Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Doamna profesor universitar doctor Liliana Ezechil

a fost o personalitate de prim rang a domeniului Ştiinţelor educaţiei, de o tinereţe spirituală şi pasiune pentru profesia didactică greu de egalat, permanent implicată şi neostoită în promovarea valorilor educaţiei şi în afirmarea identităţii domeniului Ştiinţelor educaţiei în cadrul comunităţilor ştiinţifice şi profesionale. Indiferent de dificultăţile întâmpinate, domnia sa a reuşit să îşi lase amprenta personală şi profesională atât la nivel naţional, cât şi internaţional, contribuind, totodată, la dezvoltarea profesională a unei întregi generaţii care încearcă să îi calce pe urme.

          Prin rezultatele domniei sale, cu tenacitate, dedicare şi inteligenţă, atât în calitate de director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, cât şi ca decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, d-na profesor Liliana Ezechil a creat şi consolidat la Universitatea din Piteşti o Şcoală de Pedagogie, i-a conferit identitate şi anvergură prin direcţiile de cercetare inaugurate şi realizate, prin programele de formare a personalului didactic, prin relaţiile academice dinamice cu facultăţile de profil şi organizaţiile ştiinţifice naţionale şi internaţionale; şi nu în ultimul rând, prin selecţia, promovarea şi asistenţa acordată cu generozitate evoluţiei profesional-ştiinţifice a colaboratorilor tineri.

          Domnia sa a transpus cu adevărat, în practică, conceptul de mentorat, pe care l-a promovat şi care reprezintă unul dintre elementele identificatoare pentru comunitatea pedagogică piteşteană. Există mulţi profesori, dar puţini mentori care reuşesc să creeze premisele şi contextul pentru ca generaţiile următoare să poată creşte, însă doamna profesor a reuşit să realizeze acest lucru din plin. Activitatea de mentorat, în care domnia sa a crezut cu tărie, s-a concretizat în crearea primului program de master în mentorat educaţional din România, intitulat Mentorat pentru profesionalizarea carierei didactice.

         Calităţile dovedite de doamna profesor: seriozitatea, fermitatea opiniilor, disponibilitatea pentru dialogul ştiinţific, receptivitatea faţă de nou sunt elemente ale unui cod profesional niciodată perimat. Un cod profesional pe care ni-l putem apropria, prin educaţia potrivită.

         Preţuirea de care s-a bucurat doamna profesor din partea comunităţii academice s-a concretizat în editarea unui volum, în anul 2015, intitulat „Studii de pedagogie. Volum omagial dedicat prof. univ. dr. Liliana Ezechil, la aniversarea a 60 de ani” în care contributorii îi sunt prieteni, colegi, colaboratori, foşti studenţi, reuniţi cu ocazia realizării acestui volum sub semnul prieteniei, al admiraţiei şi al recunoştinţei. Semnatarii acestui volum reprezintă cele mai importante centre universitare din ţară care derulează programe de formare iniţială şi continuă a cadrelor didactice, iar diversitatea studiilor realizate reflectă şi preocupările doamnei profesor Liliana Ezechil, preocupări manifestate de-a lungul întregii cariere ştiinţifice şi profesionale. În interviul realizat pentru acest volum, răspunsul dânsei la întrebarea ce reprezintă profesia de profesor universitar, este definitoriu pentru comportamentul academic de care a dat dovadă pe parcursul întregii carierei academice:   „Cred că cele mai importante două lucruri pe care ar trebui să le inspiri ca profesor într-o universitate ar fi profesionalismul şi capacitatea de a servi ca model şi…, mai ales, să le poţi dovedi în mod continuu: pe termen scurt, mediu şi lung. Aceasta ar însemna să nu oboseşti niciodată în a fi previzibil, în cel mai pozitiv înţeles al termenului”.

          Conducerea Universităţii din Piteşti şi a Facultăţii de Știinţe ale Educaţiei, Știinţe Sociale și Psihologie îşi exprimă regretul profund pentru pierderea prematură a unui reprezentant de seamă al comunităţii academice piteştene.

 

**************************************************

 ASOCIAŢIA PEDAGOGILOR CREŞTINI acordă POSTMORTEM titlul MEMBRU DE ONOARE 

Prof. univ. emerit dr Laurenţiu Şoitu

**************************************************

„Îndoliată familie,

Întristată audiență,

Suntem extrem de emotionați, dar și de marcați la aflarea acestei vești care a copleșit, cu tristețe și profund regret, comunitatea pedagogilor din România, în general, dar și colegii de la Universitatea din București, în special, o instituție foarte apropiată de sufletul Doamnei Profesor Liliana Ezechil.

Personalitatea Dnei Prof.univ.dr. Liliana Ezechil a fost una coplesitoare și bine cunoscută acelora care înțeleg și apreciază pe deplin ce înseamnă respectul pentru valorile înalte ale științelor educației, protejarea si cultivarea unor standarde care susțin o comunitate de prestigiu. Fie că a fost vorba despre noi domenii din aria științelor educației, fie că a fost vorba despre tinerii pe care i-a crescut,formând o echipă minunată la Universitatea din Pitești, a dedicat energie și pasiune răsplătite pe deplin.

Cu bune temeiuri, spunea cineva,pentru ca ”răul” să triumfe este suficient ca aceia care sunt animati de valori si idealuri înalte, profesionale și umane, să nu facă nimic. Solidaritatea umană și cea profesională, precum și lupta continuă pentru afirmarea valorilor și principiilor educaționale care întemeiează și susțin construcția unei comunități, pentru care Dna Profesoară Ezechil a luptat cu întreaga ființă – comunitatea pedagogilor, trebuie să ne anime pe cei care-i ducem mai departe moștenirea. Rolul științelor educatiei și a comunității celor din științele educației, este indubitabil și nu poate fi ignorat, indiferent care ar fi retorica la care s-ar apela.

În acest context trebuie să ne străduim, cei care-i purtăm respect și apreciere, să ne achităm de obligațiile morale care ne revin, pentru a ne menține la altitudinea nobilelor idealuri pentru care și-a dedicat cariera Dna Profesor Liliana Ezechil.

Dinstinsă Doamnă Profesoară, vă vom purta întru eternitate în sufletele noastre !

Sincere condoleanțe!”

 

prof.univ.dr. Romița IUCU

Prorector, Universitatea din București

**************************************************

„Nu exista cuvinte care sa descrie modul in care s-a prăbușit in ființa mea vestea pierderii unei prietene sincere, colege adevărate, profesioniste de valoare si mame de excepție. Nu vreau sa cred ca LILIANA EZECHIL a trecut in neființa ci ca a urcat la loc de lumina veșnica. Fie ca in lumina si in sufletul celor care au cunoscut-o sa trăiască de-a pururi! Dumnezeu sa o țină cu mare drag in marea sa iubire, din care i-a dăruit, atâta suferința si tot atâta putere de a crede ca va reveni, in Februarie 2018, la școala! Odihna linistita, draga mea prietena!”

Prof. univ. dr. Venera-Mihaela COJOCARIU

Director Departament de Consiliere Profesională, Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău

 

**************************************************

„Doamne, Dumnezeule, cum a fost posibil? Ne despărțim neașteptat de un excepțional coleg, un intelectual adevărat și un om virtuos!

Să se odihnească în pace, condoleanțe familiei!” 

fam. Anton Ilica, Arad
 

**************************************************

„Bunul Dumnezu să o odihnească în pace!

Sincere condoleanțe familiei și tuturor celor apropiați dommnei sale!”

prof.univ.dr. Adrian Opre

Departamentul de Psihologie

Universitatea Babeș Bolyai

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.