Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Studiu epidemiologic privind prevalența simptomatologiei clinice a infecției cu virusul SARS-COV-2 în populația din România

Constantin CIUCUREL, Prof. univ. dr.

Elena Ioana ICONARU, Conf. univ. dr.

Departamentul de Asistență Medicală şi Kinetoterapie

Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică

10 aprilie 2020

Preambul

 

Pandemia actuală cu virusul SARS-CoV-2 are un impact major asupra comunităților umane, prin efectele importante asupra sănătății indivizilor, prin suprasolicitarea serviciilor de îngrijiri de sănătate, dar și prin efectele complexe induse de măsurile de distanțare socială a populației. În acest context, cercetările axate pe problematica epidemiologică sunt de un real folos, aducând noi oportunități și perspective pentru politicile publice de sănătate.

Departamentul de Asistență Medicală şi Kinetoterapie din cadrul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității din Pitești îşi propune să ofere servicii de suport pentru comunitățile greu încercate de noile confruntări apărute în această perioadă dificilă. Practic, prezentul demers de cercetare dorește să contribuie la dezvoltarea resurselor informaționale utile pentru autoritățile publice, cercetători și clinicieni, necesare pentru managementul unei noi boli, care are încă multe necunoscute.

Studiul este realizat în cadrul Centrului de Cercetări pentru Promovarea Excelenței în Formarea Profesională al Universității din Pitești.

 

Scopul cercetării

 

Obiectivele studiului vizează realizarea unei anchete epidemiologice descriptive de tip transversal prin administrarea unui chestionar online privind prevalența simptomatologiei specifice a infecției cu virusul SARS-CoV-2 în rândul populației din România. Chestionarul cuprinde variabile categoriale sociodemografice privind caracteristicile participanților (vârstă, sex, domiciliu, profil social, nivel de interacțiune socială etc.), precum și variabile legate de starea lor de sănătate (anumite comportamente, comorbidități, existența unor elemente care corespund criteriilor clinice de diagnostic al infecției cu virusul SARS-CoV-2 etc.).

Administrarea chestionarului are și valențe educative și formative în sensul stimulării cunoașterii de către participanți a manifestărilor clinice specifice infecției cu virusul SARS-CoV-2, oferindu-le acestora oportunitatea unei mai bune înțelegerii a bolii, precum și posibilitatea de autogestionare a comportamentelor sanogenetice.

Informațiile participanților vor fi stocate și utilizate pentru cercetare în condiții de confidențialitate și anonimitate, conform legilor în vigoare. Chestionarul poate fi completat de către fiecare participant sau pentru oricare altă persoană din familia sa (copil, vârstnic etc.). Timpul mediu de completare a chestionarului este de 2-3 minute. Chestionarul poate fi distribuit liber prin rețelele de socializare pentru creșterea mărimii eșantionului de participanți, el putând fi accesat la un link dedicat.

Rezultatele cercetării vor fi publicate în fluxul internațional de date, în scopul aprofundării cunoașterii legate de pandemia cu virusul SARS-CoV-2.

 

Despre acest proiect puteți afla mai multe citind și interviul oferit de autori Jurnalului de Argeș

 

Puterea noastră stă în cunoaștere!

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.