Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Domeniul de licență Științe ale comunicării

Programul de studii Jurnalism

ACREDITAT - Zi - 3 ani

Ocupaţii posibile conform COR: Comentator publicist - 245102; Corector - 245103; Corespondent special (ţară şi străinătate) - 245104; Editorialist - 245108; Fotoreporter - 245109; Lector presă / editură - 245110; Publicist comentator - 245112; Reporter - 245114; Reporter operator - 245115; Secretar de emisie - 245117; Secretar de redacţie - 245118; Secretar responsabil de agenţie - 245119; Tehnoredactor - 245121; Comentator radio tv - 245126; Redactor rubrică - 245128; Realizator emisiuni rtv - 245512; Producător rtv (ştiri) - 245521; Editor rtv (ştiri) - 245522;

Noi ocupaţii propuse pentru a fi incluse in COR: specialist în informare publică, specialist monitorizare media; consultant media, referent de specialitate în comunicare i relaii publice, editor, fotoeditor, cameraman, producător, editor-imagine, moderator, prezentator, redactor-online, editor-online, corespondent TV

 

PREZENTAREA SPECIALIZĂRII - ISTORIC

 

Planuri de învățământ 

Plan de învățământ - ciclul universitar 2022-2025

Plan de învățământ - ciclul universitar 2021-2024

Plan de învățământ - ciclul universitar 2020-2023

Plan de învățământ 2019-2022

Plan de învățământ - ciclul universitar 2018-2021

Plan de învățământ - ciclul universitar 2017-2020

Plan de învățământ - ciclul universitar 2016-2019

PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT 2015-2018

 

Finalizare studii Jurnalism

TEMATICA ȘI BIBLIOGRAFIA PENTRU LICENTA - JURNALISM

Ghid de redactare a lucărilor de licență/disertație la programele de studii Jurnalism 

 

FISE DE DISCIPLINA - JURNALISM - LICENTA

ANUL I, semestrul I

Introducere (fundamente ale) în sistemul mass media

Introducere (fundamente ale) științele comunicării

Genurile presei (presă scrisă)

Tehnici de lucru specializate (presă scrisă)

Management de proiect și inovare

Organizare de evenimente

Comunicare politică

Limba engleză I

Limba franceza I

Educație fizică și sport I *

ANUL I, semestrul II

Metode de cercetare în științele sociale

Gândire critică

Tehnici de redactare

Semiotica

Jurnalism aplicat (presă scrisă) 1

Jurnalism aplicat (presă online) 1

Istoria culturii

Instituții politice

Limba engleză II

Limba franceza II

Educație fizică și sport I *

ANUL II, semestrul I

Etica

Introducere în relaţii publice

Genurile presei (radio)

Tehnici de investigare jurnalistică

Tehnici de colectare a informațiilor

Jurnalism aplicat (presă scrisă) 2

Jurnalism aplicat (presă online) 2

Limba engleză III

Limba franceza III

Educație fizică *

 

ANUL II, semestrul II

Producția în mass-media (radio)

Producția în mass-media (TV)

Fotojurnalism

Tehnici de lucru specializate (radio)

Producția în mass-media (agenții de presă)

Producția în mass-media (presă scrisă)

Jurnalism aplicat (radio) 1

Jurnalism aplicat (TV) 1

Limba engleză IV

Limba franceza IV

Educație fizică *

 

ANUL III, semestrul I

Genurile presei (online)

Introducere în publicitate

Genurile presei (TV)

Tehnici de lucru specializate (televiziune)

Jurnalism aplicat (radio) 2

Jurnalism aplicat (TV) 2

Istoria presei

Presa și actualitatea

ANUL III, semestrul II

Deontologie profesională

Multimedia

Tehnici de lucru specializate (presă online)

Producția în mass-media (online)

Tehnici de lucru specializate (agenții de presă)

Elaborarea și redactarea lucrării de licență

Legislaţie în domeniul comunicării

Comunicare interculturală

Etică și integritate academică

*** 

Domeniul de licență Științele comunicării, specializarea Jurnalism, din cadrul Universității din Pitești a luat ființă prin H.G. 1215/12.07.2000. Absolvenții secției Jurnalism au demonstrat că sunt bine integrați pe piața muncii datorită legăturilor strânse dintre facultate și mass-media locale, precum și cu instituțiile de cultură și artă din Argeș și din țară.

Planul de învățământ este structurat pe o durată a studiilor de trei ani, conform Procesului de la Bologna, și este acordat cerințelor Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

Printre cursurile de bază predate la această secție se regăsesc: Tehnici de redactare a textului jurnalistic, Producția emisiunii radio, Producție de televiziune, Genurile presei, Tehnici de redactare, Tehnici de comunicare, Jurnalism online, Relații publice, Publicitate, Fotojurnalism, Paginarea ziarului, Managementul instituțiilor de presă/publicitate/PR, Strategii conversaționale în limbile engleză/franceză ș.a.

Jurnalismul are în dotare laboratoare pentru Multimedia (Internet, Radio, TV) și Laborator Foto. Laboratoarele sunt dotate cu reportofoane, camere de filmat, camere foto, calculatoare, masă de montaj, aparatură foto etc. La toate cele mai sus menționate se adaugă și un laborator de Presă Scrisă unde este elaborată și concepută, de către studenți, revista Juventus.

În fiecare an, studenții acestei specializări se implică  în numeroase evenimente promovate și de presă: Sesiunea de Comunicări Științifice „Cercetarea științifică studențească în mileniul III”;  expoziție concurs de fotografie; întalniri și dezbateri ale studenților cu ziariști din presa locală și centrală; concursul de scriitură „Săptamâna Știrii”; stagii de practica în instituții media locale; seminarul organizat cu ocazia Zilei Libertății Presei (3 mai), unde studenții dezbat problemele actuale ale breslei, împreună cu jurnaliști locali;  expoziție de presă dedicată zilei de 3 mai; editarea lunară a revistei Juventus.

Jurnalismul este prima specializare din cadrul Facultății de Știinte Socio-Umane care a trimis studenți în centre universitare europene prin programul Erasmus-Socrates, actualmente prin programul Erasmus+. Studenții care au beneficiat de aceste burse lucrează acum în importante centre naționale și locale.

Specializarea Științele comunicării - Jurnalism este prima specializare de profil înființată în Pitești, în anul 2000, fiind recunoscută pe plan național și internațional drept un spațiu al formării profesionale la cele mai înalte standarde.

Specializarea Științele comunicării - Jurnalism  este acreditată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) și oferă posibilitatea formării profesionale pentru mass-media (radio, televiziune, presa scrisă, presa de agenție, jurnalism online) și pentru relații publice și publicitate.

Toate diplomele eliberate sunt recunoscute oficial; majoritatea absolvenților se integrează profesional in instituțiile mass-media din România, naționale sau locale (posturi de radio si televiziune, publice și particulare, publicații print și online, agenții de știri etc.), agenții de publicitate, departamente de PR, departamente de comunicare.

Oferta educațională este variată și modernă. Studenții noștri pot studia discipline precum: Tehnici de redactare a textului jurnalistic, Producția emisiunii radio, Producție de televiziune, Genurile presei, Tehnici de redactare, Tehnici de comunicare, Jurnalism online, Relații publice, Publicitate, Fotojurnalism, Paginarea ziarului, Managementul instituțiilor de presă/publicitate/PR, Strategii conversaționale în limbile engleză/franceză ș.a.

Noi punem accent pe activitatea individuală a studenților în laboratoarele noastre, la seminarii de lucru în Radio, TV, Internet, foto, multimedia. Pe parcursul semestrelor, dar și în timpul verii studenții au posibilitatea să lucreze voluntar sau part-time în redacțiile publicațiilor locale argeșene, în radio sau televiziune, cu sprijinul și la recomandarea cadrelor didactice.

Profesorii facultății încurajează spiritul întreprinzător, inițiativele de dezvoltare personală, comunicativitatea și capacitatea de lucru în echipă a studenților, calități necesare viitorilor angajați pe o piață a muncii asaltată de cerere și cu resurse deschise doar celor cu abilități și competențe reale.

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.