Româna         English         Français        

Universitatea din Pitesti

Universitate cu grad de încredere ridicat

Lansare de carte la Biblioteca UPIT: „Interviuri nonconformiste de pe patru continente”, de prof.univ.dr.Petre Popa

 

Biblioteca Universității din Pitești a găzduit joi, 18 octombrie 2018, lansarea volumului „Interviuri nonconformiste de pe patru continente”, sub semnătura prof.univ.dr.Petre Popa.

 

Cartea constă într-o sinteză a circa 50 de convorbiri purtate în perioada 1968-2005 cu personalități marcante ale vremii – șefi de stat, ambasadori, academicieni, muzicieni, medici, prefecți, primari, profesori universitari, scriitori sau ziariști.

 

Fostul Președinte al Franței, Charles de Gaulle, laureata Premiului Nobel pentru Chimie, Dorothy Hodgkin (Anglia), Ambasadorul Yosef Govrin (Israel), cosmonauții Leonid Popov (Federația Rusă) și Dumitru Prunariu (România) se află printre cei intervievați de prof.univ.dr.Petre Popa, la fel ca valoroși oameni de cultură din Austria, Belgia, China, Danemarca, Franța, Italia, Elveția sau Turcia.

 

Prof.univ.dr.Petre Popa a ținut în mod expres să menționeze interviul realizat cu profesorul universitar Gheorghe Barbu, cel care a contribuit esențial la dezvoltarea Universității din Pitești.

 

Textele sunt completate de documente din portofoliul Muzeului Județean Argeș, de fotografii din arhiva sentimentală a familiei autorului, portrete individualizate, autografe, facsimile.

 

______________________________________________

 

Career Hub 2018 - Târg de Joburi și Internship-uri pentru studenți și absolvenți la UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI

 

VIDEO

Peste 30 companii din Argeș au fost reprezentate la Career Hub 2018 - Târgul de Joburi și Internship-uri pentru studenți și absolvenți, organizat, la 18 octombrie 2018, de Universitatea din Pitești, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș (CCIA) și AIESEC Pitești.

 

 

Studenţii și masteranzii Universităţii din Pitești au discutat cu angajatorii despre posibilitatea de a obţine un stagiu de practică sau un internship (angajare part-time, remunerată, pe perioada continuării studiilor). Câteva firme din domeniul IT și-au exprimat interestul de a angaja studenţi cu normă întreagă, oferindu-le posibilitatea unui program flexibil, astfel încât să poată frecventa în continuare studiile.

 

 

Oferta companiilor reprezentate la Career Hub 2018 a constat în peste 100 de job-uri și 80 de internship-uri.

 

 

Prorectorul UPIT pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu a subliniat că în general proporția de angajabilitate a studenților Universității din Pitești este de peste 80% și a mulțumit companiilor reprezentate la Career Hub 2018pentru faptul că au dat curs invitației de a-și prezenta locurile de muncă disponibile și ofertele de internship.

 

 

Președintele Senatului UPIT, prof.univ.dr.Mihaela Diaconu a precizat, la rândul său, importanța acestui eveniment care le oferă studenților și absolvenților Universității din Pitești o șansă în plus de a-și găsi în scurt timp după absolvire un loc de muncă în comunitatea locală, în companii locale, regionale, naționale și multi-naționale.

 

 

Coordonatorul evenimentului, conf.univ.dr.Amalia Duțu, Director al Centrului pentru Managementul Calității și Programe Universitare(CMCPU) a anunțat continuarea proiectelor de colaborare între Universitatea din Pitești și mediul socio-economic din Argeș, pentru asigurarea unei inserții cât mai rapide pe piața muncii a studenților și absolvenților UPIT.

 

 

Din partea companiilor prezente la Career Hub 2018, Președintele CAMEREI DE COMERȚ, INDUSTRIE ȘI AGRICULTURĂ ARGEȘ (CCIA), George Caval i-a îndemnat pe studenți să-și stabilească ținte înalte și să persevereze cu încredere până când își găsesc locul potrivit de muncă, pe măsura dorințelor și abilităților lor. Același îndemn l-a rostit și Rabia Lucca, CEO al companiei GOLDPLAST, care i-a sfătuit pe studenți să caute cu încredere locuri de muncă, până când găsesc locul cel mai potrivit pentru ei. Cristian Receanu, Manager la NIDEC MOTOR CORPORATION ROMANIA a calificat drept extrem de benefic acest eveniment organizat la Universitatea din Pitești, pentru simplul fapt că le oferă studenților și absolvențlori UPIT șansa de a afla direct de la reprezentanții companiilor angajatoare cerințele pentru posturile pe care le scot la concurs.

 

 

La Career Hub 2018 - Târg de Joburi și Internship-uri pentru studenți și absolvenți au avut standuri de prezentare următoarele companii: Adient Automotive România, Nidec Motor Corporation Romania, DPR Procese de Producție Pitești (Draexlmaier Pitești), Leoni Wiring Systems Pitești, D&G Dynamic Maintenance Group, Componente Auto Topoloveni, Fontana Pietro Romania, Kepler Rominfo S.A., Faurecia, Mechrom Industry, Intero Integrity Services, Radic Star, Yildiz Entegre România, OSF Global Services, BRD Groupe Societe Generale, Goldplast, Electromontaj SA București – Sucursala Pitești, Eltra Logis, Delta Invest, Haulotte Argeş, Generali România Asigurare și Reasigurare, Roweb Development, IP Automatic Design, Rian&Parteners Consulting, Segula Integration, Endava, New Design Composite, Metabet, Martur Automotive Seating Systems.

 

_____________________________________________________

 

 

 

Premieră la Universitatea din Pitești. Înființarea Consiliului Seniorilor UPIT – for consultativ al Rectorului

 

VIDEO

Universitatea din Pitești i-a omagiat luni, 15 octombrie 2018, printr-o ceremonie specială desfășurată în noua Sală de Festivități, pe profesorii UPIT care au ieșit la pensie în perioada mandatului actual al conducerii și, în premieră, a înființat oficial Consiliul Seniorilor UPIT, for consultativ al Rectorului. Inițiativa îi aparține Rectorului Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, care a introdus înființarea unui astfel de for consultativ la Obiectivul Nr.1 al Strategiei de Redresare și Dezvoltare a Universității pentru perioada 2016-2020.

 

 

“Refacerea prestigiului UPIT, a sentimentului de apartenență la o onorabilă familie academică a membrilor UPIT, activi sau retrași din activitate. Printre activitățile menite să ducă la atingerea acestui obiectiv se numără Constituirea  Consiliului Seniorilor - ca for consultativ al Rectorului, în care să aibă acces, pe bază de voluntariat, orice cadru didactic care a fost titular al Universității din Pitești, acum fiind retras din activitate” – arată Obiectivul Nr.1.12 din Strategia de Redresare și Dezvoltare a Universității din Pitești.

 

 

Ne face o deosebită plăcere să cinstim contribuția dumneavoastră la bunul mers al Universității din Pitești”, a declarat Președintele Senatului UPIT, prof.univ.dr. Mihaela Diaconu.

 

 

Momentul delicat al retragerii din activitate a profesorilor, a celor care au format generație după generație, a acestor mentori, oameni cu un prestigiu de netăgăduit, academic, științific, uman trebuie să fie marcat de respect pentru toate eforturile pe care ei le-au depus în activitatea lor”, a declarat, la rândul său, Rectorul UPIT, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, care a subliniat că “experiența acestor profesori trebuie capitalizată și după momentul pensionării lor”.

 

 

Profesorii Seniori care au dat curs invitației la această ceremonie festivă au primit câte un dar simbolic, ca semn al prețuirii conducerii Universității din Pitești pentru întreaga lor activitate didactică și de cercetare. Seniorii care au luat cuvântul la finalul ceremoniei au mulțumit Universității din Pitești și întregii comunități academice pentru inițiativă și omagiere și le-au urat profesorilor în activitate să-și exercite în continuare cu dăruire maximă această profesie extrem de frumoasă.

 

 

Ceremonia festivă a început și s-a încheiat cu intonarea imnului academic „Gaudeamus Igitur”.

 

Foto: Colaj Facebook

____________________________________________________________________________________________

Rectorul Universității din Pitești, invitat special în emisiunea „Subiect de Presă” de la Antena 1 Pitești

 

VIDEO 

 

Structura anului universitar 2018-2019 și noutățile ofertei educaționale ale Universității din Pitești (UPIT), provocările cu care se confruntă învățământul superior din România, între care sub-finanțarea de la bugetul de stat, programele de internaționalizare și școlile doctorale ale UPIT - au fost printre subiectele discutate de Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, în cadrul emisiunii săptămânale „Subiect de Presă” de la Antena 1 Pitești, realizată de producătorul Cristina Munteanu și difuzată joi, 11 octombrie 2018.

 

Referindu-se la Procesul Bologna, după care funcționează în prezent sistemul universitar din România, Rectorul UPIT a subliniat componentele esențiale ale acestuia, respectiv triada Cunoștințe-Deprinderi-Abilități în programele de studiu șipunctul de credit (Sistemul European de Credite Transferabile / European Credit Transfer and Accumulation System ECTS, n.a.) ce cuantifică și valorifică activitatea studențească.

 

“Elaborarea ofertei educaționale în învățământul superior se realizează în conformitate cu dinamica pieței muncii, iar viitorul unei universități poate fi ancorat în realitate numai și numai dacă se pliază perfect pe nevoile societății în zona unde funcționează. Un student care se pregătește, de exemplu, să devină inginer de autovehicule rutiere, trebuie să cunoască, în afara materiei teoretice predată în universitate, și noțiuni de bază referitoare la munca lui în uzina producătoare de autovehicule rutiere, unde poate se folosește un program de calculator care în disciplina universitară nu se regăsește. Și atunci, mediul academic este nevoit să includă în programa școlară și câteva ore în care să învețe acest program specific de IT. Deci universitatea trebuie să pregătească exact specialiștii de care are nevoie economia”, a precizat Rectorul UPIT în ce privește triada Cunoștințe-Deprinderi-Abilități.

 

„Universitatea din Pitești nu degeaba a obținut de la ARACIS, în 2018Grad înalt de încredere pentru calitatea actului educațional, deoarece a reașezat cu mult efort întreaga structură curriculară, pe bazele raționale ale sistemului de calitate. Prorectorul UPIT pentru calitatea învățământului și-a format echipe cu care a analizat toate programele de licență, master și doctorat, în sensul orientării lor către piață și s-au redefinit acele cunoștințe, deprinderi, abilități pentru fiecare meserie în parte. Acum, fișele de disciplină includ și competențele pe care profesorii își propun să le dezvolte la studenți. Deci profesorul care predă cursul își adaptează metoda pentru a se asigura că studentul acumulează acele cunoștințe, deprinderi, abilități de care va avea nevoie când va intra pe piața muncii și va profesa meseria pe care și-a ales-o”, a menționat Rectorul Universității din Pitești.

 

Întrebat de Producătorul emisiunii și de Directorul Ziarului Argeșul, Mihai Golescu, de provocările cu care se confruntă în prezent învățământul superior din România, Rectorul UPIT a subliniat sub-finanțarea de la bugetul de stat. “Este foarte greu ca o universitate să supraviețuiască atât timp cât primește de la guvern o finanțare pe an pentru student echivalentă cu finanțarea unui deținut pe o lună. Pentru a fi cât de cât acoperitoare, subvenția ar trebui să fie de circa 10.000 de lei pe an pentru un student. Acum este de 2760 de lei pe an, cât este pentru un deținut pe lună. Ori va veni vremea în care un guvern înțelept să sprijine învățâmântul prin alocarea a 6% din PIB, ori se intră în colaps”, a încheiat conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, Rectorul Universității din Pitești.

 

 

________________________

 

 

Viitorii specialiști în inginerie electrică ai Universității din Pitești beneficiază de echipamente noi de laborator, 

cu sprijinul Grupului CEZ

 

Studenții Facultății de Electronică, Comunicații și Calculatoare (FECC) din cadrul Universității din Pitești beneficiază, începând cu acest an universitar, de echipamente și platforme noi de laborator, cu sprijinul Grupului CEZ în România.

 

 „Facultatea de Electronică, Comunicații și Calculatoare a beneficiat de o sponsorizare obținută prin competiție de la Grupul CEZ din România, o sponsorizare de 5000 de euro, plus TVA-ul acordat de Universitatea din Pitești și am reușit să achiționăm trei aparate pentru trei laboratoare”, a precizat Ș.l.dr.ing.Constantinescu Luminița, de la Departamentul Electronică, Calculatoare și Energie Electrică din cadrul FECC.

 

În dotarea laboratoarelor de Electrotehnică, Surse de Energie și Utilizarea energiei electrice se află acum un analizor portabil de câmp EMC (electromagnetic) și spectru RF (de radiofrecvență), un kit complet pentru studiul conversiei energiei și un aparat de măsurat prize de pământ, cu accesorii.

 

Cele trei aparate noi au fost aduse la Universitatea din Pitești ca urmare a succesului UPIT obținut în proiectul CEZ „Generatorii de bine”.

 

„Au fost șapte proiecte câștigătoare la nivel național în cadrul proiectului CEZ „Generatorii de bine”, iar pentru județul Argeș a fost acest proiect de dotare a laboratoarelor de bazele electrotehnicii din cadrul Universității din Pitești”, a declarat Doru Ursu, Director Comandă Operațională Distribuție-Oltenia a Grupului CEZ.

 

Acest proiect susține astfel activitatea didactică a Facultății de Electronică, Comunicații și Calculatoare din cadrul Universității Pitești, dezvoltarea platformelor de laborator și a suporturilor scrise pentru lucrările de laborator aferente disciplinelor care formează noua generație de specialiști în inginerie electrică.

 

__________________________________________________________________________-

 

Lansarea celei de-a treia ediții a cărții „pH - Cheia Sănătății” la Biblioteca Universității Pitești

 

VIDEO

 

Cea de-a treia ediție a cărții „pH - Cheia Sănătății” a fost lansată miercuri, 10 octombrie 2018 la Biblioteca Universității din Pitești, în fața unei largi audiențe formată din studenți și cadre academice din cadrul Universității din Pitești.

 

Autorul cărții, prof.ing.Ion Marinescu-Voroveni, fost cadru academic în cadrul UPIT, a vorbit despre secretul fundamental al sănătății și longevității omului: “Cartea de față se adresează tuturor oamenilor care vor să trăiască sănătoși și să îmbătrânească frumos. O alimentație echilibrată, mișcarea, respirația, gândirea pozitivă și credința sunt factori esențiali pentru o sănătate deplină și îndelungată”.

 

Cei care doresc să citească această carte vor descoperi foarte multe lucruri interesante. Un om sănătos este un om bogat. Nu avem decât de câștigat dacă decidem să adoptăm un mod de viață cât mai sănătos, să controlăm ce și cum mâncăm, la ce ore din zi, să facem mișcare, să gândim pozitiv, a afirmat, la rândul său, drd.ing.Nicolae Durdui, pasionat de nutriționism și terapii complementare, care a subliniat importanța consumării unei ape cu proprietăți puternic terapeutice, Apa Kangen.

 

Ing.George Diniași a prezentat o aparatură inedită de producție a apei alcaline, iar  lect.univ.dr.Claudiu Șuțan a trecut în revistă cercetările în domeniu realizate de Universitatea din Pitești.

 

Evenimentul a fost organizat de dr.ing.Cicerone Marinescu și conf.univ.dr.Daniela Giosanu, Departamentul de Ingineria Mediului și Științe Inginerești Aplicate din cadrul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității din Pitești.

 

 

____________________________________________________________________

 

Ceremonia de deschidere a anului academic 2018-2019 la Universitatea din Pitești 

 

VIDEO

Universitatea din Pitești a deschis luni, 1 octombrie 2018, anul universitar 2018-2019. La festivitate au participat, alături de studenți, reprezentanți ai guvernului, ambasadelor, administrației locale și centrale,  parteneri tradiționali și strategici din cadrul mediului de afaceri, personalități din diverse domenii și de la universități partenere din străinătate.

  

Înalt-Preasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului a binecuvântat începerea anului academic. Au urat succes deplin in noul an universitar studentilor si cadrelor didactice: reprezentantul Ministerului Educatiei Nationale, Director al Direcției Guvernanța instituțiilor de învățământ superior - dl. Ion Ciucă, Prefectul Județului Argeș - Emilian Dragnea,Președintele Consiliului Județean Argeș - Dan Manu, Primarul Municipiului Pitești - Cornel Ionică, Dumitru Tudosoiu-Inspector General Școlar, Senatorii Cristina Stocheci și Șerban Valeca, Deputații Simona Bucura-Oprescu, Andrei Gerea și Danuț Bica, Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș - George Caval, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri (AOA) Argeș - Dan Ionescu, și Directorul General al Renault Technologie Roumanie - Alexander Simionescu.

 

Cu toții au subliniat importanța pe care Universitatea din Pitești o are în pregătirea temeinică a resursei umane căutate pe piața muncii și i-au asigurat pe studenți că vor beneficia de deschiderea pe care mediul de afaceri o va dovedi în ce privește inserția lor profesională.  

 

Au fost prezenți, totodată, dl.Assem KORDI, Consilier în cadrul Ambasadei Statului Palestina în România, dl.Ali MAKIN, Consilier 1 în cadrul Ambasadei Republicii Arabe Siriene în România, Excelența Sa Dl.Tran Thanh CONG, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Socialiste Vietnam în România, dl.Bogdan CHEZAN, Consilier în cadrul Ambasadei Republicii Socialiste Vietnam în România, dl.Pierre-Yves MINGANT, Responsabil de cooperare universitară în cadrul Institutului Francez din România.

 

Printre oaspeții de onoare s-a aflat și prof. Georgi Todorov, de la Universitatea Veliko-Târnovo din Bulgaria, cu care Universitatea din Pitești are cea mai veche relație de colaborare, de peste 20 de ani.

  

În încheiere, Rectorul Universității din Pitești, conf.univ.dr.ing.Dumitru Chirleșan, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare și a urat studenților și profesorilor un An Nou Universitar plin de bucurii și reușite!

 

Foto Colaj Facebook

 

______________________________________________________________________________________________

 

Proiectul studențesc ,,BOBOC CAMP” încheiat cu succes

 

Centrul de Cercetare pentru Performanță Umană din cadrul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității din Pitești a desfășurat în localitatea Bughea de Sus – Argeș, în perioada 24-28 septembrie, un proiect studențesc original, intitulat ,,BOBOC CAMP”.

 

Proiectul, coordonat de Directorul Centrului, conf. univ. dr Daniel Roșu a avut ca scop stimularea activităților asociative studențești, acomodarea studenților debutanți în Universitatea din Pitești si stimularea spiritului muncii in echipă.

 

In cadrul activităților, 50 de studenți au participat la evenimente sportive și de turism montan, r si-au testat capacitățile de comunicare, colaborare și inițiativă prin activități și jocuri alese cu măiestrie de organizatori.

  

Activitățile din cadrul proiectului au fost realizate cu sprijinul conf. univ. dr. Florin Cojanu, lect. univ dr. Valentina Ștefănică și lect. univ. dr. Maria Miroiu.