- Facultăți
- Facultatea de Științe ale Educatiei, Științe Sociale şi Psihologie
- Departamentul Psihologie și Științe ale Comunicării si Asistență socială
- Programe de master DPSCAS
- Psihologie clinica - evaluare si interventie
MASTER PSIHOLOGIE CLINICÄ‚ – EVALUARE ȘI INTERVENÈšIE
FINALIZARE STUDII-EXAMEN DE DISERTAÈšIE
PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT 2022-2024
PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT 2021-2023
PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT 2020-2022
PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT 2019-2021
PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT - CICLUL UNIVERSITAR 2018-2020
PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT - CICLUL UNIVERSITAR 2017-2019
Cadrul juridic de organizare şi funcţionare
Programul de studii universitare de master Psihologie clinică – evaluare È™i intervenÈ›ie funcÅ£onează în cadrul Universităţii din PiteÅŸti începând cu anul universitar 2011-2012, sub coordonarea Departamentului de Psihologie, Istorie È™i ȘtiinÈ›e ale Comunicării ÅŸi prin colaborarea cu alte departamente ale Universităţii din PiteÅŸti.
Masterul a fost acreditat conform Hotărârii Consiliului ARACIS din data 23.06.2011, prin OM nr. 4945/ 9.08.2012.
Misiunea programului de studii universitare de master – Psihologie clinică – evaluare È™i intervenÈ›ie
Misiunea specializării este didactică şi de cercetare ştiinţifică.
Programul de master în Psihologie clinică – evaluare È™i intervenÈ›ie face parte din domeniul de studii Psihologie. Prin planul de învăţământ, programele analitice ÅŸi obiectivele pe care ÅŸi le propune programul de master urmăreÈ™te să asigure o pregătire profesională avansată a masteranzilor în domeniul psihologiei clinice, în spiritul paradigmei scientist-practitioner.
Această misiune se reflectă în planul de învăţământ, astfel încât prin conÅ£inutul lui să se realizeze compatibilitatea curriculară în conÅ£inut cu alte facultăţi de profil din Uniunea Europeană.
Exercitarea profesiei de psiholog în specialitatea psihologie clinică se realizeaza in baza unui atestat de libera practica eliberat de catre Colegiul Psihologilor din Romania, Comisia de Psihologie Clinică È™i Psihoterapie, institutia care gestioneaza in baza reglementarilor legale in vigoare, serviciile profesionale oferite de psihologii romani.
Obiectivele generale ale programului de studii
Obiectivele specifice ale programului de master Psihologie clinică – evaluare È™i intervenÈ›ie urmăresc dezvoltarea abilităţilor necesare dobândirii competenÅ£elor profesionale.
La terminarea acestui program de studii, absolventul va trebui:
- să fie familiarizat cu aspectele legale, etice și profesionale ale practicii din domeniul psihologiei clinice;
- să realizeze un demers de cercetare în psihologie clinică
- să realizeze un psihodiagnostic clinic complet al funcțiilor psihice ale persoanei
- să proiecteze È™i să implementeze un program de intervenÈ›ie psihologică în psihologia clinică
Psihologul clinician are următoarele competenţe generale:
1. CunoaÅŸtere a bazei teoretice ÅŸi a eticii profesionale în psihologia clinică; 2. Psihodiagnostic ÅŸi evaluare clinică; 3. IntervenÅ£ie/asistenţă/consultanţă psihologică; 4. Cercetare; 5. EducaÅ£ie ÅŸi training (formare profesională).
CompetenÅ£ele prezentate sunt conÅ£inute în unităţile de competenţă caracteristice ocupaÅ£iilor de psiholog în specialitatea psihologie clinică, asistent de cercetare în psihologie clinică.
CompetenÅ£ele profesionale dobândite de către absolvenÅ£ii Programului de studii Psihologie clinică sunt:
• Operarea cu concepte fundamentale în domeniul psihologiei clinice,
• Proiectarea È™i realizarea unui demers de cercetare în psihologie clinică,
• Evaluarea critică a situaÅ£iilor problematice ÅŸi a soluÅ£iilor posibile în psihologie clinică,
• Evaluarea psihologică clinică a individului,
• Proiectarea ÅŸi realizarea intervenÅ£iilor psihologice clinice,
• RelaÅ£ionarea ÅŸi comunicarea interpersonală specifică domeniului psihologiei clinice,
Competenţe transversale:
• Exercitarea sarcinilor profesionale conform principiilor deontologice specifice în exercitarea profesiei,
• Aplicarea tehnicilor de muncă eficientă în echipă multidisciplinară pe diverse paliere ierarhice,
• Autoevaluarea nevoilor de formare continuă în vederea adaptării competenÅ£elor profesionale la dinamica contextului social.
La sfârÅŸitul ciclului de studii universitare de master cu durata de 2 ani, absolvenÅ£ii primesc Diploma de master în psihologie clinică – evaluare È™i intervenÈ›ie ÅŸi competenÅ£ele necesare pentru a susÈ›ine examenul pentru treapta de specializare psiholog clinician autonom, în raport cu prevederile Legii 213 ÅŸi reglementărilor Colegiului Psihologilor din România.
Supervizarea, în vederea obÅ£inerii atestatului de liberă practică autonomă, se realizează prin studii masterale, cursuri postuniversitare sau formări profesionale oferite de instituÅ£ii agreate de Colegiul Psihologilor din România.
Ariile de competenţă dobândite în facultate permit practicarea profesiei de psiholog în următoarele specializarea Psiholog clinician în: spitale, policlinici, sanatorii, clinici de recuperare, forme independente de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică.
AbsolvenÅ£ii programului de studii universitare de master vor accesa următoarele ocupaÅ£ii posibile conform „Clasificării OcupaÅ£iilor din România” – ISCO – 08: Asistent universitar - 231001; ConferenÅ£iar universitar - 231002; Expert centre de perfecÅ£ionare - 231003; Lector universitar - 231004; Profesor universitar - 231006; Formator - 241205; Formator de formatori - 241207; Psiholog în specialitatea psihologie clinică - 244501; Psiholog - 244511; Cercetător în psihologie - 258501; Asistent de cercetare în psihologie – 258502.
CunoÅŸtinÅ£ele, abilităţile È™i competenÅ£ele dobândite în cursul facultăţii au permis absolvenÅ£ilor să se angajeze pe piaÅ£a muncii, să dezvolte o afacere proprie, să continue studiile universitare în ciclul următor ÅŸi să înveÅ£e permanent.
Personalul didactic al programului de master Psihologie clinică – evaluare È™i intervenÈ›ie
Personalul programului de master Psihologie clinică – evaluare È™i intervenÈ›ie este format din 10 cadre didactice universitare: 1 profesor, 4 conferenÅ£iari, 5 lectori.
Dintre cele 10 cadre didactice cu activităţi în cadrul programului de master, sunt 9 cadre didactice titulare ÅŸi 1 cadru didactic asociat.
Titularii de disciplină au titlul ÅŸtiinÅ£ific de doctor în domeniile disciplinelor din posturile ocupate. Toate cadrele didactice titulare în Universitatea din PiteÅŸti, cu activităţi în cadrul programului de master, au pregătire pedagogică atestată.
Titularii de disciplină au elaborat cursuri, îndrumare de lucrări/proiecte sau alte lucrări necesare desfăşurării procesului de învăţământ, care acoperă programele analitice ale disciplinelor din post.
Continutul procesului de invatamant
Procesul de învăţământ pentru programul de master Psihologie clinică – evaluare È™i intervenÈ›ie cu durata de 2 ani se desfăşoară pe baza planului de învăţământ. Acest plan a fost elaborat astfel încât să respecte criteriile impuse de standardele ARACIS.
Pentru efectuarea vizitelor ÅŸi a stagiilor de practică, universitatea a încheiat convenÅ£ii ferme de colaborare cu organizaÅ£ii din judeÅ£ul ArgeÅŸ.
Admiterea
La programul de master Psihologie clinică – evaluare È™i intervenÈ›ie, recrutarea studenÅ£ilor se face prin proceduri de admitere proprii. În ultimii 5 ani, numărul de studenÅ£i înmatriculaÅ£i în anul I master a variat între 40 ÅŸi 50. Pentru admiterea în anul I universitar 2016-2017 modalitatea de clasificare la concursul de admitere a fost următoarea:
40% nota examen (sustinerea unui interviu motivational);
30% media la examenul de licenta;
30% media multianuala a anilor de studiu la licenta
PARTENERIAT ÎNTRE UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI, S.C. CARIERĂ FEROVIARĂ și S.C. CLUB FEROVIAR
PARTENERIAT ÎNTRE UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI, S.C. CARIERÄ‚ FEROVIARÄ‚ È™i S.C. CLUB FEROVIAR
Biblioteca Digitală a Universității din Pitești Bibliografii în format digital – un nou serviciu online oferit utilizatorilor - Ghid de acces -
Ghid de acces la Biblioteca Digitală a Universității din PiteÈ™ti Bibliografii în format digital – un nou serviciu online oferit utilizatorilor
UEFISCDI - Chestionar studenți
InformaÈ›ii studiul european EUROSTUDENT VIII În perioada următoare – martie-mai 2023 –, România va participa, prin Ministerul EducaÈ›iei, pentru a È™asea oarÄ...
Al 10-lea Congres al Matematicienilor Români, Universitatea din Pitești, 30 iunie - 5 iulie 2023
Universitatea din PiteÈ™ti va găzdui, în perioada 30 iunie - 5 iulie 2023, cel de-al 10-lea Congres al Matematicienilor Români, congres organizat în comun de SecÈ›...
Care sunt veniturile medii ale unui student român? Care sunt caracteristicile generale ale unui student care ia bursă? Ce proporție a studenților lucrează în timpul facultății și în ce fel l
Care sunt veniturile medii ale unui student român? Care sunt caracteristicile generale ale unui student care ia bursă? Ce proporÈ›ie a studenÈ›ilor lucrează în timpul facultăț...
TABERE STUDENȚEȘTI 2023
Perioada de depunere a cererilor este 24.05 – 14.06.2023 Pentru nai nulte detalii accesaÈ›i link-ul https://www.upit.ro/ro/relatii-cu-mediul-socio-economic/stud/tabere-studentesti1
GOLDPLAST Group
#GOLDPLAST had the honour to host in its plant Dr. Eng. Dumitru Chirlesan, Rector of the University of Pitesti, for the inauguration of the new production line in Topoloveni. We are proud to share ...
NOUTĂȚI ANOSR
NOUTĂȚI ANOSR Activitate_ANOSR_2015-2016 Adresă_ANOSR Universitatea din Pitești ANOSR_Viitorul_Implică_Studenții_15_obiective_pentru_educație Propuneri_ANOSR_Legea_bugetului_2017...