Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Domnul conferențiar universitar doctor Sergiu I. Nicolaescu,

a fost o personalitate polivalentă, cu o bogată activitate literară, gazetărească și didactică, cu un parcurs profesional remarcabil, pe măsura pregătirii și a seriozității domniei sale.

Universitatea din PiteÈ™ti a pierdut un profesor remarcabil, dintre aceia de care învățământul superior românesc are mare nevoie astăzi, mai mult ca oricând.

Sergiu I. Nicolaescu, părintele specializării Jurnalism de la Universitatea din PiteÈ™ti, a înfiinÈ›at acest program de licență în anul 2000, cu sprijinul altor profesori vizionari, precum Nicolae Barbu, în ciuda greutăților vremii, cu resurse insuficiente, dar cu o dorință imensă de a dezvolta È™i la PiteÈ™ti o È™coală de gazetărie. A călăuzit paÈ™ii multor generaÈ›ii de studenÈ›i, a format profesioniÈ™ti într-ale presei, dintre care unii au devenit dascăli ai catedrei de Jurnalism, a fost mentorul tinerilor profesori din colectivul de la Jurnalism, motive pentru care domnul profesor Sergiu I. Nicolaescu È™i-a câÈ™tigat un loc de seamă în panoplia dascălilor Universității din PiteÈ™ti.

Omul Sergiu I. Nicolaescu avea o blândeÈ›e a vocii, a spiritului È™i a gândului. Era un erudit, un fin analist al lumii È™i al vieÈ›ii în ansamblu, un caracter puternic, care a luptat pentru fiecare zi de viață cu o lungă È™i chinuitoare boală, aÈ™a cum a luptat pentru fiecare lucru în care a crezut. Nu s-a temut de contestatari, de blamrea confraÈ›ilor, a promovat tinerii valoroÈ™i atât în literatură, gazetărie, cât È™i în învățământ. Întâlnirile cu Sergiu I. Nicolaescu, în sala de curs, la o cafea sau la cenaclu, erau o minunată lecÈ›ie de istorie, artă, gazetărie, teatru ori literatură È™i critică literară. Avea un sfat bun È™i o vorbă de duh pentru fiecare. A fost un privilegiu să-l avem în comunitatea noastră academică. A fost un privilegiu că l-am întâlnit pe profesorul Sergiu I. Nicolaescu.

Conducerea Universităţii din PiteÅŸti ÅŸi a Facultăţii de ȘtiinÅ£e ale EducaÅ£iei, ȘtiinÅ£e Sociale È™i Psihologie îÅŸi exprimă regretul profund pentru pierderea unui reprezentant de seamă al comunităţii academice piteÅŸtene.

 

Scurtă biografie

Sergiu I. Nicolaescu s-a născut la 27 ianuarie 1942, în FoleÈ™ti, judeÅ£ul Vâlcea. A absolvit Liceul teoretic din Horezu (1959) ÅŸi Facultatea de Limba ÅŸi literatura română din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din IaÅŸi (1964). Doctoratul în Filologie a fost susÈ›inut în anul 1984, avându-l drept conducător ÅŸtiinÅ£ific pe profesorul Dim. Păcurariu. Åži-a început cariera ca profesor la Åžcoala Brezoi (1964-1965), apoi a fost: metodist la Palatul Culturii PiteÅŸti (1965-1967), referent literar la Teatrul „Al. Davila” din PiteÈ™ti (1967-1968), redactor cultural, secretar general de redacÅ£ie la ziarul Secera ÅŸi ciocanul din PiteÅŸti (1968-1972), secretar general de redacÅ£ie, redactor-ÅŸef adjunct ÅŸi redactor-ÅŸef al revistei ArgeÅŸ (1972-1990). Redactor la Editura Vlasie (1990-1991), redactor-ÅŸef al revistei Cultura (1990-1995), editor ÅŸi conducător al publicaÅ£iilor Lumină lină (1990-1994), Dor (1990), Păstorul Ortodox (1995-1996), redactor asociat la revista Calende, colaborator permanent al Editurii Paralela 45. Cercetător ÅŸtiinÅ£ific (1995-2003) la Muzeul JudeÅ£ean ArgeÅŸ. Din anul 2000 a fost lector, conferenÈ›iar universitar ÅŸi ÅŸef al Catedrei de Jurnalism ÅŸi Comunicare din cadrul Universităţii din PiteÅŸti, ulterior prodecan al Facultății de ȘtiinÈ›e Socio-Umane. Dintre cărÅ£ile publicate, amintim: Solaritatea poeziei româneÅŸti - istoria unui motiv literar (Editura Paralela 45, PiteÅŸti, 1997), Literatura văzută de la PiteÅŸti (PiteÅŸti, 1999), Rugăciunile poeÅ£ilor (Editura Paralela 45, 2000), Local ÅŸi naÅ£ional (Editura Euro, 2002), Introducere în istoria culturii româneÈ™ti (2003), C. Dobrescu-ArgeÅŸ. În toiul furtunii. Discursuri parlamentare (antologie, studiu introductiv, PiteÅŸti, 2004), Incursiuni în istoria presei româneÈ™ti (2004), DicÅ£ionar subiectiv de literatură. ARGEȘ (2012).

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.