Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

PROIECT COMPLEX

PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0332

CreÈ™terea capacității instituÈ›ionale de cercetare bioeconomică pentru exploatarea inovatoare a resurselor vegetale autohtone, în vederea obÈ›inerii de produse horticole cu valoare adăugată ridicată - BIOHORTINOV

 

1. REZUMATUL ETAPEI I

PROIECTUL COMPONENT 1. Etapa 1 a proiectului a constat într-o analiză detaliată a metodelor de detecÈ›ie a stresului hidric È™i biocenotic raportându-ne la cele mai recente rezultate ale cercetărilor È™tiinÈ›ifice în domeniu, precum È™i în elaborarea specificaÈ›iilor tehnice pentru senzorii componenÈ›i din platforma de senzori. Livrabilele obÈ›inute:

  • pentru Activitatea 1.1 - un raport È™tiinÈ›ific comun privind condiÈ›iile de apariÈ›ie È™i modul de manifestare a stresului hidric È™i biocenotic din pomicultură È™i viticultură.
  • la Activitatea 1.2 a rezultat un raport È™tiinÈ›ific È™i tehnic comun privind metodele folosite, setul de parametri ce vor fi monitorizaÈ›i, echipamentele electronice ce ar trebui să facă parte din sistemul de monitorizare în depistarea stresului hidric È™i biocenotic din pomicultură È™i viticultură.
  • la Activitatea 1.3 s-a elaborat un raport È™tiinÈ›ific È™i tehnic comun privind metodele de avertizare È™i totalitatea acÈ›iunilor ce ar trebui întreprinse pentru diminuarea condiÈ›iilor de apariÈ›ie a stresului hidric È™i biocenotic din pomicultură È™i viticultură. Pe parcursul acestei etape au avut loc întâlniri de lucru bilunare între parteneri, în care s-au dezbătut aspectele È™tiinÈ›ifice È™i tehnice ce privesc soluÈ›ionarea obiectivelor acestei etape È™i ale obiectivelor generale ale proiectului.

 

PROIECTUL COMPONENT 2. În România, horticultura reprezintă o activitate importantă, generatoare de venituri ÅŸi de bunăstare. Datorită diversităţii pedo-climatice din Å£ara noastră, numeroase specii pomicole ÅŸi viÅ£a de vie întâlnesc condiÅ£ii propice pentru a fi cultivate. Diversitatea solurilor È™i a condiÈ›iilor climatice È™i variaÈ›iile acestora sunt, de asemenea, foarte favorabile pentru o gamă largă de boli, dăunători, È™i care pot genera pierderi economice importante. În contextul schimbărilor climatice anuale, se resimte pregnant nevoia unor cercetări interdisciplinare integrate privind modernizarea tehnologiilor de cultură, influenÈ›a modificărilor climatice, diagnoza rapidă ÅŸi avertizarea în timp real a daunelor potenÅ£iale generate de lipsa apei ÅŸi agenÅ£ii de dăunare specifici, având ca scop optimizarea procesului de avertizare a tratamentelor fitosanitare adecvate, precum ÅŸi a momentelor ÅŸi normelor de udare în plantaÅ£iile pomicole ÅŸi viticole. Răspunsurile fiziologice ale pomilor ÅŸi viÅ£ei de vie la stress-ul hidric sunt dinamice, deoarece la creÈ™terea nivelului stresului hidric creÈ™te È™i intensitatea răspunsului. Principalii factori de care depinde adaptarea plantelor la stress-ul hidric sunt specia, vârsta, fenologia, transpiraÅ£ia, potenÅ£ialul fotosintetic etc. În cadrul biocenozelor pomicole ÅŸi viticole, principalii factori de stress biocenotic sunt: bolile de natură bacteriană sau fungică, bolile virale, micoplasmozele, dăunătorii ÅŸi buruienile, care afectează componentele principale ale biocenozelor È™i performanÅ£ele acestora. Speciile fructifere pot fi afectate de atacul a peste 144 agenÅ£i patogeni ÅŸi peste 121 dăunători principali ÅŸi înfruntă concurenÅ£a pentru resursele naturale din partea a numeroase specii de buruieni mono ÅŸi dicotile. Biocenozele viticole pot fi atacate de o serie de agenÅ£i patogeni de origine micotică ÅŸi bacteriană ÅŸi de un număr de peste 70 de virusuri ÅŸi numeroÅŸi dăunători majori. Cuantificarea cât mai precisă a stress-ului biocenotic, produs de agenÅ£i de dăunare culturilor pomicole, implică definirea ÅŸi validarea unui set de indicatori pentru diagnoza timpurie ÅŸi prognozarea stressului biocenotic în plantaÅ£ii, acÅ£iuni de mare importanţă pentru păstrarea sănătăţii ÅŸi creÅŸterea performanÅ£elor biocenozelor pomicole ÅŸi viticole. În ultimii ani au apărut ÅŸi au fost testate dispozitive complexe, independente energetic, care integrează produsele feromonale, dispozitive opto-electronice, TIC, telefonia mobilă ÅŸi transmisia automată a datelor, care contribuie la detecÅ£ia dăunătorilor ÅŸi a dinamicii populaÅ£iilor acestora în timp real ÅŸi la aplicarea unor tehnologii de cultură de precizie. O mai bună înÈ›elegere a efectelor combinării stressului abiotic cu stressul biotic are o mare importanță È™i ar permite orientarea strategiilor de gestionare a agriculturii pentru a asigura dezvoltarea durabilă a producÈ›iei pomicole ÅŸi viticole.

În cadrul Proiectului component 2 - etapa 1/2018 au fost obÈ›inute următoarele livrabile:

1 Studiu privind stress-ul hidric ÅŸi biocenotic din pomicultură; 1 Studiu privind stress-ul hidric ÅŸi biocenotic din viticultură; 2 modele experimentale în pomicultură (1 la ICDP PiteÅŸti ÅŸi 1 la SCDP ConstanÅ£a); 2 modele experimentale în viticultură, la INCDBH ÅžtefăneÅŸti) ÅŸi 1 proiect prototip pentru diagnoza timpurie ÅŸi monitorizarea stresului hidric ÅŸi biocenotic (schema bloc, părÅ£i componente, descriere) la Univesitatea din PiteÅŸti, Facultatea de Electronică, ComunicaÅ£ii ÅŸi Calculatoare (CCMSPS).

 

PROIECTUL COMPONENT 3. În ultimele decenii, în domeniul È™tiinÈ›ific s-a prezentat un mare interes în obÈ›inerea È™i caracterizarea arhitecturilor nanometrice obtinute prin „chimie verde”, în scopul de a reduce sau elimina utilizarea È™i generarea de substanÈ›e periculoase pentru sănătatea umană È™i mediul înconjurător. Au fost dezvoltate È™i sintetizate nanoparticule cu diferite compoziÈ›tii, forme, mărimi È™i polidispersie controlată cu aplicaÈ›ii diverse: agricultură, medicină, farmacie etc.

Din această perspectivă, proiectul propune o abordare absolut inovatoare È™i originală pentru obÈ›inerea  de extracte È™i arhitecturi nanometrice fitosintetizate (nanoparticule mono È™i bimetalice de argint, aur, cupru, nichel) cu aplicaÈ›ii practice într-un domeniu de importanță deosebită la nivel naÈ›ional: combaterea principalelor boli micotice care afectează cultura viÈ›ei-de-vie È™i cultura mărului (două dintre culturile naÈ›ionale de importanță deosebită). La nivel global se poate observa o concentrare a eforturilor pentru studiul efectului extractelor de plante asupra calității È™i termenului de valabilitate al diferitelor culturi de fructe È™i legume. InfecÈ›iile fungice reprezintă una dintre principalele cauze ale pierderilor economice suferite în acest domeniu, atât pe perioada de vegetaÈ›ie, cât È™i post-recoltare. Datele de literatură prezintă efectul antifungic al diferitelor tipuri de extracte naturale (obÈ›inute utilizând diverse tehnici de extracÈ›ie, diverÈ™i solvenÈ›i etc.) precum È™i posibilitățile de aplicare ale acestora în domeniul protecÈ›iei diverselor culturi în special în perioada post-recoltă).

În acest context, în cadrul Proiectului component 3 - etapa 1/2018 au fost obÈ›inute următoarele livrabile:

  • raport privind colectarea È™i prelucrarea materialului vegetal, localizarea GPS, pregătirea È™i înregistrarea exemplarelor voucher, caracterizarea biotopului;
  • raport de evaluare a materialului vegetal colectat;
  • metodologie de laborator privind obÈ›inerea È™i caracterizarea analitică a extractelor È™i amestecurilor nanostrucurate.
  • metodologie de laborator privind caracterizarea extractelor naturale È™i amestecurilor nanostructurate din punct de vedere al toxicității;
  • studiu privind impactul extractelor asupra bolilor din cultura mărului;
  • raport de testare a eficacității extractelor vegetale È™i amestecurilor nanostructurate asupra principalelor boli care afectează cultura mărului;
  • raport privind compuÈ™ii bioactivi cu rol fitoterapeutic în combaterea agenÅ£ilor patogeni ai viÈ›ei-de-vie;
  • raport privind efectul fitoterapeutic al extractelor vegetale È™i al amestecurilor nanostructurate asupra principalelor boli micotice ale viÈ›ei-de-vie;
  • metodologie de laborator privind caracterizarea extractelor naturale È™i a amestecurilor nanostructurate din punct de vedere al eficienÈ›ei antimicrobiene in vitro.

De asemenea, partenerii au realizat diseminarea rezultatelor proiectului prin participarea la manifestări È™tiinÈ›ifice internaÈ›ionale, redactarea de lucrări È™tiinÈ›ifice È™i participarea la târgurile È™i expoziÈ›iile internaÈ›ionale de invenÈ›ii, organizarea de workshop-uri. 

În cadrul PROIECTULUI COMPONENT 4, Etapa 1 – Studiu privind realizarea unor procedee de procesare avansata a resurselor vegetale provenite din pomicultură È™i viticultură, pentru obÈ›inerea unor produse nutraceutice cu valoare adăugată ridicată au fost îndeplinite următoarele obiective specifice:

1.1 studiu privind procesarea avansată a plantelor prin tehnici de extracţie asistate cu microunde;

1.2 studiu privind procesarea avansată a plantelor prin tehnici de extracţie cu fluide supercritice;

1.3 studiu privind procesarea avansată a plantelor prin tehnici de extracţie asistate cu ultrasunete;

1.4 studiu teoretic privind identificarea compuşilor bioactivi cu potenţial nutraceutic din resursele vegetale provenite din pomicultură şi viticultură;

1.5 formularea unor produse nutraceutice cu conţinut standardizat de compuşi bioactivi rezultaţi din procesarea avansată a resurselor vegetale provenite din pomicultură şi viticultură;

1.6 formularea unei metodologii de caracterizare fizico-chimică a compuÅŸilor bioactivi cu potenÅ£ial nutraceutic rezultaÅ£i din etapele de procesare avansată a resurselor vegetale provenite din pomicultură ÅŸi viticultură în vederea validării tehnologiilor,

fiind îndepliniÈ›i în totalitate indicatorii de rezultat asumaÈ›i, respectiv: 4 Studii; 1 DocumentaÅ£ie metodologie; 1 Plan de experimentare.

 

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.