Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

După două luni…

Andreea BADULESCU, lector univ. dr.

Departamentul de Psihologie, Ştiinţe ale Comunicării și Asistență socială

Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie

22 mai 2020

(timp de lectură: 6 - 7 min)

Breaking news! Regulile psiho-sociale vor suporta modificări majore, pe perioada a 2 luni! Timp de pregătire în scopul acomodării? Ieri.

 

Acesta ar fi putut fi un titlu cuprinzător pentru tot ceea ce s-a numit ”stare de urgență COVID-19”.

 

A fost o perioadă interesantă... S-a vorbit mult, s-a scris la fel de mult, perspectivele –preponderent medicale - au invadat canalele media, atât de persistent încât... pun pariu că primul cuvânt al unui bebeluș din lumea asta mare a fost ”Covid”.

 

Firesc, nu este ușor să procesăm tot ceea ce am traversat cu toții, pe perioada stării de urgență. Creierul uman are nevoie de aproximativ 6 săptămâni pentru a se acomoda, la nivel neuronal, cu schimbările. Va trece însă ceva timp până când experiențele psihologice se vor decanta, producând efecte ce se vor manifesta în toată splendoarea psiho-comportamentală.

 

Trecerile bruște, de la o stare extremă la alta, au potențial înalt de vulnerabilizare a ființei. În alte cuvinte, evenimentele puternice, mai ales neașteptate, pentru care individul nu are modele de reacție, pot avea greutatea unui șoc (eveniment traumatic).

 

Indiferent de natura ființei (regnul/specia/familia/genul/naționalitatea/culoarea sa), viața se bazează pe un sistem complex și dinamic, ce respectă anumite procese și repere existențiale, dictate genetic, și modelate de contextul de viață.

 

Omul, de exemplu, datorită (sau din cauza, încă nu îmi este clar) evoluției tehnologice, funcționează după reguli impuse de societatea actuală. Cu toate acestea, omul, evolutiv vorbind, păstrează elemente fundamentale comune cu antecesorii săi (strămoșii, moșii-moșilor-moșnegilor).

 

Nu ne-ar lua mult să găsim asemănări între omul ”evoluat” al zilelor noastre ”și mai evoluate” și.. omul de Neanderthal. Nume de cod: Cave-men. Nu știu ce corespondențe faci tu (:D), însă eu mă gândesc la asemănări ce țin de nevoile fiziologice fundamentale (hrană, somn etc.) și nevoile sociale prin care se hrănesc nevoi de siguranță și iubire.

 

Perioada semnificativă ca timp, în care s-a stopat brusc accesul la repere de viață familiare, nu trebuie înțeleasă ca având doar un ecou temporar. Mulți (sperăm) și-au reconsiderat serios obiceiurile ante-pandemie: ex. ”cheltuielile lunare, chiar erau toate necesare?”, ”cât de importante sunt, de fapt, relațiile autentice cu ceilalți, trăite dincolo de ecrane?”, ”oare ce pot face pentru a participa la reducerea poluării?” - ai citit probabil cel puțin o scrisoare de la Mama Natură, trimisă pe canalele de social-media în această perioadă…

 

Trebuie să știi însă că, după 15 Mai, este important să reanalizezi deciziile luate ”în mijlocul furtunii”, sub presiunile generate de frustrare.  Deseori astfel de decizii sunt volatile.

 

Deciziile stabile, puternice, îndeplinesc concomitent două condiții: sunt raționale și de-o potrivă au un conținut emoțional. În criză, deciziile sunt preponderent emoționale. Întreaga perioadă de urgență a fost dominată de reacții emoționale. Și asta este bine, strict pentru faptul că a contrabalansat superficialitatea - familiară multora dintre noi, în abordarea vieții, a stilului personal de viață.

 

Perioada post-starea de urgență ar fi important să fie abordată cu claritatea minții celui care a avut timp să reflecteze asupra unor repere de viață importante, aspect dublat de energia și recunoștința faptului că a ieșit cu bine la liman. 

 

Pe scurt, despre revenire.

 

Folosește perioada de urgență ca ghid: amintește-ți ce ai înțeles despre tine, despre lume, despre locul tău în relațiile cu sine, cu ceilalți și caută să adaptezi concluziile personale la lumea reală, obiectivă.

 

- dacă te-ai plictisit de ecrane, Doamne-ajută! În lumea obiectivă însă, telefonul nu mai este un moft, nu poți renunța definitiv la el. Însă, o dată cu relaxarea restricțiilor, poți prioritiza relațiile autentice, în defavoarea întâlnirilor la cafea – când vă-ntâlneați, de fapt, fiecare cu telefonul său...

- dacă ți-au lipsit întâlnirile cu prietenii, partea bună este că ai avut de cine să-ți fie dor! Mare lucru! Amintește-ți asta și după 15 Mai, valorizează relațiile autentice interumane.

- dacă te-ai bucurat de aerul curat (rata poluării a scăzut semnificativ worldwide), păstrează cu tine senzația respectivă. Evident, indiferent de (auto)mustrările emoționale, după 15 Mai vei relua deplasarea cu mijloace auto de transport, pentru că trebuie să faci față unei dinamici impuse de societatea în care trăim. Poți planta însă un copac! Sau mai mulți!!! Poți alege să oprești motorul mașinii, atunci când staționezi. Poți alege să lași mașina în parcare, ori de câte ori sănătatea și destinația propusă o permit.

- dacă te-ai săturat de stat cu părinții după 20 de ani... este de bun augur! Stimați părinți, respirați adânc și vă rugăm să citiți mai departe, are sens ce urmează:  după vârsta de 18-20 de ani, semnele de autonomie ale tânărului indică un bun nivel de dezvoltare psiho-cognitivă! Nevoile și interesele se-ndreaptă spre câștigarea autonomiei financiar-materiale (găsirea unui loc de muncă), dar și emoționale (relații semnificative, găsirea unui partener). Nu vei deveni independent după 15 Mai, însă păstrează cu tine nevoia de a crește și acționează spre împlinirea obiectivelor: vino la școală, remarcă-te printre cei mai buni, mergi în stagii de practică, rămâi deschis la experiențe sănătoase. Și... oferă-i flori smiley și ciocolată. Neagră. 

- dacă te-ai întors spre Dumnezeu, cu întrebări, reproșuri sau… rugăciuni, poartă cu tine acest adevăr și după 15 Mai: în situații-limită, toate drumurile duc la…Dumnezeu. Concept abstract, metaforă, sens sau energie, indiferent cum te raportezi la această entitate spirituală, după 15 Mai continuă să cauți, să vrei să afli, să te clarifici. Caută și vei găsi!

- dacă ai folosit perioada de urgență pentru a considera și reconsidera dimensiunile vieții… continuă să fii interesat de locul, rolul, sensul omului pe pământ. Poate te-ai gândit că viața este în multe feluri, nu neapărat mereu simpatice, poate ai analizat oamenii în multe nuanțe, poate te-ai întrebat dacă nu cumva ce trăim acum face parte dintr-un serial gândit de regizori cu intenții neprietenoase... Însă…

 

Bună sau rea, lumea asta în care trăim, pătrățelul tău de viață, îți aparține!

 

Make the best of it!

 

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.