- Facultăți
- IOSUD/CSUD-Doctorate
- ȘCOLI DOCTORALE
- Școala doctorală Inginerie Industrială
ISTORIC
Åžcoala doctorală "Inginerie industrială" (SDII) s-a înfiinÅ£at în cadrul IOSUD – Universitatea din PiteÅŸti începând cu anul universitar 2022-2023, pe baza deciziei Senatului Universității din PiteÈ™ti, nr. 111 din 25.07.2022. În cadrul acestei ÅŸcoli doctorale se desfăşoară studii universitare de doctorat în domeniul Inginerie industrială, care face parte din domeniul fundamental ÅžtiinÅ£e inginereÅŸti.
Misiunea Școlii doctorale "Inginerie industrială" este de a asigura ÅŸi îmbunătăţi permanent mediul de formare ÅŸtiinÅ£ifică a studenÅ£ilor doctoranzi, pentru generarea cunoÈ™tinÈ›elor È™i obÅ£inerea de rezultate de excelenţă în procesele de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică, dezvoltare, inovare ÅŸi transfer de cunoaÈ™tere către societatea românească È™i internaÈ›ională, răspunzând necesității de progres a acestora.
Domeniul de studii universitare de doctorat Inginerie industrială funcÅ£ionează în Universitatea din PiteÅŸti din anul universitar 1997-1998. Conform adresei nr. 11128/23.07.1997 a Ministerului Învăţământului, UPIT a primit dreptul de a organiza doctorat în ramura de ÅŸtiinţă „Tehnică”, specializarea „Tehnologia ConstrucÅ£iilor de MaÅŸini”.
Misiunea domeniului de studii universitare de doctorat Inginerie industrială este de a dezvolta activităţi de educaÈ›ie la nivel de doctorat (calificări de nivelul 8 din Cadrul European al Calificărilor - EQF ÅŸi din Cadrul NaÅ£ional al Calificărilor) È™i activităţi de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică în domeniul ingineriei industriale, cu vizibilitate la nivel naÈ›ional È™i internaÈ›ional, în concordanță cu misiunea UPIT prezentată în Carta UPIT.
În urma evaluării externe de către ARACIS din anul 2021, domeniul de studii universitare de doctorat Inginerie industrială a obÅ£inut calificativul „menÅ£inerea acreditării”.
CONDUCĂTORII DE DOCTORAT
În domeniul de studii universitare de doctorat Inginerie industrială, la IOSUD-UPIT sunt afiliaÅ£i următorii conducători de doctorat:
Prof. univ. habil. dr. ing. Eduard LaurenÈ›iu NIÈšU (responsabil domeniu de doctorat) – CV (Profil academic ÅŸi ÅŸtiinÅ£ific, date de contact), Teme de cercetare
Prof. univ. emerit dr. ing. Ion UNGUREANU – CV (Profil academic ÅŸi ÅŸtiinÅ£ific, date de contact), Teme de cercetare
Prof. univ. dr. ing. Viorel BUCUR – CV (Profil academic ÅŸi ÅŸtiinÅ£ific, date de contact), Teme de cercetare
Prof. univ. habil. dr. ing. Daniela-Monica IORDACHE – CV (Profil academic ÅŸi ÅŸtiinÅ£ific, date de contact), Teme de cercetare
CONSILIUL ÅžCOLII DOCTORALE
Școala doctorală "Inginerie Industrială" este organizată ÅŸi îÅŸi desfăşoară activităţile pe baza unui Regulament propriu. Consiliul Åžcolii doctorale "Inginerie industrială" reprezintă structura de conducere a acesteia ÅŸi este format din:
- Prof. habil. dr. ing. NIÅ¢U Eduard LaurenÅ£iu – director;
- Prof. habil. dr. ing. IORDACHE Daniela Monica – membru ales de către cadrele didactice conducătoare de doctorat;
- Maître de Conferences dr. ing. BÄ‚DULESCU Claudiu - membru numit din afara ÅŸcolii doctorale (extern - ENSTA Bretagne, Brest, Franta);
- Drd. ing. MALEA Claudiu IonuÅ£ – membru ales de către studenÅ£ii doctoranzi.
CADRELE DIDACTICE AFILIATE ÅžCOLII DOCTORALE
Alături de conducătorii de doctorat, în Åžcoala doctorală "Inginerie industrială" sunt implicaÅ£i în activităţi de cercetare, predare ÅŸi mentorat următoarele cadre didactice ÅŸi cercetători:
- Prof. emerit dr. ing. ABRUDEANU Mărioara (coordonator ÅŸtiinÅ£ific în ingineria materialelor)
- Prof. habil. dr. ch. ÅžCHIOPU Gabriela (coordonator ÅŸtiinÅ£ific în ingineria materialelor)
- Prof. habil. dr. ing. STÄ‚NESCU Nicolae Doru (coordonator ÅŸtiinÅ£ific în inginerie mecanică)
- Conf. dr. ing. RIZEA Alin Daniel (domeniul ştiinţific inginerie industrială)
- Conf. dr. ing. ANGHEL Daniel Constantin (domeniul ştiinţific inginerie industrială)
- Conf. dr. fiz. DUCU Marian Cătălin (domeniul ştiinţific ingineria materialelor)
- Conf. dr. ing. BELU Nadia (domeniul ştiinţific inginerie şi management)
- Conf. dr. ing. GAVRILUŢĂ Ana (domeniul ştiinţific inginerie şi management)
Programul de consultaţii al mentorilor doctoranzilor din anul universitar 2022-2023 poate fi accesat aici.
DOCTORANZII
În Åžcoala doctorală "Inginerie industrială" îÅŸi desfăşoară activitatea doctoranzi înmatriculaÅ£i în Universitatea din PiteÅŸti, precum ÅŸi doctoranzi înmatriculaÅ£i la Universitatea Politehnica din BucureÅŸti, aflaÅ£i sub dublă coordonare (doctorat în cotutelă naÅ£ională). O parte dintre doctoranzi beneficiază ÅŸi de coordonare internaÅ£ională.
Lista doctoranzilor din domeniul inginerie industrială în anul universitar 2022-2023 poate fi accesată aici.
ORGANIZAREA STUDIILOR DE DOCTORAT
Desfășurarea activităților în cadrul programelor de studii de doctorat se face în conformitate cu Regulamentul privind activitățile profesionale ale studiilor universitare de doctorat, Regulamentul privind organizarea È™i desfășurarea studiilor universitare de doctorat în cadrul IOSUD UPIT ÅŸi Metodologia privind susÈ›inerea examenelor, proiectelor de cercetare È™i rapoartelor pentru studiile universitare de doctorat în cadrul Universităţii din PiteÈ™ti, fiind descrisă sintetic în PLANUL de ÎNVĂŢĂMÂNT. Acesta cuprinde pregătirea bazată pe studii universitare avansate ÅŸi programul individual de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică.
Pregătirea bazată pe studii universitare avansate se realizează în primul semestru de studiu prin 4 discipline obligatorii - comune domeniilor de doctorat din ramura de ÅŸtiinÅ£e inginerie mecanică, mecatronică, inginerie industrială È™i management ÅŸi două discipline stabilite de fiecare conducător de doctorat în funcÈ›ie de competenÈ›ele È™i temele de cercetare ale doctoranzilor îndrumaÅ£i.
Programul individual de cercetare È™tiinÈ›ifică este organizat pe parcursul celorlalte semestre ÅŸi cuprinde minim trei rapoarte de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică, stabilite de fiecare conducător de doctorat în funcÈ›ie de temele de cercetare ale doctoranzilor îndrumaÅ£i.
StudenÈ›ii doctoranzi beneficiază, pe întreaga durată a stagiului de pregătire doctorală, de consilierea ÅŸi îndrumarea unor mentori (comisia de îndrumare), care sunt stabilite încă de la înmatricularea doctorandului.
Studiile universitare de doctorat se încheie cu elaborarea ÅŸi susÅ£inerea publică a tezei de doctorat, care trebuie să fie rezultatul activităţii proprii de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică a studentului-doctorand ÅŸi să conÅ£ină rezultate originale în domeniul cunoaÅŸterii ÅŸtiinÅ£ifice. Elaborarea ÅŸi redactarea tezei de doctorat se realizează conform regulilor stabilite la nivelul Scolii doctorale Interdisciplinară (Reguli de elaborare si redactare a tezei de doctorat).
INFRASTRUCTURA DE CERCETARE ÅžTIINÅ¢IFICÄ‚
Desfăşurarea activităţilor propriu-zise de cercetare-dezvoltare-inovare are loc, în special, din laboratoare care aparÅ£in departamentului de FabricaÅ£ie ÅŸi Management Industrial din cadrul Facultăţii de Mecanică ÅŸi Tehnologie ÅŸi Centrului Regional de Cercetare-Dezvoltare pentru materiale, procese ÅŸi produse inovatoare destinate industriei de automobile - CRC&D-Auto.
Pentru desfăşurarea unor activităţi de cercetare specifice, cadrele didactice ÅŸi studenÅ£ii-doctoranzi beneficiază de acces la infrastructura de cercetare unor institute de cercetare ÅŸi la cea a universităţilor implicate în tezele în cotutelă (Universitatea Politehnica din BucureÅŸti ÅŸi ENSTA Bretagne – FranÅ£a).
SUSŢINEREA FINANCIARĂ A ACTIVITĂŢILOR DE CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ
Pentru desfăşurarea activităţilor de cercetare ştiinţifică doctorală, formare profesională şi pentru diseminarea rezultatelor, doctoranzii beneficiază de mai multe surse de finanţare, după cum urmează :
- fonduri pentru participarea la conferinÅ£e ÅŸtiinÅ£ifice ÅŸi achiziÅ£ia de materiale ÅŸi obiecte de inventar necesarea desfăşurării activitătilor de cercetare, alocate din granturile doctorale obÅ£inute de universitate prin contract instituÅ£ional (locuri subvenÅ£ionate) ÅŸi din taxele de ÅŸcolarizare (locuri cu taxă), în valoare de minim 10% anual;
- fonduri pentru participarea la conferinÅ£e ÅŸtiinÅ£ifice, pentru studenÅ£ii doctoranzi angajaÅ£i ai UPIT, alocate pe baza „Procedurii operaÈ›ionale privind decontarea cheltuielilor de publicare È™i de participare la manifestări ÅŸtiinÅ£ifice”;
- fonduri pentru desfăşurarea activităţilor de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică, care pot fi obÅ£inute prin finanÅ£area cererilor depuse în CompetiÅ£ia Internă de Proiecte de Cercetare ÅžtiinÅ£ifică (CIPCS), conform „Procedurii operaÈ›ionale privind competiÈ›ia internă de proiecte de cercetare È™tiinÈ›ifică”.
Activităţile de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică de performanţă sunt stimulate pe baza „Procedurii operaÈ›ionale privind stimularea activității de cercetare È™tiinÈ›ifică ÅŸi creaÈ›ie universitară de excelenţă din Universitatea din PiteÈ™ti” ÅŸi a „Procedurii operaÈ›ionale privind stimularea tinerilor cercetători cu rezultate de excelenţă”.
MOBILITĂŢI INTERNAŢIONALE
La nivelul domeniului de doctorat Inginerie industrială sunt încheiate, prin intermediul Centrului pentru RelaÅ£ii InternaÅ£ionale ÅŸi Biroului ERASMUS (https://www.upit.ro/ro/international), 8 acorduri de mobilitate cu universități din străinătate care desfășoară activități de cercetare doctorală în acest domeniu. Aceste acorduri vizează mobilitatea studenÈ›ilor doctoranzi, care poate fi realizată în perioada studiilor doctorale, precum È™i a cadrelor didactice cu activităţi în acest domeniu.
Aceste acorduri vizează mobilitatea studenÈ›ilor doctoranzi, care poate fi realizată în perioada studiilor doctorale, precum È™i a cadrelor didactice cu activităţi în acest domeniu.
Informatii suplimentare despre mobilitati internationale.
ADMITERE
Admirerea la studiile universitare de doctorat se face pe baza Regulamentului de admitere în cadrul Universității din PiteÈ™ti, a Metodologiei privind organizarea ÅŸi desfăşurarea concursului de admitere la programele de studii universitare de doctorat din cadrul Școlilor doctorale ale Universității din PiteÈ™ti È™i a Regulamentului de organizare ÅŸi desfăşurare a studiilor universitare de doctorat în Åžcoala doctorală Inginerie industrială.
Concursul de admitere cuprinde o probă de specialitate, care constă în prezentarea orală - în faÅ£a unei comisii - a preocupărilor proprii de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică, a bibliografiei studiate ÅŸi a unei direcÈ›ii în care ar urma să fie finalizată teza de doctorat. Această prezentare este urmată de o discuÈ›ie clarificatoare cu membrii comisiei de admitere la studiile universitare de doctorat.
LINK-uri utile
IOSUD UPIT: Formulare utile
CCOC UPIT: Centrul de Consiliere ÅŸi Orientare în Carieră al Universităţii din PiteÅŸti
Biblioteca UPIT & Acces la resurse ştiinţifice
Manifestări ÅŸtiinÅ£ifice internaÅ£ionale din domeniul ingineriei industriale, organizate în România:
- ModTech: Modern Technologies in Industrial Engineering
- IManEE: Innovative Manufacturing Engineering & Energy International Conference
- ICAMat: International Conference on Advanced Manufacturing Technologies
- COSME: International Conference on Computing and Solutions in Manufacturing Engineering
- TIMA: Innovative Technologies for Joining Advanced Materials
Reviste ÅŸtiinÅ£ifice româneÅŸti, în domeniul ingineriei industriale, indexate BDI:
- Academic Journal of Manufacturing Engineering (https://www.ajme.ro/)
- International Journal of Modern Manufacturing Technologies (https://www.ijmmt.ro/)
- Buletinul Științific seria Autovehicule Rutiere (https://www.upit.ro/ro/cercetare-stiintifica/scientific-journals/buletinul-stiintific-seria-ar)
Actualizare 18.10.2022
PARTENERIAT ÎNTRE UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI, S.C. CARIERĂ FEROVIARĂ și S.C. CLUB FEROVIAR
PARTENERIAT ÎNTRE UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI, S.C. CARIERÄ‚ FEROVIARÄ‚ È™i S.C. CLUB FEROVIAR
Biblioteca Digitală a Universității din Pitești Bibliografii în format digital – un nou serviciu online oferit utilizatorilor - Ghid de acces -
Ghid de acces la Biblioteca Digitală a Universității din PiteÈ™ti Bibliografii în format digital – un nou serviciu online oferit utilizatorilor
UEFISCDI - Chestionar studenți
InformaÈ›ii studiul european EUROSTUDENT VIII În perioada următoare – martie-mai 2023 –, România va participa, prin Ministerul EducaÈ›iei, pentru a È™asea oarÄ...
GOLDPLAST Group
#GOLDPLAST had the honour to host in its plant Dr. Eng. Dumitru Chirlesan, Rector of the University of Pitesti, for the inauguration of the new production line in Topoloveni. We are proud to share ...
NOUTĂȚI ANOSR
NOUTĂȚI ANOSR Activitate_ANOSR_2015-2016 Adresă_ANOSR Universitatea din Pitești ANOSR_Viitorul_Implică_Studenții_15_obiective_pentru_educație Propuneri_ANOSR_Legea_bugetului_2017...