universității din Pitești, la eveniment au participat Președintele Senatului Universității, prof.univ.dr.Mihaela Diaconu, Prorectorul pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, cadru didactic la Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte, specialist în Etnografie și Folclor, Prorectorul pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel Soare, Prorectorul pentru Cercetare Științifică și Informatizare, prof.univ.dr.ing.Eduard Nițu.

 

 

Președintele Senatului Universității din Pitești, prof.univ.dr. Mihaela Diaconu a felicitat Departamentul de Limbă, Literatură, Istorie și Arte pentru inițiativă și și-a exprimat speranța că acest eveniment va fi sărbătorit anual.

 

 

Legat de sărbătoarea Sânzienelor, Prorectorul pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu a prezentat pe scurt unele credințe populare și ritualuri magice ale înaintașilor noștri pentru sporirea rodului pământului, alungarea bolilor, protecție, bunăstare sau aflarea ursitului.

 

 

De șase ani, ziua de 24 iunie - când sărbătorim Sânzienele, Drăgaica, ziua Sfântului Ioan Botezătorul - înseamnă și o amplă acțiune de diplomație culturală, care are ca port-drapel ia, simbol al identității noastre culturale, al creativității, una dintre coordonatele importante ale matricei noastre spirituale. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Inițiativa a aparținut Andreei Diana Tănăsescu, care a coagulat în jurul comunității online La Blouse Roumaine energii creatoare care au dus la celebrarea acestui eveniment – Ziua Universală a Iei – pe șase continente, în peste 50 de țări și în peste 150 de localități”, a declarat coordonatorul evenimentului,conf.univ.dr.Liliana Soare.

 

 

În programul evenimentului, un grup de studente de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte a susținut un recital artistic. Invitatul de onoare a fost Filofteia Pally, cercetător specialist în Etnologie, timp îndelungat Director al Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Argeș.

 

 

_________________________________________________________

 

Conferința Internațională „Limba și Literatura - Repere identitare în context european” 

 

VIDEO

 

Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, prin Centrul de cercetări asupra imaginarului.Text, discurs, comunicare. Imagines și Centrul de reușită universitară (CRU) a organizat, în perioada 15-17 iunie, cea de-a 14-a ediție a Conferinței internaționale Limba și Literatura – Repere identitare în context european. Tema ediției de anul acesta a fost Arhitecturi ale imaginarului, cu aplicații în domeniul literaturii, al științelor limbajului, în științele sociale și ale educației.

 

 

Evenimentul s-a bucurat de prezența conducerii Universității din Pitești, în persoana Rectorului UPIT, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan și a Președintelui Senatului, prof.univ.dr.Mihaela Diaconu.

 

 

Președintele Senatului Universității din Pitești, prof.univ.dr.Mihaela Diaconu a apreciat Conferința ca fiind un eveniment de înaltă ținută, care abordează o tematică de maximă actualitate, și a subliniat importanța aspectului de identitate în diversitate, referire la apartenența României la Uniunea Europeană.

 

 

Este vorba de un eveniment de anvergură și de tradiție în Universitatea din Pitești, dedicat studiului Limbii și Literaturii, participă 140 de invitați din toate țările Europei dar nu numai, sunt lucrări de maxim interes din domeniul limbii și literaturii, publicate de autori din Columbia, Turcia, Algeria sau Maroc, ne propunem să răspundem nevoii de cercetare în domeniul imaginarului și vom depune toate eforturile pentru a continua această Conferință și în anii viitori”, a declarat conf.univ.dr.Valentina Stângă, Prodecan al Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte, organizatorul și coordonatorul evenimentului.

 

 

Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte a reușit să reunească la ediția de anul acesta 140 de participanți la Conferință, ceea ce este extraordinar, demonstrează continuitatea și tradiția. Mă bucur să văd printre participanți și foarte mulți doctoranzi de la Universitatea din Pitești”, a precizat Prorectorul pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu.

 

 

 

Felicit Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, în mod special Departamentul de Limbă și Literatură, pentru faptul că a reușit să organizeze a 14-a ediție a acestei Conferințe, care reunește specialiști în domeniul științelor umaniste. Sunt de lăudat astfel de inițiative de a promova valorile culturale autentice”, a subliniat, la rândul său, Prorectorul pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel Soare.

 

 

Lucrările celor 140 de participanți, ce provin de la peste 30 de universități și institute de cercetare din țară și din străinătate (Algeria, Canada, Columbia, India, Maroc, Turcia) au abordat conceptul de imaginar și arhitectura acestuia, așa cum sunt reflectate în lingvistică, literatură, comunicare sau artele spectacolului.

 

Colaj foto Facebook

 

_______________________________________________________________________________

 

Prof.univ.dr. ing.Nicolae Paraschiv, Doctor Honoris Causa al Universității din Pitești

 

VIDEO

 

Reputatul profesor universitar doctor inginer Nicolae Paraschiv, de la Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești a primit vineri, 15 iunie 2018, în cadrul unei festivități, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Pitești.

 

 

 

La baza Hotărârii Senatului Universității din Pitești de a-i conferi titlul de Doctor Honoris Causa distinsului prof.univ.dr.ing. Nicolae Paraschiv - personalitate academică recunoscută pe plan naţional şi internaţional, cu contribuţii ştiinţifice deosebite în domeniul cercetării științifice referitoare la electronică, calculatoare, tehnologia informației și automaticii - a stat bilanțul de excepție al activității sale atât ca inginer  specialist în automatică și ingineria sistemelor (realizator hărți electronice de navigație pentru sectorul românesc al Dunării, automatizări ale proceselor petrochimice și rafinării, echipamente și sisteme biometrice de identificare și autentificare a persoanelor - amprente),cadru didactic (îndrumător de teze de doctorat în domeniul automaticii) și cercetător științific.

 

 

 

Președintele Senatului Universității din Pitești, prof.univ.dr.Mihaela Diaconu, a declarat deschisă ședința extraordinară prilejuită de Hotărârea Senatului, la cererea Facultății de Electronică, Comunicații și Calculatoare, de a se acorda titlul de Doctor Honoris Causa Domnului Profesor Nicolae Paraschiv, de la Universitatea de Petrol-Gaze din Ploiești. “Senatul Universității din Pitești a acceptat cu bucurie acordarea celei mai înalte distincții onorifice, în semn de apreciere a eforturilor susținute pe care domnul profesor Paraschiv le-a depus pentru afirmarea în lumea științifică din țară și străinătate, eforturi care au fost încununate cu rezultate remarcabile”, a declarat prof.univ.dr.Mihaela Diaconu.

 

 

 

“Contribuțiile semnificative la dezvoltarea cercetării științifice, a învățământului superior în domeniul automaticii și calculatoarelor, precum și implicarea direct în susținerea performanței în Universitatea din Pitești constituie argumente solide pentru a-l considera pe domnul profesor Paraschiv membru al comunității noastre academice ”, a afirmat conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, Rectorul Universității din Pitești.

 

 

 

Dând citire Laudatio, prof.univ.dr.ing. Ioan Liță, din partea Departamentului Electronică, Calculatoare și Inginerie Electrică  - Universitatea din Pitești a amintit parcursul profesional al Domnului Profesor Universitar Doctor Inginer Nicolae Paraschiv, respectiv specializarea în Automatică la Universitatea Politehnică București, apoi evoluția în cariera academică, devenind conferențiar universitar, șef de lucrări, asistent universitar și apoi profesor la catedra de specialitate din cadru Universității de Petrol-Gaze Ploiești, unde activează de peste 40 de ani. Prof.univ.dr.ing.Ioan Liță a evidențiat activitatea de cercetare realizată de prof.univ.dr.ing.Nicolae Paraschiv, participarea domniei sale la conferințe internaționale organizate la universități din Germania (Universitatea Tehnică din Clausthal, Universitatea Otto von Guericke, Universitatea Stuttgart), Italia (Universita degli Studi di Milano), Turcia (Universitatea Pamukkale), Spania (Universidad Nacional de Educacion a Distancia), Franța (Universitatea Paris XII) și Marea Britanie (Universitatea Trent-Nottingham) și contribuțiile sale în editarea articolelor de specialitate publicate în țară și străinătate. “Domnul Profesor Paraschiv a reprezentat și continuă să reprezinte un model pentru generațiile de specialiști formate și pentru cei care acum vin în contact cu opera sa”, a declarat prof.univ.dr.ing.Ioan Liță.

 

 

 

Conf. univ. dr. ing. Mihai Oproescu, Decanul Facultății de Electronică, Comunicații și Calculatoare și-a exprimat admirația față de implicarea domnului profesor Paraschiv în organizarea conferințelor naționale și a sesiunilor științifice studențești de profil și i-a adresat rugămintea de a sprijini în continuare colegii de la Universitatea din Pitești în proiectele pe care le derulează.  

 

 

 

La finalul tuturor luărilor de cuvânt, Președintele Senatului UPIT, prof.univ.dr.Mihaela Diaconu a declarat că îi revine deosebita plăcere de a acorda titlul de Doctor Honoris Causa domnului prof.univ.dr.ing.Nicolae Paraschiv. 

 

 

 

Profesor Universitar Doctor Inginer Nicolae Paraschiv: “Mulțumesc Universității din Pitești, Președintelui Senatului, Rectorului acestei universități,  cu care am o relație excelentă de colaborare și mulțumesc colegilor mei de la Facultatea de Electronică, Comunicații și Calculatoare pentru faptul că m-au propus pentru decernarea acestui titlu. Mă bucur pentru faptul că în Sala de Festivități a Universității din Pitești se află astăzi personalități marcante din domeniul academic și al cercetării științelor inginerești, dar și pentru prezența alături de noi a domnului Sabin Stamatescu, președintele ASTI-AUTOMATION, cu care colaborez de peste 20 de ani în proiectele mele de cercetare. Cu toții formăm o familie - profesori, studenți, doctoranzi/ doi dintre doctoranzii mei, veniți din Vietnam, se află astăzi aici, alături de mine, la Universitatea din Pitești, cercetători, și așa mai departe. Contribuim împreună, cu bucurie, la proiecte interesante, însă pentru mine, familia mea – soția și fiul meu aici de față – rămân pe primul loc”, a declarat emoționat prof.univ.dr.ing.Nicolae Paraschiv.

 

 

 

După festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa la Universitatea din Pitești,domnul profesor Paraschiv a prezentat audienței o scurtă trecere în revistă a “Reperelor realizărilor profesionale în 40 de ani”, cu menționarea etapelor în evoluția științelor inginerești și a unora din descoperirile majore în materie – între care apariția tranzistorului în 1947, sau, în România, realizarea calculatorului MECIPT (Mașina Electronică de Calcul Institutul Politehnic Timișoara), utilizat între altele în proiectarea Barajului de la Vidraru.

 

 

 

Domnul profesor Paraschiv a donat apoi Bibliotecii Universității din Pitești exemplare din volume de literatură de specialitate, între care  “Petrolul Românesc – 160 de ani de istorie ilustrată”, “Constanța Port – Istorie în imagini de epocă”, “Arte frumoase în Prahova”, “Achiziția și Prelucrarea Datelor”, “Introducere în Automatică și Calculatoare,” “Sisteme Distribuite de Supervizare și Control”, “Ploieșteanul – Chip și Mască”, “Orașul sacrificat – Al Doilea Război Mondial la Ploiești”, “The Petroleum and Gas – History of Romania”, “Câteva reflecții asupra actualității românești” (Stelian Dumitrescu).

 

 

În Sala de Festivități a Universității din Pitești, cu prilejul cermoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului profesor Nicolae Paraschiv au fost prezenți, alături de prorectori și decani de la Universitatea din Pitești, Academicianul Florin Gheorghe FilipDoctor în Automatică, prof.univ.dr.ing.Mihai Pascu Coloja, Rectorul Universității Petrol-Gaze (UPG) Ploiești, prof.univ.dr.ing.Mihai Roșca și prof.univ.dr.ing.Mihail Minescu – Prorectori ai UPG Ploiești, prof.dr.ing.Otilia Cangea, conf.dr.ing.Gabriel Rădulescu, conf.dr.ing.Emil Pricop, de la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, conf.dr.ing.Henri-George Coandă, Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică și Tehnologia Informației – Universitatea Valahia din Târgoviște, prof.dr.ing.Horia Andrei – Școala Doctorală de Științe Inginerești – Unviersitatea Valahia din Târgoviște, prof.Valentina Emilia Balaș, de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, prof.Stelian Dumitrescu – rector onorific, primul rector al Universității Petrol-Gaze Ploiești, coordonatorul lucrării de doctorat realizată de prof.univ.dr.ing.Nicolae Paraschiv și, nu în ultimul rând, soția și fiul domnului profesor Paraschiv.

 

Colaj foto Facebook

 

________________________________________________________________

EXPO ARTA la Rectoratul Universității Pitești

 

VIDEO

 

Rectoratul Universității din Pitești a găzduit miercuri, 13 iunie 2018 Vernisajul Expoziției de Artă (EXPO ARTA), aflată la cea de-a V-a ediție și organizată de Departamentul de Limbă și Literatură, Istorie și Arte din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a Universității din Pitești, în colaborare cu Asociația LIA și Atelierul de Arte reCreativ.

 

 

“Este extraordinar să văd din nou înfrumusețată intrarea în Rectoratul Universității cu lucrări atât de frumoase, realizate de acești copii talentați, cu suflete mari. Demersul de a expune aceste lucrări și pe holurile Facultăților mă bucură foarte mult și aștept cu nerăbdare să fie pus în aplicare”, a declarat Rectorul Universității din Pitești”, conf. univ. dr. ing.Dumitru Chirleșan.

 

 

Expozițiile, la Rectoratul Universității din Pitești, cu lucrările de artă ale acestor copii extrem de talentați ne bucură de fiecare dată. Îi felicit pe toți copiii pentru munca și creativitatea lor, îi felicit totodată pe îndrumători dar și pe părinții care sprijină și pun mai presus de orice educația copiilor lor. Sper ca într-o zi, acești copii minunați să devină studenți ai Universității din Pitești”, a subliniat, la rândul său, Președintele Senatului Universității din Pitești, prof.univ.dr.Mihaela Diaconu.

 

 

Avem onoarea și bucuria să fim prezenți în cadrul Universității din Pitești, în acest spațiu frumos unde suntem primiți de fiecare dată cu mare dragoste, și unde noi venim cu foarte mare drag și cu o paletă largă de culori, dacă pot spune așa. Lucrările sunt realizate de copii care frecventează cursurile de artă pe care le organizez cu multă dragoste la Atelierul reCreativ, copii cu vârste între 6-18 ani”, a precizat îndrumătorul lucrărilor de artă și coordonatorul evenimentului,prof.Cristina Ciucu.

 

 

Cele aproape 300 de lucrări de grafică, desen şi pictură realizate de copiii și adolescenți ce frecventează cursurile Atelierului reCreativ din Pitești vor rămâne expuse la Rectoratul Universității din Pitești timp de trei săptămâni.    

 

Colaj foto Facebook 

 

Biroul de Comunicare și Relații Publice

UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI

_______________________________________________

Conferința Națională a Profesorilor ”EDUCAȚIA LA TIMPUL VIITOR”

 

 

Universitatea din Pitești a găzduit, la 9 iunie, cea de-a V-a ediție a Conferinței Naționale a Profesorilor intitulată”EDUCAȚIA LA TIMPUL VIITOR”, organizată de Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie – prin Departamentul de Științe ale Educației, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Casa Corpului Didactic Argeș și Centrul de cercetări ştiinţifice în domeniul psihopedagogiei aplicate – EDUEXPERT.

 

 

La deschiderea oficială au participat Nicolae Georgescu, Deputat în Parlamentul României, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, Corina Bunea-Georgescu, Comisar Șef în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș, în portofoliul căreia există multiple acțiuni de prevenire, realizate în școli, prof.Eugenia Jianu, Inspector Școlar General Adjunct, Ana Badea, Directorul Casei Corpului Didactic Argeș, Adela Gogoașe, Director-General adjunct la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Argeș, Ana-Maria Brezniceanu, fondatoarea Școlii Montessori din București.

 

 

Din partea Universității Pitești au fost prezenți, între alții, Prorectorul pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel Soare, Decanul Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, conf.univ.dr.Claudiu Langa, inițiatorul Conferinței, conf.univ.dr.Mihaela Păiși Lăzărescu și Directorul Centrului de cercetări ştiinţifice în domeniul psihopedagogiei aplicate – EDUEXPERT, conf.univ.dr. Maria Magdalena Stan.

 

 

Deputatul Nicolae Georgescu, de formație profesor de istorie a asigurat audiența de deschiderea domniei sale către o comunicare directă cu cadrele didactice din teritoriu, referitor la orice propunere de modificare a legislației curente în materie de învățământ. La rândul său, Inspectorul Școlar General Adjunct Eugenia Jianu a subliniat faptul că în procesul educațional trebuie pus accentul pe adaptarea la noile tehnologii și la nevoile curente ale societății moderne, iar Corina Bunea-Georgescu, Comisar-Șef în cadrul IPJ Argeș, a evidențiat importanța colaborării unităților școlare cu instituțiile de poliție, pentru o informare eficientă a elevilor referitoare la siguranța rutieră, evitarea conflictelor, prevenirea delincvenței juvenile.

 

 

“Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie este una din cele mai puternice facultăți de resort din țară, a cărei activitate este recunoscută atât în plan național cât și international”, a precizat Prorectorul pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel Soare, care s-a declarat onorat de prezența, la Universitatea Pitești, a atâtor personalități marcante din învățământ.

 

 

“Motivul pentru care Conferința are ca titlu “EDUCAȚIA LA TIMPUL VIITOR” este caracterul prospectiv al Educației. Elevii trebuie să fie pregătiți pentru a face față cerințelor societății moderne. Părinții și profesorii trebuie să le fie buni observatori și modele educaționale în formarea de specialitate dar și a caracterului, a declarat conf.univ.dr.Mihaela Păiși Lăzărescu, care a subliniat importanța consilierii părinților, în beneficiul educației copiilor lor.

 

 

Nu în ultimul rând, Ana-Maria Brezniceanu, fondatoarea Școlii Montessori din București a enunțat principiul-cheie în educarea copiilor -  un mediu adecvat care să ofere copiilor posibilitatea de a-și exprima liber opiniile, în care ei să dobândească încredere în abilitățile lor și, în final, independența.

 

      

Anul acesta, Conferința  - care a înregistrat o amplă participare - a fost structurată în șapte secțiuni 1) Tendințe actuale în educația timpurie, 2) Aplicații practice în consilierea educațională, 3) Implicații psihopedagogice în reușita școlară, 4) Bune practici în alternativele educaționale, 5) Tendințe acutale în didactica specialității, 6) Bune practici în managementul educațional, 7) Orientări contemporane în formarea profesorilor.

 

 

Participanții au pregătit 136 lucrări științifice cu tematici extrem de interesante, cum ar fi “Rolul desenului în stimularea creativității preșcolarilor’’, ’’Dezvoltarea emoțională a preșcolarului’’, ’’Comunicarea adult-copil – factor decisiv în creșterea, dezvoltarea și educația copilului’’, ’’Rolul climatului familial’’, ’’Modalități de eficientizare a comunicării cu elevii’’, ’’Parteneriatul școală-familie’’, ’’Pedagogia Montessori’’, ’’Alternativa educațională Step-by-step – program modern centrat pe copil’’.

 

 

Au participat cadre didactice și consilieri educaționali de la Colegiul Național ’’Ion C.Brătianu’’ Pitești, Colegiul Național ’’Zinca Golescu’’ Pitești, Colegiul Național ’’Alexandru Odobescu’’ Pitești, Colegiul Tehnic ’’Costin D.Nenițescu’’ Pitești, Colegiul Național ’’Dinicu Golescu’’, Liceul Tehnologic “Petre Ionescu’’ Muscel, Domnești Colegiul Național ’’Vlaicu Vodă’’ Curtea de Argeș, Grădinițe cu Program Prelungit din Pitești, Topoloveni, Costești, Câmpulung, Curtea de Argeș, Mioveni, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești, Școala Gimnazială Vulpești, Școala Gimnazială Toma Brătianu Șuici, Liceul Teologic Elim, Școala Gimnazială Căteasca, Colegiul Național ’’Spiru Haret’’ Târgu Jiu, Școala Gimnazială Drăcșenei, Teleorman, Școala Gimnazială Budeasa, Argeș, Clubul Copiilor Topoloveni, Colegiul Tehnic ’’Dimitrie Dima’’ Pitești, Școala Gimnazială ’’Tudor Vladimirescu’’, Liceul Tehnologic Mărăcineni, Școala Gimnazială ’’Matei Basarab’’ Pitești, Colegiul Național Pedagogic ’’Mircea Scarlat’’ Alexandria, Teleorman, Școala Gimnazială ’’Virgil Calotescu’’ Bascov, și Universitatea Pitești.

 

 

 

____________________________________________________________________________________

CRIFST/Academia Română -Filiala Argeș în noua Sală de festivități a Universității din Pitești

 

Universitatea din Pitești a găzduit vineri, 8 iunie 2018, în noua Sală de festivități din Corpul Central,  Adunarea Generală a Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Ştiinţei și Tehnicii de pe lângă Academia Română (CRIFST) - filiala Argeș.

 

CRIFST Argeș este o filială a Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii aflat sub tutela Academiei Române. Majoritatea membrilor Filialei Argeș a CRIFST (41 din 63 membri în 2018) este constituită din profesori ai Universității din Pitești.

 

Scopul filialei Argeș a CRIFST este acela de a promova valorile și personalitățile marcante ale județului”, a declarat prof.univ.dr.ing.Ioan Liță, la finalul mandatului de vicepreședinte al filialei.

 

În prima parte a întrunirii, Președintele CRIFST Argeș, prof.univ.dr.ing. Mariana Jurian, a prezentat Raportul privind activitatea filialei în perioada mai 2014- mai 2018, trecând în revistă lansări de carte cu tematică economică științifică, redactarea de materiale cu tematică științifică, dezbateri pe teme istorice, mese rotunde cu studenții Universității din Pitești, vizite la case memoriale, participări la emisiuni TV, vizite la locuri culturale și istorice din județul Argeș.

 

La conferinţele internaţionale anuale organizate de Universitatea din Piteşti, ECAI (Electoronic,Communication and Artificial Inteligence) şi la conferinţele organizate de Institutul de Cercetări Nucleare "Nuclear 20xx" - Annual International Conference on Sustainable Development trough Nuclear Research and Education, membrii filialei noastre au participat cu numeroase lucrări. Membrii  filialei Argeș au fost implicați totodată în activităţi ştiinţifice derulate în colaborare cu oameni de ştiinţă din alte ţări şi au participat la prestigioase conferinţe internaţionale desfăşurate în Serbia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria, Polonia, Franţa, Azerbaigean, India”, se arată în Raportul de Activitate.

 

În cea de-a doua parte a întrunirii au avut loc alegeri pentru noua conducere a filialei, sub coordonareaSecretarului Științific al CRIFST-Academia Română, dr.col.(r) Valentin Marin.

 

În urma alegerilor care au avut loc prin vot în Adunarea Generală CRIFST Argeș la 8 iunie, noua conducere a CRIFST Argeș este formată din prof.univ.dr.ing.Mariana Jurian (Președinte), prof.univ.dr.Sebastian Pârlac(Vicepreședinte), care îl înlocuiește în funcție pe prof.univ.dr.ing.Ioan Liță, și S.l.dr.ing.Florentina Enescu(Secretar).

 

La încheierea Adunării Generale a CRIFST/Academia Română - Filiala Argeș, Secretarul Științific al CRIFST,dr.col.(r) Valentin Marin, a transmis Filialei Argeș un mesaj de felicitare pentru întreaga activitate - din partea Academicianului Dan Berindei, Președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie din cadrul Academiei Române, și a dr.Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române și prim-vicepreședinte al CRIFST - și a mulțumit Universității din Pitești pentru găzduirea evenimentului.

 

_______________________________________________________________________

Universitatea Pitești: co-organizator al Conferinței Internaționale în domeniul Ingineriei Industriale Inovative și Energeticii (IManEE2018)

 

 

Departamentul Fabricație și Management Industrial din cadrul Facultății de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești a fost unul dintre co-organizatorii Conferinței Internaționale în domeniul ingineriei industriale inovative și energeticii (IManEE 2018), desfășurată în perioada 30 mai - 2 iunie 2018 la Chișinău, Republica Moldova.

 

 

Evenimentul, aflat la cea e-a 22-a ediție, a avut loc sub genericul „Realizările științifice se consacră consemnării unui centenar de la Marea Unire” și a a fost organizat de Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Piteşti, Universitatea Politehnică din București; Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea Macedoniei de Vest, Grecia.

 

Pe parcursul a două zile, participanții la Conferință au audiat peste 240 de comunicări științifice, enunțate în cadrul a nouă secțiuni tematice: 1) Prelucrarea avansată și ingineria suprafețelor; 2) Tehnologii de asamblare, tehnologii de formare, producție de aditivi; 3) Tehnologii non-convenționale în fabricație, tehnologii de sudare; 4) Materiale avansate; 5) Design și Analiză; Tehnologii CAD / CAM / CAE / CAx; Producție Flexibilă, Automatizare și Robotică în Procesele Tehnologice; 6) Echipamente mecanice și de producție, dispozitive și instrumente; 7) Inovare, creativitate, învățare și educație în inginerie; 8) Managementul industrial și al produselor, calitatea și evaluarea; 9) Energie (rețele inteligente, eficiența energetică a clădirilor, sisteme energetice și gestionarea energiei, politici energetice, tehnologii și studii de mediu, tehnologii în domeniul energiei regenerabile și materiale de economisire a energiei).

 

Anul acesta au  participat cercetători și profesori din 21 de țări. În cadrul a trei ședințe plenare au fost audiate și examinate șapte rapoarte științifice.

 

Universitatea din Pitești este reprezentată în Comitetul Științific Internațional al Conferințeide conf.dr.ing. Alin Daniel RIZEA, Ș.l.dr.ing.Daniel ANGHEL, conf.dr.ing.Doina IACOMI, prof.univ.dr.ing.Doru Nicolae STĂNESCU, conf.univ.dr.Gabriela PLĂIAȘU, Prorectorul pentru Cercetare Științifică și Informatizare, prof.univ.dr.ing.Laurențiu Eduard NIȚU (totodată membru în Comitetul Onorific al Conferinței IManEE 2018), conf.dr.ing.Monica Daniela IORDACHE.

 

 

Următoarea ediție a Conferinței Internaționale în domeniul ingineriei industriale inovative și energeticii (IManEE 2019) va fi găzduită de Universitatea Pitești.

 

_________________________________

 

Succes al studenților piteșteni în proiectul ,,ADOPTĂ UN REFUGIU”

 

 

50 de studenți de la 10 programe de studiu din cadrul Universității Pitești au realizat, în perioada 27-29 mai 2018, acțiuni de ecologizare, de refacere a marcajelor turistice și de reabilitare a unui refugiu montan din Munții Făgăraș.

 

 

Acțiunile, încununate de succes, s-au înscris în proiectul extracurricular ,,Adoptă un refugiu”, inițiat de conf.univ.dr.Daniel Roșu - Directorul Centrului de Cercetare pentru Performanță Umană din cadrul Departamentului de Educație Fizică și Sport al Universității Pitești.

 

 

Studenții au urmat traseul Valea lui Stan - Cabana Capra - Refugiul ’’Fereastra Zmeilor’’ (2200 m altitudine), care necesita de mult timp lucrări de reparații.

 

 

Însoțiți de reprezentanți ai SALVAMONT Argeș, studenții Universității din Pitești au avut șansa de a fi inițiați în ce privește regulile de bază ale turismului montan, măsurile de prevenire sau modalitățile de soluționare a situațiilor neplăcute care pot interveni în timpul parcurgerii traseelor montane.

 

 

”Am avut în grup studenți de la specializări diferite – ecologie, ingineria mediului, educație fizică și sport, biologie, chimie, IT, mecanică – și am urmărit să le atragem interesul pentru activități montane. Am reușit să realizăm tot ceea ce ne-am propus, studenții s-au simțit bine și sunt foarte mulțumiți, iar eu sper că acest proiect va continua’’, a declarat conf.univ.dr.Daniel Roșu.

 

Colaj foto Facebook

 

________________________________________________________________________________________

Studenții de la Horticultură și masteranzii de la Protecția Mediului în vizită de studiu

 

Studenții de la specializarea Horticultură și masteranzii de la specializarea Protecția Mediului – Departamentul de Ingineria Mediului și Științe Inginerești Aplicate din cadrul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității Pitești – au efectuat, la sfârșitul lunii mai, o vizită de studiu la Domeniile Sâmburești, Crama Avincis – Domeniul Vila Dobrușa, Crama Casa de Vinuri Iordache și Drumul Vinului – Drăgășani.

 

În timpul vizitei de studiu, studenții și masteranzii au avut ocazia să descopere tehnologii viticole moderne și performante, să cunoască îndeaproape fluxul tehnologic în producerea vinurilor și măsurile inovatoare de protecția mediului în ecosistemele viticole.

 

Grupul de studenți a fost însoțit de conf.univ.dr.Popescu Cristian.

 

Colaj foto Facebook

 

______________________________________________________________________________________________________

Start Up Plus pentru studenții Universității din Pitești

 

Sala Senatului Universității din Pitești a găzduit miercuri, 30 Mai 2018 o sesiune de informare referitoare la oportunitățile de antreprenoriat pentru studenți, desfășurată de Asociația REACT din București.

 

 

“Este o oportunitate faptul că Universitatea din Pitești găzduiește astăzi acest seminar de prezentare deoarece astfel, studenții pot afla modalitatea în care se pot pregăti în domeniul antreprenoriatului”, a declarat Prorectorul pentru Relația cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu.

 

 

La rândul său, Prorectorul pentru Calitatea Învățământului, prof.univ.dr.ing.Viorel Nicolae, a ținut să sublinieze în fața studenților prezenți faptul că participarea la astfel de cursuri este esențială, dat fiind că foarte mulți recrutori și manageri de companii solicită în mod expres la angajare și competențe antreprenoriale.

 

 

Lucia Ionescu, din partea Asociației REACT, a prezentat participanților avantajele înscrierii lor la un curs gratuit de antreprenoriat în cadrul căruia pot învăța cum să elaboreze un plan de afaceri. “Aveți șansa de a învăța despre antreprenoriat de la traineri autorizati și, după absolvirea cursului, primiți diplomă recunoscută de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Vă exersați cunoștințele și realizați propriul plan de afaceri, sub îndrumarea unor antreprenori cu experiență. Puteți câștiga 150.000 de lei, finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, în urma unui concurs de planuri de afaceri și puteți face parte apoi din Rețeaua Antreprenorilor, prin care veți fi informați în mod frecvent despre oportunitățile de antreprenoriat din regiune, despre noutățile în domeniu, sursele și tipurile de finanțare disponibile”, a declarat Lucia Ionescu, de la Asociația REACT, referindu-se la Proiectul Antreprenopolis Sud Muntenia.

 

 

Condiții minime pentru participare la acest proiect:

 


• Vârsta cuprinsă între 18 și 64 ani.


Domiciliul sau reședința în regiunea Sud Muntenia (județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman).


• Faceți parte din oricare dintre categoriile: șomeri, persoane inactive, angajați, studenți sau tineri non-NEETs (care nu urmează nicio formă de învățământ și nu au un loc de muncă).


• Vă doriți să înființați o afacere non-agricolă în mediul urban din regiunea Sud Muntenia. 


• Aveți minimum liceul absolvit. 


• Nu ați beneficiat de cursuri similare finanțate din fonduri structurale. 


• Nu beneficiați de finanțare prin alte proiecte POCU pentru AXA 3 DMI 3.7. Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.
 


 

 

________________________________________________________________________

Salonul Inovației și Creativității Elevilor din Județul Argeș (SICESSA) – a doua ediție

 

VIDEO

 

Universitatea din Pitești a găzduit, la 24-25 mai 2018, a doua ediție a Salonului Inovației și Creativității Elevilor din Județul Argeș (SICESSA), eveniment de rezonanță organizat de Consiliul Județean Argeș, Universitatea din Pitești și Inspectoratul Școlar Argeș, cu sprijinul Primăriei Mioveni.

 

Din cele aproape 400 lucrări realizate de elevi cu sprijinul unui număr impresionant de cadre didactice din învățământul preuniversitar, 13 au fost premiate de un juriu format din 38 profesori din mediul preuniversitar, desemnați de Inspectoratul Școlar Argeș și de cadre didactice ale Universității din Pitești.

 

Juriul a fost prezidat de prof.univ.dr. Șerban Constantin VALECA, copreședinți fiind Constantin Dan MANU - Președintele C.J. Argeș, conf.univ.dr.Dumitru CHIRLEȘAN - Rectorul Universității Pitești și Dumitru TUDOSOIU – Inspector General I.S.J. Argeș.

 

Cele mai multe proiecte au avut ca tematică protecția mediului și ecologia.

 

Studenții Universității din Pitești au prezentat, la rândul lor, proiecte intersante – autovehicul all terrain 100 % electric, aparat de recuperare post-operatorie a articulației șoldului și a genunchiului sau turbină eoliană elicoidală.

 

„Sunt convins că multe din lucrările pe care le-am văzut în cadrul Salonului de Inventică de anul acesta vor fi puse în aplicare peste ani buni”, a declarat Președintele Juriului, fostul Ministru al Cercetării și Inovării, prof. univ. dr. Șerban Constantin Valeca, cel care a avut inițiativa organizării unui astfel de eveniment.

 

La rândul său, Inspectorul General al I.S.J Argeș, Dumitru Tudosoiu a felicitat elevii pentru creativitatea lor și a propus cadrelor didactice să-i stimuleze în continuare în a participa la astfel de activități extrașcolare.

 

Prefectul Județului Argeș, Emilian Dragnea și Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu au felicitat atât elevii cât și profesorii coordonatori, iar Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr. Dumitru Chirleșan și-a exprimat speranța ca ei să devină în viitor studenți ai Universității din Pitești. La festivitatea de premiere a fost prezent și Aurel Costache, viceprimar al orașului Mioveni, care a acordat sprijin financiar pentru Marele Premiu.

 

Pentru a stimula creativitatea participanților, organizatorii SICESSA au stabilit 19 clase de jurizare: Protecția mediului, Industria automobilului și Industria aviatică, Industria Chimică, Fizică, Biologie, Mecanică generală - Electromecanică - Mașini, utilaje, electricitate și electronică, Energie - Energie verde, Radio TV - Telecomunicații, Fotografie, Informatică: Hardware și software, Artă grafică și Publicitate, Cultură - Turism, Suveniruri - Articole pentru cadouri, Produse de uz casnic, Științe medicale și Sănătate, Industria textilă și vestimentară - Design vestimentar, Industria Agronomică și Alimentară, Construcții și locuințe, Ambalaj - Stocaj, Educație - formare, Sport, timp liber, jocuri, jucării, Grădină - casă.

 

„Robotul Viitorului”, „Cuburi Atipice”, „Aparat pentru orientarea persoanelor nevăzătoare”, icoane pe lemn, sculpturi în lemn, pixuri digitale, cataloage interactive - sunt doar câteva din alte proiecte pe care elevii din ciclul gimnazial și liceal, pasionați de inventică, le-au prezentat la ediția acestui Salon.

 

Premiile SICESSA 2018

 

“Bobina Tesla” - realizată de Belegan David, elev la Colegiul Național I.C.Brătianu din Pitești, sub coordonarea prof.Topologeanu Ileana - este proiectul care a câștigat Marele Premiu al celei de-a doua ediții a Salonului Inovației și Creativității Elevilor din Județul Argeș (SICESSA), dedicat elevilor din învățământul gimnazial, liceal și studenților UPIT.

 

Secțiunea Gimnaziu

 

Premiul I: Androne Mircea - Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” Pitești;

 

Premiul al II-lea: Iordache Alexandru - Școala Gimnazială „Nicolae Simonide” PiteștiCuburi atipice (prof.coordonator Tomozeiu Ioan);

 

Premiul al III-lea: Ilie Teodora - Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Pitești – Caruselul meseriilor (prof.coordonator Neagu Mihaela);

 

Mențiune: Popescu Alexandra - Școala Gimnazială Hârtiești – Catalogul electronic (prof.coord.Oprișoiu Petruța Cornelia).

 

Secțiunea Liceu

 

Premiul I: Blejan Ana Maria - Liceul Tehnologic „Ferdinand I” Curtea de Argeș – Eco Robot pentru îndepărarea porumbeilor (prof.coordonator Gherghina Marin);

 

Premiul al II-lea: Marian Costin - Liceul Tehnologic „Ferdinand I” Curtea de Argeș - Febra Hemoragică – Ebola (prof.coordonator Retevoi Gheorghe);

 

Premiul al III-lea: Constantin Anghel - Liceul Național „Zinca Golescu”– Presa de paleți ecologici (prof.coordonator Roman Iuliana);

 

Mențiune: Diaconescu Andreea - Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu” Mioveni – Suflantă pentru grătar (prof.coordonator Nilă George).

 

Secțiunea Studenți

 

Premiul I: Micu Mihai - autovehicul all-terrain 100% electric (prof.coord. Șuțan Claudiu);

 

Premiul al II-lea - Marica Marius, Anghel Gheorghe, Grădinaru Constantin, Alexandru Ionuț Cristian, Bodea Bogdan - Sistem Home automation pentru optimizarea consumurilor energetice dintr-o locuință, comandat prin Smartphone (prof.coordonator Gheorghe Șerban);

 

Premiul al III-lea: Malea Claudiu - dispozitiv de mare precizie mecanică (prof.coordonator Costea Aurel);

 

Mențiune: Ilie Carmen - Joc pentru dezvoltarea controlului fin al mișcării membrelor superioare (prof.coordonator Roșu Daniel).

 

A doua ediție a Salonului Inovației și Creativității Elevilor din județul Argeș a avut ca principal obiectiv stimularea elevilor argeșeni pentru creație, inovație și inventică. Evenimentul s-a desfășurat sub devizele ”Conceput în România” și ”Fabricat în Argeș”.

 

Colaj foto Facebook

_________________________

 

Universitatea Pitești – Campioană națională universitară la handbal feminin

 

Universitatea din Pitești a dominat Campionatul național universitar de handbal feminin, desfășurat în perioada 21-23 mai 2018 în Sala de Sport din Strada Gheorghe Doja.

 

Studentele Universității din Pitești - antrenate de prof.univ.dr.Ion Mihăilă, conf.univ.dr.Corina Popescu și prof.antrenor Victor Neagu – au obținut titlul după ce s-au impus cu 46-35 în fața celor de la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău.

 

Echipa de handbal feminin a Universității din Pitești a obținut, totodată, premiile pentru

 

 • Portarul ideal (Daciana Hosu)
 •  
 • Cea mai bună extremă dreapta (Alexandra Badea)
 •  
 • Cel mai bun inter-stânga (Dana Abed Khader)
 •  
 • Cel mai bun pivot (Florentina Craiu)

Colaj foto Facebook

 

_________________________________________

Studenți ai Universității Pitești premiați la Cercul Științific „Prof. Univ. Dr. Ing. Moise Țuțurea”, Brașov

 

Șase studenți ai Facultății de Mecanică și Tehnologie, programul de studii Inginerie Economică Industrială (I.E.I.) au fost premiați la Cercul Științific Studențesc în Domeniul Inginerie și Management „Prof. Univ. Dr. Ing. Moise Țuțurea”, care a avut loc la 18-19 mai 2018 în Aula Sergiu T.Chiriacescu din a Universității Transilvania din Brașov.

 

 

Ediția 2018 a acestei manifestări științifice a fost organizată sub egida Consorțiului de Inginerie Economică din România.

 

 

Toți cei șase studenți participanți de la Universitatea Pitești au obținut rezultate notabile:

 • Studentele Cristina Florena BĂNICĂ, Florentina Gabriela GHIŢĂ – coordonator științific: Ș. l. ing. dr. ec. Ancuța BĂLTEANU – au obținut PREMIUL I.
 • Studenții Alexandru OANCEA, Mihaela Roxana PETRICĂ – coordonator științific: Ș. l. dr. ing. Nadia BELU – au obținut PREMIUL III.
 • Studentele Ștefana BĂJENARU, Elena Diana PANDURU – coordonator științific: Ș. l. dr. ing. Nadia BELU – au obținut MENȚIUNE.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

”TÂRGUL OFERTELOR EDUCAȚIONALE -2018”  LA UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI

 

VIDEO

 

Ca în fiecare an, Universitatea din Pitești împreună cu I.S.J.A., prin instituțiile de învățământ liceal, au organizat un eveniment de rezonanță în comunitatea argeșeană ”TÂRGUL OFERTELOR ED