Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Proiect desfasurat in cadrul Competiției interne de proiecte de cercetare ştiinţifică (CIPCS 2017) - UPIT

Domeniul competiţional: BIOLOGIE

Titlul proiectului: Evaluarea ÅŸi maximizarea bioactivităţii extractelor de Aconitum toxicum suplimentate cu nanostructuri metalice fitomediate

Acronim: NANOBIOACT

Cuvinte cheie: extracte, nanoparticule, proprietăţi antibacteriene, citogenotoxicitate

Rezumatul proiectului:

Scopul proiectului consta in evaluarea proprietatilor biologice ale extractelor obtinute din partile aeriene si subterane ale speciei Aconitum toxicum, asigurand astfel un fundament stiintific pentru evaluarea si pomovarea acestora ca potentiale medicamente, nutraceutice si remedii homeopate.

Extractele vor fi obtinute din material biologic proaspat reprezentat de frunze si rizomi de Aconitum  toxicum, folosind diferiti solventi in vederea eliberarii compusilor bioactivi. Utilizand metode analitice moderne (HPLC, FTIR, UV-Vis), dar si microscopia electronică SEM si STEM, se vor analiza compozitia chimica si activitatea antioxidanta a extractelor. Efectele citologice, citogenetice si antimicrobiene ale extractelor, inainte si dupa fitosinteza de nanoparticule vor fi evaluate folosind testul Allium cepa si testul micronucleilor, respectiv metoda difuzimetrica. Originalitatea proiectului este conferita de evaluarea capacitatii extractelor de A. toxicum de a fitosintetiza nanoparticule de Au si Ag, precum si de definirea proprietatilor citogenetice si antimicrobiene ale extractelor, inainte si dupa suplimentarea cu nanoparticule. Potentarea unor antibiotice cu aceste extracte si evaluarea efectului sinergic constituie o noutate in ceea ce priveste specia luata in studiu. In functie de protocolul de extractie, extractele fie nu au facut subiectul evaluarii bioactivitatii, fie nu au fost evaluate din punct de vedere al activitatii antimicrobiene sau citogenetice.

Proiectul vizeaza un management proactiv prin care sunt minimizate  potenÅ£ialele riscuri, precum si diseminarea pe scara larga a rezultatelor cercetarii prin publicarea de lucrari in reviste ISI si BDI.

 


Plan de cercetare ştiinţifică şi creaţie universitară 2017-2020

I. Introducere

II. Obiective strategice

1. Obiective specifice privind resursele umane

2. Obiective specifice privind infrastructura de cercetare

3. Obiective specifice privind cooperarea ştiinţifică

4. Obiective specifice privind proiectele de cercetare

III. Acţiuni pentru atingerea obiectivelor strategice

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.