Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Domnul conferențiar universitar doctor Sergiu I. Nicolaescu,

a fost o personalitate polivalentă, cu o bogată activitate literară, gazetărească și didactică, cu un parcurs profesional remarcabil, pe măsura pregătirii și a seriozității domniei sale.

Universitatea din Pitești a pierdut un profesor remarcabil, dintre aceia de care învățământul superior românesc are mare nevoie astăzi, mai mult ca oricând.

Sergiu I. Nicolaescu, părintele specializării Jurnalism de la Universitatea din Pitești, a înființat acest program de licență în anul 2000, cu sprijinul altor profesori vizionari, precum Nicolae Barbu, în ciuda greutăților vremii, cu resurse insuficiente, dar cu o dorință imensă de a dezvolta și la Pitești o școală de gazetărie. A călăuzit pașii multor generații de studenți, a format profesioniști într-ale presei, dintre care unii au devenit dascăli ai catedrei de Jurnalism, a fost mentorul tinerilor profesori din colectivul de la Jurnalism, motive pentru care domnul profesor Sergiu I. Nicolaescu și-a câștigat un loc de seamă în panoplia dascălilor Universității din Pitești.

Omul Sergiu I. Nicolaescu avea o blândețe a vocii, a spiritului și a gândului. Era un erudit, un fin analist al lumii și al vieții în ansamblu, un caracter puternic, care a luptat pentru fiecare zi de viață cu o lungă și chinuitoare boală, așa cum a luptat pentru fiecare lucru în care a crezut. Nu s-a temut de contestatari, de blamrea confraților, a promovat tinerii valoroși atât în literatură, gazetărie, cât și în învățământ. Întâlnirile cu Sergiu I. Nicolaescu, în sala de curs, la o cafea sau la cenaclu, erau o minunată lecție de istorie, artă, gazetărie, teatru ori literatură și critică literară. Avea un sfat bun și o vorbă de duh pentru fiecare. A fost un privilegiu să-l avem în comunitatea noastră academică. A fost un privilegiu că l-am întâlnit pe profesorul Sergiu I. Nicolaescu.

Conducerea Universităţii din Piteşti şi a Facultăţii de Știinţe ale Educaţiei, Știinţe Sociale și Psihologie îşi exprimă regretul profund pentru pierderea unui reprezentant de seamă al comunităţii academice piteştene.

 

Scurtă biografie

Sergiu I. Nicolaescu s-a născut la 27 ianuarie 1942, în Folești, judeţul Vâlcea. A absolvit Liceul teoretic din Horezu (1959) şi Facultatea de Limba şi literatura română din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1964). Doctoratul în Filologie a fost susținut în anul 1984, avându-l drept conducător ştiinţific pe profesorul Dim. Păcurariu. Şi-a început cariera ca profesor la Şcoala Brezoi (1964-1965), apoi a fost: metodist la Palatul Culturii Piteşti (1965-1967), referent literar la Teatrul „Al. Davila” din Pitești (1967-1968), redactor cultural, secretar general de redacţie la ziarul Secera şi ciocanul din Piteşti (1968-1972), secretar general de redacţie, redactor-şef adjunct şi redactor-şef al revistei Argeş (1972-1990). Redactor la Editura Vlasie (1990-1991), redactor-şef al revistei Cultura (1990-1995), editor şi conducător al publicaţiilor Lumină lină (1990-1994), Dor (1990), Păstorul Ortodox (1995-1996), redactor asociat la revista Calende, colaborator permanent al Editurii Paralela 45. Cercetător ştiinţific (1995-2003) la Muzeul Judeţean Argeş. Din anul 2000 a fost lector, conferențiar universitar şi şef al Catedrei de Jurnalism şi Comunicare din cadrul Universităţii din Piteşti, ulterior prodecan al Facultății de Științe Socio-Umane. Dintre cărţile publicate, amintim: Solaritatea poeziei româneşti - istoria unui motiv literar (Editura Paralela 45, Piteşti, 1997), Literatura văzută de la Piteşti (Piteşti, 1999), Rugăciunile poeţilor (Editura Paralela 45, 2000), Local şi naţional (Editura Euro, 2002), Introducere în istoria culturii românești (2003), C. Dobrescu-Argeş. În toiul furtunii. Discursuri parlamentare (antologie, studiu introductiv, Piteşti, 2004), Incursiuni în istoria presei românești (2004), Dicţionar subiectiv de literatură. ARGEȘ (2012).

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.