Româna         English         Français        

Universitatea din Pitesti

Universitate cu grad de încredere ridicat

Ziua Culturii Naționale la Universitatea din Pitești - Colegiul Terțiar Nonuniversitar

 

Colegiul Terțiar Nonuniversitar din cadrul Universității Pitești (COLEGTER UPIT) a organizat, la 15 ianuarie 2019, un eveniment special dedicat Zilei Culturii Naționale, prima manifestare artistică a Colegiului de la înființarea sa în 2018. Elevii, studenții și profesorii invitați l-au omagiat pe poetul Mihai Eminescu, dar au prezentat și lucrări inedite despre personalități din domeniile sănătate, biologie și informatică.

 

Decanul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică, conf.univ.dr.George Mihail MAN a susținut o prezentare extrem de interesantă despre viața și activitatea medicului roman Ana Aslan (1897-1988), personalitate științifică de talie mondială, specialist în Gerontologie, fondatorul primului Institut de Geriatrie din lume, inventator al produsului Gerovital brevetat în peste 30 de țări, premiat cu Medalia "Leon Bernard", prestigioasa distincție acordată de Organizația Mondială Sănătății (OMS) pentru contribuția adusă la dezvoltarea Gerontologiei și Geriatriei. “Viața Anei Aslan a fost ghidată de dorința ei de a aduce ușurare celui aflat în suferință. I-a tratat cu același respect pe toți pacienții săi, indiferent de situația lor socialăCea mai onorantă mărturie a dimensiunii universale și a dăinuirii memoriei Anei Aslan este înscrierea numelui său pe mausoleul părintelui Medicinii, Hipocrate, la Larissa în Thessalia. Este singurul nume român înscris pe acest mausoleu”, a subliniat conf.univ.dr.George Mihail MAN.  

 

Lect.univ.dr. Monica Neblea, de la Catedra de Botanică a Universității din Pitești, a prezentat, la rândul său, viața și activitatea savantului Grigore Antipa (1867-1944), primul oceanolog, ecolog și hidrobiolog român, autor al conceptelor de biosociologie și bioeconomie, cel care a revoluționat lumea muzeelor la începutul anilor 1900 cu invenția sa – dioramele biologice, cel al cărui nume îl poartă Muzeul Național de Istorie Naturală din București, una dintre cele mai vizitate și îndrăgite instituții de cultură din România.

 

Radu Bogdan, înscris la programul de studii Analist Programator COLEGTER, a recitat poezia “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de Mihai Eminescu, în limba română și limba engleză, iar Nițu Robert, înscris la programul de studii Analist Programator COLEGTER, a prezentat în ce constă activitatea unui informatician.  Elevilor de la Colegiul Terțiar Nonuniversitar li s-au alăturat, din proprie inițiativă, și studenți ai Universității din Pitești - de la programele de Energetică Nucleară și Muzică – care au adus un plus de valoare manifestării artistice prin câteva recitaluri de poezie și de vioară. Gabriel Despa, student la Energetică Nucleară, autor al articolului “Ce-Ți Doresc Eu Ție, Dulce Românie, Țara Mea De Glorii, Țara Mea De Dor”, publicat de Ziua Culturii Naționale în ziarul Dreptatea, a recitat poezia „Doină”, de Mihai Eminescu, iar Sandra Galbăn, student în anul II la programul de Muzică, a interpretat la vioară Balada lui Ciprian Porumbescu.

 

Evenimentul s-a încheiat în mod inedit cu piesa “Și dacă ramuri bat în geam”, versuri Mihai Eminescu, interpretată la chitară de Directorul Colegiului Terțiar Nonuniversitar, conf.univ.dr.Mădălina Marian.

Colaj foto Facebook

______________

Ziua Culturii Naționale la Universitatea din Pitești – Simpozionul „EMINESCU,AZI”

 

VIDEO 

 

Universitatea din Pitești a marcat, la 15 ianuarie 2019, Ziua Culturii Naționale printr-un Simpozion intitulat „EMINESCU, AZI” și un eveniment special organizat de nou-înființatul Colegiul Terțiar Nonuniversitar.

 

În fața unei săli pline de studenți și profesori ai Universității din Pitești, Prorectorul pentru Relații cu Studenții, Absolvenții și Mediul Socio-Economic, conf.univ.dr.Adrian Sămărescu, moderator al Simpozionului, a anunțat că de Ziua Culturii Naţionale, Academia Română a lansat aplicaţia "Mihai Eminescu, întreaga operă", ce va fi disponibilă gratuit pentru telefoanele inteligente.

 

Invitatul special, prof.univ.dr.Mircea BÂRSILĂ a susținut o prezentare cu titlul „EMINESCU: UNIVERSUL LIRIC”, în cadrul căreia a trecut în revistă lucrările de referință ale poetului și caracteristicile operei sale. “Eminescu rămâne, prin anvergura imaginilor, prin profunzimea ideilor și prin farmecul musical al limbajului, poetul de referiță al spiritualității române, cel care a reușit să dezvăluie, în versurile sale tulburătoare, sensul lumii și al frumosului, iubirea și mirajul apropierii de transcendență, timpul, istoria și imperfecțiunile condiției umane (…) Eminescu rămâne unul din marii poeți ai lumii, un poet universal, a cărui operă nu se va ofili niciodată”, a subliniat prof.univ.dr.Mircea BÂRSILĂ.

 

Studenții Programului de Muzică din cadrul Universității din Pitești, pregătiți de prof.Gheorghiță STROE, au interpretat, sub bagheta studenților-dirijori, piesele “Sara pe deal” și “După ce atâta vreme”. Studenții Programului de Teatru din cadrul Universității din Pitești, pregătiți de prof.Mirela CIOABĂ, au susținut un recital de poezie.  În încheierea Simpozionului, soprana Camelia CLAVAC, asist.univ.drla Catedra de Canto a Universităţii din Piteşti a interpretat piesele “Ce te legeni, codrule” și “De ce nu-mi vii”, acompaniată la pian de colegul său de la Colectivul de Arte al UPIT,asist.univ.dr.Alin IONESCU.

 

Simpozionul a fost organizat la Biblioteca Universității din Pitești de Centrul de Cercetare și Formare Didactică, Lingvistică și în Comunicare, LITTERAdin cadrul Departamentului de Limbă, Literatură, Istorie și Arte. Cadrele didactice care au pregătit Simpozionul au fost coordonate de lect.univ.dr. Adina DUMITRU. Au fost prezenți Prorectorul UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr.Emanuel SOARE, Inspectorul Școlar de Limba și Literatura Română, prof. dr. Claudia VLAICU-NICULA, profesori ai Universității din Pitești, studenți UPIT din Pitești și Râmnicu Vâlcea.

Colaj foto Facebook

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.